Adófórum

Adózási és számviteli információk

kettős könyvelés

Egyéni vállalkozók

kettős könyvelés

HozzászólásSzerző: Magdus20091 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

A véleményetekre volnék kíváncsi. Szerintetek probléma-e az, ha egy egyéni vállalkozónak (tevékenységi körét tekintve főiskolai büfé vezetésével foglalkozik, rengetek bizonylata van éves szinten) kettős könyvelésben történik a könyvelése, azaz főkönyvi számlaszámokra vannak könyvelve a bizonylatok. Lesz egy APEH-os ellenőrzése az egyéni vállalkozónak, ahova kérik a könyvvezetést is bemutatni. Az ellenőrzés célja: bevallások utólagos ellenőrzése. Még azt nem tudom, hogy ez vajon miért lehet? Vagy lehet, hogy csak le akarják ellenőrizni az egyéni vállalkozót, hiszen még sosem volt ellenőrzése eddig. Szóval, szerintetek probléma, hogy nem pénztárkönyvben van a könyvelése, hanem kettős könyvvitelben? Korábban is így csinálta a könyvelője, hogy külön lehessen látni a bankot és a pénztárt, ezért folytattam én is ezt a fajta könyvelést.

Várom nagyon a véleményeteket. Még hozzáteszem, hogy az egyéni vállalkozó már-már legalább 5-6 éve vállalkozó, és korábban is kettősben volt könyvelve.

Köszönöm

Magdi

Magdus20091

kettős könyvelés

HozzászólásSzerző: mazsi5 » szomb. ápr. 18, 2009 3:29 pm

Szia!  Csak vélemény..  Nem túl szerencsés,  de ha úgy oldottátok meg az egy kartonok (főkönyvi) elnevezését, hogy az megfelel az ev-re vonatkozó pld-ul pénztárkönyvi fejleceknek, valamint akkor kerül bekönyveltnek az adott tétel, amikor az pénzügyileg is, (vagy egyéb módon teljesül: beszámítás,stb.) rendeződött-- tehát pénzforgalmi szemléletben..akkor lehet, hogy nem fognak belőle ügyet csinálni..

Én 3 éve egy naplőfőkönyvessel jártam így... én valóban naplófőkönyvet vezettem neki, de az előd az ilyen kettőst átkreáltan főkönyvi kartonokra, a gyűjtő főkönyvi számla az egyezett a naplőfőkönyvi rovat elnevezésekkel, aztán a főkönyvi számlák annak megfelelően voltak alá bontva, tehát ha kinyomtatta az adott vállalkozó  "főkönyvi kivonatát, akkor abból látszott pld-ul, hogy az egyéb beszámító költségek összege mennyi, s azon belül a mi mennyi....  Behívták ellenőrzésre, az enyémből csak azt a pár hónapot nézték ami aktuális volt és naplófőkönyvben volt könyvelve - de az is számítógépes programmal, s onnan nyomtatva - de kérték tőle az előző két évet is, ami meg ilyen egyedi módszerrel volt, de nem csináltak belőle ügyet..

Megvallom én meg a bevételi nyilvántartásos EVÁ-sokat kezelem le a kettőskönyvviteli programomban..... ezt még nem vizsgálták, de tudom produkálni azokat a listákat, amivel a bevallást,stb. alá tudok támasztani.. Én is csak remélem, hogy egyszer majd csak nem akadnak bele..  Az a kézi nyilvántartó füzet egy nagy kalap szart se ér.. amennyit meg ezek az EVÁ-sok fizetnek, na abból nem fizetek külön szoftverért, meg a frissítésekért.., ami ingyenest meg eddig megnéztem, az nem tudja azt, amit a kettősnek a variációjával tudok keresni, stb...  Ettől még biztos nagyon sok jó és jól működő EVÁ-s szoftver van a piacon..

De garantáltan nem tudom neked kijelenti, hogy mit fognak hozzá szólni.  Üdv.

mazsi5

kettős könyvelés

HozzászólásSzerző: zspotorke » szomb. ápr. 18, 2009 3:33 pm

Szia Magdi!

Az attól függ, hogy milyen könyvvezetés van bejelentve - szerintem. EV-nél nem jellemző bejelentés a kettős. Persze ha lehet belőle produkálni egy bejelentettnek (egyszeresnek) megfelelő nyilvántartást ...

Nézd meg az APEH törzzsadattárat.

Üdv: P.Zsuzsa...

zspotorke

kettős könyvelés

HozzászólásSzerző: fenyvesjanosne » szomb. ápr. 18, 2009 3:33 pm

Szia !   Szerintem nem probléma. Az sohe nem baj, ha  "magasabb fokon " könyvelsz. Az  lenne a baj, ha kettőst könyvelnél egyszeresen, csak pénztárkönyvben. Az a kérdés egyedül, hogy év elején mit csinálsz ? Hiszen az egyéni vállalkozó év végén mindent leadóz ( szja , osztalék ) és tiszta lappal kezdi az évet. Így mit csinálsz az ereménnyel ? Remélhetőleg nincs jegyzett tőkéd, és eredménytartalékod sem. A bér járulékadi hogy könyveled, hiszen az egyéninél nem lehet mindent leírni .   stb   Mari

