Adófórum

Adózási és számviteli információk

hogy üritsem ki a pénztárat

Juttatások, költségtérítések

HozzászólásSzerző: centerbt » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok a véleményeteket kérem , van egy Kft  a fő tev.ruha javitás ,gyártás

a cég tulajdonos nem vesz ki jövedelmet csak az ehot fizeti a felesége tag ő a 131e

után fizeti a járulékokat de nem veszi ki. Jelenleg az 1-10 hó úgy néz ki ,hogy a pénztár +2300e , az eredménye -490 e , van erre tippetek ,hogy évvégéig mit csináljak 

, hogy veszteséges se legyen de a magas pénztár is csökkenjen

előre is köszi üdv Józsi 

centerbt

HozzászólásSzerző: zspotorke » kedd nov. 27, 2007 10:08 pm

Szia Józsi!

A veszteséget nem növeli és a pénztárban lévő pénzkészleted is csökken: ha a pénzt befizeted a bankba.

De gondolom a kérdés azért van, mert a pénz csak papíron van meg! A tulaj ill. a feleség meg csak él valamiből ezért a pénzt kiveszik, csak az SZJA miatt nem könyvelitek le kivétként. Rosszul gondolom?

Veszteséget lehet csökkenteni a készlettel, az értékcsökkenési leírás átgondolásával, stb.

Pénztár csökkenthető: munkabér kifizetésével (bár ez költség is lesz, ha lekönyveled a bruttó munkabért) kölcsönnel, stb.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: Napraforgó » kedd nov. 27, 2007 10:21 pm

Sziasztok! Szerintem nem kellett volna annyi ktg számlát elszámoltatnia (ha nem Áfá-s akkor még mindig lehet venni rontottként), és ez helyett vegye ki a munkabérnek legalább egy részét. (ahogy Zsuzsa is írja:valamiből csak él...?) Üdv:Napraforgó
Napraforgó

HozzászólásSzerző: stamasi » szer. nov. 28, 2007 6:49 am

Sziasztok!

Mindkét félnek ki kell fizetnie a jövedelmet, amit bent hagyott. Költséget november-december hónapra nem kell elszámolni (csak ami feltétlen szükséges, pl. bér), ha jön bevétel, akkor átfordulhat nyereségbe a helyzet.

Nyereségesnek lenni ingyen nem lehet. Ez csak úgy oldható meg, ha fizetnek. Ezt nem akarják a vállalkozók megérteni. Ehhez több áfát, társasági adót, iparűzési adót, stb. kell fizetni.

stamasi

HozzászólásSzerző: centerbt » szer. nov. 28, 2007 12:32 pm

Sziasztok ! köszi a hozzászólásokat  először a P.Zsuzsának a hozzászólásához jól látod a pénz az csak papíron  van meg  a bankba nincs mit befizetni és ha lenne akkor se merné megteni hogy befizeti mert inkasszó van a bankszámlán apeh tartozás miatt .A bért az SZJA miatt nem veszi ki ezt is lól látod.A készletre sem tudok mit felvenni mert szolgáltatást végez

a napraforgó hozzászólásához ,a gond az hogy annyira kevés költséget raktam be

ami nagyon fontos csak azt raktam be ( üzlet bérleti dij és müködési költség + egy kevés anyag)

Az a gond ,hogy ezt a magass pénztár egyenleget az előző évről hozza , és én nem szeretném tovább vinni magammal lehetőség szerint szeretném kiüríteni dec.31-el

A stratégiámat leírom és erősítsetek meg , vagy javaslatokat várok

N ovember ,decemberre kiveszek mindkét tagnak jövedelmet ,(ez jót tesz a pénztárnak de a veszteséget növeli) a következő papíron magánszemélytől beszerezne varrógépeket 100 e feletti eszközöket ( ez jót tesz a pénztárnak

mivel évvégi beszerzéslenne az écs nagyon minimális , így az eredményemet nem viszi nagyon minuszba

De még mindig ott a 490e veszteség ami tovább fog növekedi ha a jövedelmeket és az écs meg az adókat elszámolom erre meg bevétel kéne ,de akkor megint megnövekszik a pénztár .üdv józsi 

centerbt

HozzászólásSzerző: validitas » szer. nov. 28, 2007 12:42 pm

Szia!

Ha ekkora összeg van papíron a pénztárban, akkor a vállalkozás valamely évben/években nyilván nyereséges volt, különben miből lenne pénz a pénztárban? Állandóan veszteséges vállalkozásoknál nem szokott pénz lenni még papíron sem, azért kell tagi kölcsönt bekönyvelniük.

Ha meg nyereséges volt korábban, azaz az előző évi mérlegben az eredménytartalék soron pozitív összeg szerepel, azt ki lehet fizetni osztalékként a 2007.évi mérleg elkészülte után; annak elfogadásakor szavazhatja meg a taggyűlés. Azaz legkorábban 2008-ban.  Viszont az osztalék nem növeli a veszteséget (nem költség, pénztárt és eredménytartalékot érint). Bár ebből is SZJA-t meg 14% EHO-t kell vonni, de nem kell járulékokat fizetni utána.

Egyebekben a jövedelemkivéttel egyetértek, csak az valóban növeli a veszteséget. A másikkal nem, mert ha jól értem, az is csak papíron lenne, és ugyanolyan nehéz megszabadulni tőle, mint a ptár egyenlegtől. 

Üdv: Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: miki7508 » szer. nov. 28, 2007 7:06 pm

1.) Én nem igazán értem azt, amikor valaki fizeti a havi járulékokat, de nem veszi fel magát a "hozzá tartozó" jövedelmet! Ha másból nincs jövedelme a magánszemélynek, akkor az 18% körül adózik (SZJA), sőt munkaviszony esetében akár még adójóváírás is járhat. Ha viszont bent hagyja a jövedelmet, társasági és különadón keresztül 16+4=20%-ot adózik, és a pénz még mindig a cégben van!

2.) Muszály minden évnek nyereségesnek lennie? Szerintem semmi gond nincs abból, ha az idei év veszteséges lesz. (A felgyülemlett pénztári készletből én is arra következtetek, hogy idáig többnyire nyereséges volt a cég). Persze ha a cégvezetők ragaszkodnak a mindenáron pozitív évükhöz...

3.) Valóban a nagy értékű tárgyi eszközök vétele jelenthet egyidejű pénztárcsökkenést és eredménynövekedést.

4.) Magánszemély (akár a tulajdonos) ingatlanbérbeadása a kft-nek úgy, hogy a bérleti díj 1 évre előre (pl. decemberben) fizetendő? (Ha van mit bérbeadni) Mondjuk itt megintcsak van szja vonzat.

Én azért átgondol(tat)nám a cégvezetőkkel, és javasolnám az 1. pontban írtakat, legalábbis a jövőre nézve mindenképp! És igen, sajnos ebben az évezredben is osztozni kell a pénzügyi sikereken az állammal:>>

miki7508

HozzászólásSzerző: dezs » szer. nov. 28, 2007 7:51 pm

Sziasztok!

A nagy pénztár egyenleget még megértem, hogy nem akarja göngyölíteni, de miért nem lehet veszteséges ahogy azt Miki is írta?

Pénztár csökkentésére fióktelephely bérlése nem lenne jó? Javítsatok ki, ha rosszul tudom, de évi 1 millió alatt ugyan SZJA köteles, de nem kell járulékokat fizetnie. Igaz, ha nincs fióktelephely, akkor társ-i szerz.módosítás kell.

Javaslom a jövőben legyen egy saját tul-ban levő fióktelephely is. Az sosem jön rossul. 

Dezső 

dezs

HozzászólásSzerző: zspotorke » szer. nov. 28, 2007 8:17 pm

Sziasztok!

A veszteséggel én óvatosan bánok és bánnék, mert vagy kérdőívet töltök és akkor szinte mindjárt egy behívót is a "hivatalba" vagy árbevétel 2%-a! A behívó azért rizikós, mert a magas pénzkészlet (Házipénztárszabályzat - meg kell védeni!!!) és a veszteség páros általában nem nyerő felállás. A magánszemélytől vásárolt t.eszköznél ügyelni kell az ingóértékesítés szabályaira is! 

A bérleti dij előrefizetve jó ötlet, de legalább SZJA van ott is (az 1 évet én túlzásnak tartom.)

Meg kellene nézni, hogy mit lehet értékesíteni (pl.:nem használt, nullára írt eszközök) ez eredményjavító és a pénzoldalát meg decemberi eszközvásárlással rendezni - kevés écs-vel.

Egyébként én is azon a véleményen vagyok, hogy azt azért nem gondolhatja senki komolyan, hogy vállalkozik és veszteséges, él valamiből, de adót semilyen ágon nem akar/szeretne fizetni és mindezt szótlanul elhiszik neki.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: Napraforgó » kedd dec. 04, 2007 6:19 pm

Szia Józsi!

Egy javaslat a pénztári pénzkészlet javításához: Szedje össze valahonnan a tulaj.  "a papíron lévő" pénzkészletet, és leglább az év végére tegye bankszámlára. Valamit szépít a helyzeten. Üdv:Napraforgó

Napraforgó

Következő

Vissza: Juttatások, költségtérítések