Adófórum

Adózási és számviteli információk

JÁRMŰVEZETŐ OKTATÓ

Egyéni vállalkozók

JÁRMŰVEZETŐ OKTATÓ

HozzászólásSzerző: kövérszilvia » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

sziasztok

a következő kérdésem lenne hozzátok:

Járművezető szakoktató egyéni vállalkozónál (másodállásos jövedelmet nem vesz ki),  értelmezhető-e a 124/1994 (IX.15) Korm. rendelet? azt olvastam, hogy ennek a költségátalány elszámolásnak feltételei a következőek: saját tulajdonú jármű, e költségtérítéssel összefüggő tevékenységért a járművezető olyan jövedelmet szerez, amely után társadalaombiztosítási járulékfizetési kötelezettség keletkezik. Másik kérdés, hogy az egyéb üzleti útjait útnyilvántartással apeh norma és apeh üzemanyagár illetve a 9 forint elszámolhatja-e? Igazából az első kérdésre a cégautó adó miatt várom a válaszotokat. gondolom az egéb utak miatt kellene fizetnie, viszont ha csak a költségátalányt számolja el elméletileg nem lenne adófizetési kötelezettsége.Előre is köszönök minden választ.

kövérszilvia

JÁRMŰVEZETŐ OKTATÓ

HozzászólásSzerző: adotanacs » csüt. ápr. 09, 2009 4:15 pm

Szia! Ezt én is olvastam valahol, hogy ha a költségátalányt számolja nem kell cégautóadót fizetnie, de ugyanakkor mintha arról is szó lett volna hogy ez mégsem így van.  Én nem hiszem hogy ők kivételek lennének,  hisz a költségátalány is költség.Ez ügyben még "nyomozok"

A költségátalányon kivül az üzleti utakra nem szoktam semmit elszámolni. 

Az első mondatodat nem értem, a gk költségátalány tanórákra számolható el, nincs összefüggésben  a vállalkozó jövedelmével.Üdv. Ani

adotanacs

JÁRMŰVEZETŐ OKTATÓ

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » csüt. ápr. 09, 2009 4:34 pm

Sziasztok!

Ezt találtam:

Tisztelt Ügyfelünk!

Tájékoztatjuk, hogy 2009. február 1-jétol a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a

továbbiakban: Szja tv.) 70. §-a hatályát vesztette, ezen idoponttól a gépjármuadóról szóló 1991. évi

LXXXII. törvény (a továbbiakban: Gjt.) 17/A ? 17/G §-ai szerint kell a cégautóadót fizetni.

A Gjt. 17/A. § (1) bekezdése alapján adóköteles az az Szja tv. szerinti személygépkocsi ? ide nem

értve a kizárólag elektromos hajtómotorral ellátott személygépkocsit ? amely nem magánszemély

tulajdonában áll, továbbá az a személygépkocsi, amely után a számvitelrol szóló 2000. évi C. törvény

(a továbbiakban: Számv. tv.) szerint költséget, ráfordítást, illetve az Szja tv. szerint tételes

költségelszámolással költséget, értékcsökkenési leírást (a továbbiakban költség, ráfordítás,

értékcsökkenési leírás együtt: költség) számoltak el.

Az egyéni vállalkozó (magánszemély) tulajdonában álló személygépkocsira tekintettel tehát akkor kell

cégautóadót fizetni, ha utána a fent hivatkozott jogszabályok alapján számol el költséget.

Amennyiben a gépjárművezető-oktató egyéni vállalkozói kör a jármuvezeto gyakorlati szakoktatók

kizárólag a saját jármu üzemeltetésének költségtérítésérol szóló 124/1994. (IX.15.) Kormányrendelet,

illetve ezzel kapcsolatosan a közúti gépjármuvek, az egyes mezogazdasági, erdészeti és halászati

erogépek üzemanyag- és kenoanyag-fogyasztásának igazolás nélkül elszámolható mértékérol szóló

60/1992. (IV.1.) Kormányrendelet alapján számolja el a költséget a gépjármu után, úgy mentes a

cégautóadó fizetési kötelezettség alól, mivel ezeket az Szja tv. is nevesíti 3. számú mellékletének II.

rész 4. és 8. pontjaiban igazolás nélkül elszámolható költségként, így nem vonatkozik e rendeletekre a

tételes költségelszámolás.

Az Alkotmánybíróság 60/1992. (XI.17.) AB határozatában rögzítettekkel összhangban tájékoztatjuk,

hogy a válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minosülnek, kötelezo jogi erovel nem

bírnak.

Üdvözlettel:

Adó- és Pénzügyi Ellenorzési Hivatal

Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága

Tájékoztatási Foosztály

Nekem nincsen ilyen tevékenységű vállalkozóm, figyelem felhívásnak szántam. Mária

valterjozsefne

JÁRMŰVEZETŐ OKTATÓ

HozzászólásSzerző: adotanacs » csüt. ápr. 09, 2009 4:57 pm

Szia Mária!  Csak azt nem értem, hogy akkor az 500Km elszámolása esetén miért kell fizetni. Az is igazolás nélküli költség.  Hasonlót olvastam én is csak azt nem tudom hol, most azt keresem, de mint említettem nem volt egységes álláspont. Köszi,  Üdv. Ani  
adotanacs

JÁRMŰVEZETŐ OKTATÓ

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » szer. ápr. 15, 2009 7:14 am

Más a helyzet akkor, ha az oktató munkaviszonyban álló alkalmazottként vagy egyéni vállalkozóként működik közre saját autójával az autósiskola tevékenységében.

Ebben az esetben ugyanis őt a 124/1994. (IX. 15.) kormányrendelet 1. §-ának (1) bekezdése alapján a járművezető-képzés tevékenységet folytató munkáltató, valamint a járművezető-képző tevékenységet folytató társaság a saját tulajdonú járműve gyakorlati oktatási célú használatáért kizárólag az ezen kormányrendeletben meghatározott költségtérítésben részesítheti.

Tekintve, hogy oktatási tevékenységet vállalkozási jogviszonyban ellátó oktató mindezek alapján tételes költségelszámolással személygépkocsija után költséget nem számol el, ezen személygépkocsit cégautóadó-kötelezettség abban az esetben nem terheli, ha a jármű után a kormányrendeletben szabályozott "átalányon" túl egyéb költséget senki (sem a jármű tulajdonosa, sem a használója) nem számol el.

ADÓ 2009/4-5 számából

Üdv: Judit

Kardos.Judit

JÁRMŰVEZETŐ OKTATÓ

HozzászólásSzerző: kövérszilvia » szer. ápr. 15, 2009 7:29 am

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat

mindenkinek szép napot: Kövér Szilvia

kövérszilvia

Vissza: Egyéni vállalkozók