fenyvesjanosne

kettős könyvelés

HozzászólásSzerző: zspotorke » szomb. ápr. 18, 2009 3:44 pm

Sajnos én ezt nem így látom. Való igaz, hogy a többletinformáció soha nem baj - de azért a bejelentett adatokhoz szoktak ragaszkodni és ha adóhiányt nem is tudnak feltárni - mert a kartonokat úgy csoportosították, hogy megfelelő adatszolgáltatás biztosítható belőle - de mulasztást meg tud állapítani - ha kellően rosszindulatú.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

kettős könyvelés

HozzászólásSzerző: palmika » szomb. ápr. 18, 2009 5:30 pm

Szia Zsusza,

Nem kell jelenteni a könyvvezetés módját, évente váltogathat az EV, ha tudja követni, és persze megmagyarázni, mért teszi. Az SZJA törvény a választást rábízza az EV-re. Próbáltam egyszer én is abból kiindulni, hogy megkérdezem az APEH-et, mit választott az EV-m, aki két évig nem is könyveltetett. Ott adták ezt az infót (adóalany nyílvántartó). Mivel én is kételkedtem, felhívtam  az SZJa-sokat és megerősíatették

Üdv: palmika

palmika

kettős könyvelés

HozzászólásSzerző: Napraforgó » szomb. ápr. 18, 2009 5:46 pm

Sziasztok!

Nekem is az a véleményem, hogy akár egyszeresen akár kettősen könyvel az egyéni vállalkozó, az Apeh-nál ezt jelezni kell.

Viszont lehet olyan "egyszeres" amit a "kettősből" generál a program (ez nagyon szuper, legalábbis nekem régebben volt ilyen egyszeresem).

Véleményem!  Ha az Apeh BEVALLÁSOK UTÓLAGOS ELLENŐRZÉSE témát jelölte meg, az akkor lehet "akármi is", de szerintem az összes bevallás (Áfa, járulékok, adók) ANALITIKÁJÁRA  és annak a BEVALLÁSSAL   való egyezőségére kíváncsi. 

Fontos, hogy ezek az  analitikák jól értelmezhetőek, összehasonlíthatóak, és könnyen EGYEZTETHETŐEK legyenek  a BEVALLÁSOKKAL.  (és "kapásból" meg tudd magyarázni, erre készülj fel) . Szerintem kevesebb revizor ért az "egyszereshez" mint a "kettőshöz".

JA !!!! és a pénztár, pénztárköny, péntárbizonylatok aláírtSága, pénkez.SZABÁLYZAT, ezek mindig csak "közbenső" DE SZIGORÚAN VETT témák...  Üdv:Napraforgó

Napraforgó

kettős könyvelés

HozzászólásSzerző: Sárgafilc » kedd ápr. 21, 2009 4:38 pm

Én is kettősben könyvelek nagyon-nagy forgalmú ev-t. Voltam már ellenőrzésen, nem okozott gondot. Viszont nem hagyományos módon használom a kettőst, hanem a pénzforgalmi szemléletben, tehát a szállítót, szállítóként könyvelem, de arra a napra ktg-ként, amikor a bankban kiegyenlítette. (Szinte csak átutalásos számlája van, és az havi több száz). Így tudom kezelni a szállítói tartozásokat, mert van folyószámlám, és sokszor kell is az egyeztetéseknél. A járulék utalásokat megbontjuk a bank könyvelése során már, az egyénire és a ktg. részére. stb. Sokkal jobban áttekinthető, mint ha egyszeresben vezetném.

A havi forgalmakat, kerülendő a fölös magyarázkodást, és hogy ne legyen mibe belekötni:) én a kimutatások alapján bevezetem egy sorba a pénztárkönyvbe. Max a listák formája nem a hagyományos pénztárkönyv, de a tartalmuk ellenőrizhető. Lehet vezetni szgéppel is pénztárkönyvet, és a formai kinézete nincs meghatározva, csak az adattartalma!

Sárgafilc

kettős könyvelés

HozzászólásSzerző: fied » pén. máj. 15, 2009 4:01 am

Sziasztok! EGy nagy bibi van csak ezzel.... Egyéni vállalkozó szja törvény hatálya altt van, és nem választhat kettős könyvvitelt.... Persze én is láttam már a hivatkozott megoldást, és is visszaraktam egyszeresbe.. Ellenőr függő, hogy elfogadja,e vagy egyáltalán tudja e.... Kriszta
fied

kettős könyvelés

HozzászólásSzerző: szedlacsek » pén. máj. 15, 2009 4:31 am

Attól, hogy a részletező nyilvántartásokat egy kettős könyvvitelre alkalmas szoftverrel csinálod meg pénzforgalmi szemléletben- amit semmi nem tilt - még nem választottad hivatalosan a kettős könyvvitelt. Az egyéni vállalkozók esetében elég nagy lett a könyvelési "szabadság"...

Én is így csinálom. Az év zárás, nyítás könyvelésével  meg nem foglalkozom, azt levezetem egy külön excel táblában. Ráadásul a hagyományos pénztárkönyvből iszonyú nehéz bármilyen részletező információt is kiszedni - pl. éves kamatköltség, beruházások, helyi adó stb. - kiszedni, ha nagy forgalmú vállalkozóról van szó, amelyek az adófizetést is befolyásolják...

szedlacsek

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók