Adófórum

Adózási és számviteli információk

Bér helyett számlázás

Egyéni vállalkozók

Bér helyett számlázás

HozzászólásSzerző: jumpy » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! A következő probléma megoldásához szeretném a segítségeteket kérni. Elvesztettem a munkámat, és most kaptam egy lehetőséget, egy külföldi céget képviselnék Magyarországon. Kapnék fix bért (kb. a teljes összeg 80%-a) és jutalékot. A probléma az, hogy azt szeretnék, ha számláznék nekik, és nem alkalmazottként dolgoznék. Ez még nem is lenne baj, mert van egyéni vállalkozásom, de nem tudom, hogy mennyit kérjek, hogy számoljam ki, hogy meglegyen az a nettó bérem, amit szeretnék kapni. 

Azt kérték, hogy minden költséget (gépkocsi, telefon) adjak hozzá, és úgy kalkuláljam ki a számla összegét. 

Eddig nem kellett magam után fizetni járulékokat, mert volt 40 órás munkaviszonyom.

Beszélek majd a könyvelőmmel is, de szívesen venném, ha adnátok ötleteket, hogy mire kell figyelnem, hogy ne járjak rosszul.

Előre is köszönöm!

jumpy

Bér helyett számlázás

HozzászólásSzerző: olahneedit » csüt. ápr. 09, 2009 8:48 am

Szia! Először is számolj azzal, hogy havi fix 50000Ft kiadásod lesz adóra, ha csak a minimálbért veszed ki, mint vállalkozói jövedelmet. Ebben benne van a járulék és a minimálbér szja-ja. Ennek duplájával számolhatsz akkor, ha a minimum járulékalapot, vagyis havi 143000 Ft-ot el is fogsz számolni kivétként. Tehát ha még semmit sem tettél le az asztalra,  a kiállított számlán már 50+áfának kellene lennie. Minden egyes megtett kilóméter után számolj mondjuk 50Ft-ot, a telefonra kb havi 50000-et. Ami ezen felül van, az a munkád bére.

Ha alkalmazott lennél, a bruttó bérhez képest

80000 Ft havi összegből nálad maradna a 80%-a, a munkáltatónak ez kb 109e kiadást jelentene.

100000 -nél nálad marad a 76,34%-a, kb 136000-be kerül

200000-nél nálad marad a 61,11%-a, kb270000-be kerül.

Egyelőre ennyi. Üdv: Edit

olahneedit

Bér helyett számlázás

HozzászólásSzerző: Bi.Monika » csüt. ápr. 09, 2009 12:41 pm

Számolni kell még a vállalkozási eredmény utáni adóval is.

Ez alatt az alábbiakat kell érteni:

Amit kiszámlázol nettó bevételt - áfa egy külön téma - abból le kell vonni a várható költségeket. A vállalkozói kivét, ha a minimálbért veszed ki, az kb. 95.000 Ft ktg. a járulékokkal együtt, és kalkuláld bele, hogy milyen költségeket tudsz még leírni a bevétellel szembe. Ugyanis a kiszámlázott összegből le vonod a 95,000 és a többi költséget, a fennmaradó rész után kell adót fizetni, ami kb 50%-ra jön ki.

Remélem tudtam segíteni.

Üdv Móni 

Bi.Monika

Bér helyett számlázás

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » csüt. ápr. 09, 2009 1:01 pm

.

gyorkosolga

Bér helyett számlázás

HozzászólásSzerző: jumpy » szomb. ápr. 11, 2009 4:41 pm

Köszönöm a válaszokat!

Azt szeretném még kérdezni, hogy mi a helyzet akkor, ha pl. a cég ad nekem egy autót (külföldi cégről van szó). Ki számolhatja el ilyenkor az üzemanyagköltséget? Megoldható-e az pl. hogy írunk egy kölcsönadási szerződést, fizetem az üzemanyagot, amit utána elszámolok költségként?

jumpy

Bér helyett számlázás

HozzászólásSzerző: olahneedit » szomb. ápr. 11, 2009 6:59 pm

Szia! Alap esetben az egyéni vállalkozó személygépkocsi után akkor számol el költséget, ha az a saját vagy házastársa nevén van. A nem saját tulajdonú, tehát bérelt vagy líznigelt személygépkocsi költségelszámolásárol akkor szoktunk beszélni, ha a gépkocsi a vállalkozás tárgya, jellemzően, ha taxizáshoz használja. Nem vagyok képben a tulajdonviszonyokban, gondolok itt a forgalmira, tulajdonos, használó, stb, nem volt még ilyennel dolgom.

Üdv: Edit

olahneedit

Vissza: Egyéni vállalkozók