Adófórum

Adózási és számviteli információk

Eurós számla kiállitása.

Számlázás

Eurós számla kiállitása.

HozzászólásSzerző: zspotorke » vas. ápr. 12, 2009 2:48 am

Szia!

Amennyiben az ellenérték nem forintban, hanem más pénznemben kifejezett, akkor ettől függetlenül a számlán az áthárított adót forintban is fel kell tüntetni.  

Az átszámítás során a teljesítés időpontjában érvényes árfolyamot kell alkalmazni. 

Kivételt képez e szabály alól azon ügyletek köre, amelyeknél a teljesítés időpontja a részkifizetések esedékessége. Ezekben az esetben a számla kibocsátásakor érvényes árfolyamot kell alkalmazni.

Az átszámításnál az adott külföldi pénznem valamely egységének forintban kifejezett árát kell alkalmazni, amelyet belföldön pénzváltási engedéllyel rendelkező hitelintézet devizában eladási árként jegyzett – például a saját számlavezető bank 

A választást a számviteli politikában rögzíteni kell.

A hitelintézet árfolyama helyett választható az Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyamának alkalmazása is. Az erre vonatkozó bejelentést elvileg december 31-éig kellett megtenni. (kivéve ha újonnan kezdett tevékenységről van szó) A választástól a választás évét követő naptári év végéig nem lehet eltérni. 

Abban az esetben, ha az adott külföldi pénznemnek nincs belföldön pénzváltási engedéllyel rendelkező hitelintézet általi devizában jegyzése, akkor a forintra történő átszámításhoz a külföldi pénznem valamely egységének euróban kifejezett értékét kell alapul venni, amelyet a Magyar Nemzeti Bank a teljesítés, illetve számla kibocsátásának időpontját megelőző naptári negyedévre vonatkozóan közzétett.

Üdv: P.Zsuzsa

 

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am


Vissza: Számlázás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 56 vendég