Adófórum

Adózási és számviteli információk

Gépjárműhasználat költségtérítése

Juttatások, költségtérítések

Gépjárműhasználat költségtérítése

HozzászólásSzerző: barakeva » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

A gépjárműhasználat elszámolhatóságával kapcsolatosan az alábbi kérdésekre szeretnék választ kérni:

1. Amennyiben a dolgozó saját gépkocsiját használja munkábajárásra, akkor is elszámolható-e a 9 Ft/km, ha a munkahely és a lakás egy helységen belül van (Budapest). A munkahely és a lakás között figyelembe vehető-e, ha a dolgozó nem a legrövidebb útat használja (pl. kerülővel gyorsabban beérkezik)?

2. Szolgálati gépjármű használata esetén, amennyiben a cégautó adó teljes mértékben megfizetésre kerül, használhatja-e a dolgozó az autót úgy magáncélra, hogy annak üzemanyag költségét a cég megtéríti?

barakeva
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Gépjárműhasználat költségtérítése

HozzászólásSzerző: sünci » kedd nov. 14, 2006 1:58 pm

1) A 78/1993. (V. 12.) Korm. rendelet rendelkezik a munkába járás költségtérítéséről. Ennek a rendeletnek a 3. § (2) bekezdése alapján adható költségtérítés saját gépjárművel történő munkába járásra:

"(2) A munkavállaló részére a munkába járáshoz a magánszemélyek jövedelemadójáról szóló törvényben foglalt, a saját gépjárművel történő munkába járás költségtérítése címén elszámolható összeggel azonos költségtérítés jár, ha a) a munkavállaló állandó vagy ideiglenes lakóhelye és munkahelye között nem közlekedik tömegközlekedési eszköz; b) a munkavállaló munkarendje miatt tömegközlekedési eszközt nem vagy csak hosszú várakozással tudna igénybe venni;

c) a munkavállaló mozgáskorlátozottsága miatt nem képes tömegközlekedési eszközzel közlekedni."

 (a b. alpont megítélése a munkáltató felelőssége)

Már ezek alapján sem valószínű, hogy az általad említett esetben adható lenne. Azonban biztos hogy nem adható, ha figyelembe vesszük az említett rendelet munkába járásra adott meghatározását is:

"2. § E rendelet alkalmazásában

a) munkába járásnak minősül a közigazgatási határon kívülről történő napi munkába járás és hétvégi hazautazás; b) napi munkába járás a munkavállaló állandó vagy ideiglenes lakóhelye és munkahelye közötti napi, illetőleg a munkarendtől függő gyakoriságú rendszeres oda- és visszautazása;

c) hétvégi hazautazás, ha a munkavállaló ideiglenesen munkavégzési célból munkahelyével azonos helységbe, illetőleg annak közelébe (napi munkába járással elérhető távolságra) költözik, onnan hetente egyszeri állandó lakóhelyére történő oda- és visszautazása."

2) A kérdésed második részére szerintem igen a válasz, mivel a cégautó adót épp a magánhasználat kiváltására kell fizetni. Ezzel mintegy 'legalizálja' a cég a cég tulajdonában lévő autó(k) magánhasználatát. Egyébként az üzemanyag költésget minden esetben megtérítheti a cég a magánszemélynek, csak, ha nem fizeti a cégautó adót, és az üzemanyag megtérítés a magánhasználatot is érinti, akkor adófizetési kötelezettség keletkezik utána. Jelen esetben ezt kiváltja a cégautó adó megfizetése.

sünci
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Gépjárműhasználat költségtérítése

HozzászólásSzerző: sünci » kedd nov. 14, 2006 2:07 pm

Persze, ha mindenképp szeretnétek adni a dolgozónak költségtérítést, akkor nem munkába járás címén kellene adni, hanem, a céges ügyek intézéséhez saját gépjármű igénybevétele miatt. Természetesen a megfelelő nyilvántartásokkal alátámasztva (főként útnyilvántartás, melyből egyértelműen látszik, hogy nem a hazajárás lett megtérítve)
sünci
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Gépjárműhasználat költségtérítése

HozzászólásSzerző: barakeva » kedd nov. 14, 2006 2:31 pm

Köszönöm a választ.
Még azt szeretném megkérdezni, hogy ha a munkavállaló a saját autóját használja üzleti célra 
bizonyos napokon, akkor ezekre a napokra elszámolható- e 
a lakás-munkahely viszonylatban a 9 Ft/km?
barakeva
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Gépjárműhasználat költségtérítése

HozzászólásSzerző: sünci » kedd nov. 14, 2006 2:37 pm

Csak ha megfelelően alá van támasztva. Értem ezalatt, ha meg tudjátok indokolni, hogy ő ott is céges ügyeket intézett. Szóval nem tanácsolnám. De üzleti céllal elég sokmindent el lehet intézni, amit nehéz visszakövetni. Tehát szerintem inkább ne kockáztassatok a lakás-munkahely szakasszal, hanem intézzen ehelyett is üzleti dolgokat.
sünci
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Gépjárműhasználat költségtérítése

HozzászólásSzerző: madora100 » kedd nov. 14, 2006 6:40 pm

Sünci mindkét kérdésre adott válaszával  egyetértek. A kérdésfeltevő 3.válaszban történt felvetésére azért csak NEM lehet a válasz, mert ha üzleti célra használja a szgk-t, akkor azt kiküldetési rendelvény alapján teheti. Ha otthonról indul a kiküldetés helyére, akkor nincs a lakás és a m.hely közötti távolság, mert a rendelvényt már előző napon megkapta. Ha bemegy a munkahelyére én onnan küldik el aznap hivatalos útra, akkor pedig a m.hely és a kiküldési cél közötti útra kapja a költségtérítést. 
madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am


Vissza: Juttatások, költségtérítések

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég