Igen, de magára a 9NY-re február 25 volt a határidő. (ha jól emlékszem.) Fogalmam sincs hogy fogják lekezleni, de visszaigazolást, azaz elfogadó nyugtát kaptam. Majd felhivom őket telefonon.
Induljunk ki, abból, hogy vajon miért nem volt a 0853-ason olyan nyilatkozat, hogy nincs az állammal szemben kötelezettsége? (Ha megnézed a 13-as lapot, ott van egy rublika, ami erre kérdez rá, de csak a nyugdijas egyéni vállalkozóknak lehet rá válaszolni.)
Aztán következik az, hogy a 0958-as bevallásnál vajon miért hagyák ki a főlapon ezt a két rublikát, amin tavaly még be lehetett jelölni mind a 01-es, mind a 08-asnál, hogy NEM, nincs ilyen kötelezettsége. Az is havi bevallás volt, tehát én havonta bevallottam a nagy semmit mindkét adónem tekintetében.
Nem, ők bevezették ujdonságként a 09Ny nevű nyomtatványt, az adminisztráció egyszerűsitése nevében. (olvasd csak el ez van a tájékoztatóban.) Egyszer és mindenkorra bejelented egész évre, hogy 0, és ha mégsem, akkor abban a hónapban önellenőrzöl, amikor alkalmi, vagy rendszeres munkavállalót foglalkoztatsz, mivel nem láthatsz a jövőbe.... ÉS BEFIZETED AZ ÖNELLENŐRZÉSI PÓTLÉKOT.
Viszont mivel én későn kapcsoltam, és csak április elején jöttem rá, hogy hiába keresem a 0858-ason a szokásos két rublikát, már nem irhattam (illetve első nekifutásként beirtam a 2009-01-01-2009.12-31. időszakot, de aztán elolvastam a 09NY-es nyomt. tájékoztatóját, hogy ezt nem lehet, igy újra be kellett adnom március 1-dec. 31.-ig ami még belefért a határidőbe. Mi a csudát tehettem volna, hogy ne büntessenek meg párszáz ezer forintra? Mind a két 09NY-re jött elfogadó nyugta.
Aztán szépen 1-vel beadtam januárra és februárra is egy jó nagy 0-val mind a két nyomtatványt. Ezekre is meg jött az elfogadó nyugta. Hát ha reklamálnak, hát reklamálnak. De még mindig jobb egy rosszul beadott nyomtatvány, mint egy egyáltalán be sem adott....Én nem tudok mit csinálni...szánom,bánom, de ember vagyok, tévedek, hibázok, felejtek, sőt talán már hülyülök is...ez van.
Nagyon nehéz szakma ez...a világ egyik legnehezebb szakmája, mert még a jogász is könnyebb helyzetben van nálunk, mert az alapvető törvények (értem a családjogot, büntetőjogot) nem változnak ennyit, mint a számviteli törvények.
Kedves Mazsi, remélem elég kimeritő választ adtam, ha még meg tudok valamit, majd jelentkezem.
Üdv. Kisvirág.