Adófórum

Adózási és számviteli információk

Ajándék utalvány

Juttatások, költségtérítések

Ajándék utalvány

HozzászólásSzerző: Lkarcsi45 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók! A kérdésem a következő lenne. Az SZJA törvény szerint adómentesen adható évi 3 alkalommal idén 6550 Ft érték/db ajándék utalvány a munkavállalónak, illetve közeli hozzátartozójának. Ha adott egy xy személy, aki a munkahelyén megkapja az adható 3X6550 Ft.ot, de mondjuk valakinek a közeli hozzátartozójaként szintén megkapja a közeli hozzátartozó munkahelyétől, akkor xy szemszögéből mind a 6X6550 Ft adómentes? Remélem érthetően fogalmaztam a kérdést. Az a lényeg, hogy mint munkavállaló is kapja a saját munkahelyétől 3X, meg mondjuk a lánya munkahelyétől is, mint közeli hozzátartozó. Vagy esetleg valamelyik után már adózni kell? Vagy nyilatkoznia kell a lánya munkahelye felé, hogy ő már mint munkavállaló kap ajándék utalványt? A válaszokat előre is köszönöm.
Lkarcsi45

Ajándék utalvány

HozzászólásSzerző: kaloczy » kedd nov. 20, 2007 2:23 pm

Szia!

Mindkét helyről kaphat, és nem kell adóznia. Ezt a fajta juttatás kifizetőnként nézendő, nem is kell nyilatkoztatni. (Az üdülési csekknél kell.)

Zsuzsa 

kaloczy

Ajándék utalvány

HozzászólásSzerző: Lkarcsi45 » kedd nov. 20, 2007 2:28 pm

Köszönöm szépen a választ, én is erre tippeltem. Még egy utolsó kérdés lenne: kifizető szempontjából a közeli hozzátartozónak adott ajándék utalványra is vonatkozik az, hogy vagy adok az összes munkavállaló közeli hozzátartozójának utalványt egyforma értékben, vagy senkiének? Tehát meg lehet-e csinálni azt, hogy 5 munkavállalóból csak 2 közeli hozzátartozójának adok utalványt?
Lkarcsi45

Ajándék utalvány

HozzászólásSzerző: kaloczy » kedd nov. 20, 2007 2:57 pm

Szerintem nyugodtan megcsinálhatod. Sőt, én úgy vélem, hogy maga az utalvány sem tartozik abba a kategóriába, amit mindenkinek egyöntetűen adni kéne. (Mint pl. az egészségpénztári vagy nyugdíjpénztári hozzájárulás, kiegészítés.)

Zsuzsa 

kaloczy

Ajándék utalvány

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd nov. 20, 2007 4:15 pm

Sziasztok!

Nem teljesen értek egyet a fejtegetésetekkel. Akkor miért a 10% és miért a 3- szori alkalom. Miért kell a kifizetőnek a csekélyértékű ajándékot nyilvántartania( 1.melléklet 8.19 pont) A magánszemélynél csak a nevesített összeg , alkalom adómentes juttatás, a 69 § szerint az sem lényegtelen, hogy munkaviszonyra tekintettel fizetik, vagy közeli hozzátartozónak, sőt itt még az is lényeges, hogy együtt lakjanak. 

Üdv. 

garbo50

Ajándék utalvány

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd nov. 20, 2007 4:26 pm

Sziasztok!

Bocsánat, hogy értetlenkedek, de épp most nekem is ezzel kapcsolatban lenne problámám. Tehát hogy helyes ennek a törvénynek az alkalmazása:

1. Min.bér 10%= 6550.- ez az összeg háromszor megosztva adható egy évben, tehát pl. 2000.-, 2000.-, 2550.-

2. Ahogy fent is írjátok: 3 x 6550.- Ft.

Mert nekem ez megmondom őszintén nem teljesen egyértelmű.

Üdv. Kata 

kovalkata

Ajándék utalvány

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd nov. 20, 2007 4:34 pm

Szia Kata!

Egyszer már volt egy csörte ezzel kapcsolatban, akkor azon az állásponton voltam amit te írsz. Ebben erősített meg  az adónavigátor honlapon olvasható írás is. Ha jól emlékszem Böbe hívta fel a figyelmet arra, hogy a tv-i szöveg úgy szól, hogy - a minimálbér 10 % évi 3-szor alkalmanként - és itt az alkalmanként szón volt a hangsúly, és én , bár nem 100%-ban, "meginogtam"

Üdv. 

garbo50

Ajándék utalvány

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd nov. 20, 2007 4:40 pm

Szia Garbo!

Akkor végül is ez az "ingás" merre fele történt? 1. vagy 2. pont? És ha a 2.pont a jó, akkor azt vajon ki lehet adni egy napon is? Mert akkor abba bele lehet kötni, mert az aznap már 19.650.- Ft.

Üdv. Kata

kovalkata

Ajándék utalvány

HozzászólásSzerző: Lkarcsi45 » kedd nov. 20, 2007 4:41 pm

Az teljesen biztos, hogy évi 3 alkalommal adható alkalmanként a min.bér 10%-a, tehát 3X6550 Ft adható egy évben.

A pontos szöveg az SZJA törvény 1.számú mellékletéből

8. 19. a) a szakszervezet által a tagjának, nyugdíjas tagjának, az említett személlyel közös háztartásban élő közeli hozzátartozónak, az elhunyt tag (nyugdíjas tag) közeli hozzátartozójának, továbbá a munkáltató által a munkavállalójának, a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának, az elhunyt munkavállaló közeli hozzátartozójának, valamint a szakképző iskolai tanulónak, kötelező szakmai gyakorlatának ideje alatt a hallgatónak, továbbá - ha a volt munkáltató vagy annak jogutódja a juttató - a nyugdíjban részesülő magánszemélynek és vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának legfeljebb évi három alkalommal adott termék, szolgáltatás, illetve az ezekre szóló utalvány értékéből alkalmanként az adóév első napján érvényes havi minimálbér 10 százalékát meg nem haladó rész; az adómentes juttatást a kifizető (szakszervezet, munkáltató) csekély értékű ajándékként tartja nyilván,

Tehát 3 X 6550 Ft.  

Lkarcsi45

Ajándék utalvány

HozzászólásSzerző: Lkarcsi45 » kedd nov. 20, 2007 4:45 pm

Szerintem célszerű a nyilvántartásban is feltüntetni, hogy milyen alkalom miatt adták az utalványt. Pl. húsvétra, szülinapra, mikulás, karácsony stb. Nálunk nem egy napon adják ki az évi 3 alkalmat. Célszerű arányosan adni egy évben, mert ha pl év elején kiadják mind a 3 db-ot és a munkavállalónak év közben megszűnik a jogviszonya, akkor az időarányoson felüli részt vissza kell fizetnie, illetve nem járhat adómentesen.

Lkarcsi45

Következő

Vissza: Juttatások, költségtérítések