Szia!
Mindkét helyről kaphat, és nem kell adóznia. Ezt a fajta juttatás kifizetőnként nézendő, nem is kell nyilatkoztatni. (Az üdülési csekknél kell.)
Zsuzsa
Szerintem nyugodtan megcsinálhatod. Sőt, én úgy vélem, hogy maga az utalvány sem tartozik abba a kategóriába, amit mindenkinek egyöntetűen adni kéne. (Mint pl. az egészségpénztári vagy nyugdíjpénztári hozzájárulás, kiegészítés.)
Zsuzsa
Sziasztok!
Nem teljesen értek egyet a fejtegetésetekkel. Akkor miért a 10% és miért a 3- szori alkalom. Miért kell a kifizetőnek a csekélyértékű ajándékot nyilvántartania( 1.melléklet 8.19 pont) A magánszemélynél csak a nevesített összeg , alkalom adómentes juttatás, a 69 § szerint az sem lényegtelen, hogy munkaviszonyra tekintettel fizetik, vagy közeli hozzátartozónak, sőt itt még az is lényeges, hogy együtt lakjanak.
Üdv.
Sziasztok!
Bocsánat, hogy értetlenkedek, de épp most nekem is ezzel kapcsolatban lenne problámám. Tehát hogy helyes ennek a törvénynek az alkalmazása:
1. Min.bér 10%= 6550.- ez az összeg háromszor megosztva adható egy évben, tehát pl. 2000.-, 2000.-, 2550.-
2. Ahogy fent is írjátok: 3 x 6550.- Ft.
Mert nekem ez megmondom őszintén nem teljesen egyértelmű.
Üdv. Kata
Szia Kata!
Egyszer már volt egy csörte ezzel kapcsolatban, akkor azon az állásponton voltam amit te írsz. Ebben erősített meg az adónavigátor honlapon olvasható írás is. Ha jól emlékszem Böbe hívta fel a figyelmet arra, hogy a tv-i szöveg úgy szól, hogy - a minimálbér 10 % évi 3-szor alkalmanként - és itt az alkalmanként szón volt a hangsúly, és én , bár nem 100%-ban, "meginogtam"
Üdv.
Szia Garbo!
Akkor végül is ez az "ingás" merre fele történt? 1. vagy 2. pont? És ha a 2.pont a jó, akkor azt vajon ki lehet adni egy napon is? Mert akkor abba bele lehet kötni, mert az aznap már 19.650.- Ft.
Üdv. Kata
Az teljesen biztos, hogy évi 3 alkalommal adható alkalmanként a min.bér 10%-a, tehát 3X6550 Ft adható egy évben.
A pontos szöveg az SZJA törvény 1.számú mellékletéből
8. 19. a) a szakszervezet által a tagjának, nyugdíjas tagjának, az említett személlyel közös háztartásban élő közeli hozzátartozónak, az elhunyt tag (nyugdíjas tag) közeli hozzátartozójának, továbbá a munkáltató által a munkavállalójának, a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának, az elhunyt munkavállaló közeli hozzátartozójának, valamint a szakképző iskolai tanulónak, kötelező szakmai gyakorlatának ideje alatt a hallgatónak, továbbá - ha a volt munkáltató vagy annak jogutódja a juttató - a nyugdíjban részesülő magánszemélynek és vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának legfeljebb évi három alkalommal adott termék, szolgáltatás, illetve az ezekre szóló utalvány értékéből alkalmanként az adóév első napján érvényes havi minimálbér 10 százalékát meg nem haladó rész; az adómentes juttatást a kifizető (szakszervezet, munkáltató) csekély értékű ajándékként tartja nyilván,
Tehát 3 X 6550 Ft.
Szerintem célszerű a nyilvántartásban is feltüntetni, hogy milyen alkalom miatt adták az utalványt. Pl. húsvétra, szülinapra, mikulás, karácsony stb. Nálunk nem egy napon adják ki az évi 3 alkalmat. Célszerű arányosan adni egy évben, mert ha pl év elején kiadják mind a 3 db-ot és a munkavállalónak év közben megszűnik a jogviszonya, akkor az időarányoson felüli részt vissza kell fizetnie, illetve nem járhat adómentesen.
Vissza: Juttatások, költségtérítések
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég