Sziasztok!
Ezt találtam:
Tisztelt Ügyfelünk!
Tájékoztatjuk, hogy 2009. február 1-jétol a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a
továbbiakban: Szja tv.) 70. §-a hatályát vesztette, ezen idoponttól a gépjármuadóról szóló 1991. évi
LXXXII. törvény (a továbbiakban: Gjt.) 17/A ? 17/G §-ai szerint kell a cégautóadót fizetni.
A Gjt. 17/A. § (1) bekezdése alapján adóköteles az az Szja tv. szerinti személygépkocsi ? ide nem
értve a kizárólag elektromos hajtómotorral ellátott személygépkocsit ? amely nem magánszemély
tulajdonában áll, továbbá az a személygépkocsi, amely után a számvitelrol szóló 2000. évi C. törvény
(a továbbiakban: Számv. tv.) szerint költséget, ráfordítást, illetve az Szja tv. szerint tételes
költségelszámolással költséget, értékcsökkenési leírást (a továbbiakban költség, ráfordítás,
értékcsökkenési leírás együtt: költség) számoltak el.
Az egyéni vállalkozó (magánszemély) tulajdonában álló személygépkocsira tekintettel tehát akkor kell
cégautóadót fizetni, ha utána a fent hivatkozott jogszabályok alapján számol el költséget.
Amennyiben a gépjárművezető-oktató egyéni vállalkozói kör a jármuvezeto gyakorlati szakoktatók
kizárólag a saját jármu üzemeltetésének költségtérítésérol szóló 124/1994. (IX.15.) Kormányrendelet,
illetve ezzel kapcsolatosan a közúti gépjármuvek, az egyes mezogazdasági, erdészeti és halászati
erogépek üzemanyag- és kenoanyag-fogyasztásának igazolás nélkül elszámolható mértékérol szóló
60/1992. (IV.1.) Kormányrendelet alapján számolja el a költséget a gépjármu után, úgy mentes a
cégautóadó fizetési kötelezettség alól, mivel ezeket az Szja tv. is nevesíti 3. számú mellékletének II.
rész 4. és 8. pontjaiban igazolás nélkül elszámolható költségként, így nem vonatkozik e rendeletekre a
tételes költségelszámolás.
Az Alkotmánybíróság 60/1992. (XI.17.) AB határozatában rögzítettekkel összhangban tájékoztatjuk,
hogy a válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minosülnek, kötelezo jogi erovel nem
bírnak.
Üdvözlettel:
Adó- és Pénzügyi Ellenorzési Hivatal
Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága
Tájékoztatási Foosztály
Nekem nincsen ilyen tevékenységű vállalkozóm, figyelem felhívásnak szántam. Mária