Oldal: 1 / 1

Tanulmányok finanszírozása

HozzászólásElküldve: csüt. jan. 01, 1970 1:00 am
Szerző: HIDNA

Segítséget szeretnék kérni az alábbi témában.

Az egyik kft iskolarendszerú képzésben(nappali tagozatos főiskolai hallgató) résztvevő magánszeméllyel tanulmányi szerződést kíván kötni.Megtérítené a magánszemély képzési költségeit, majd a főiskola befejezése után munkaszerződést kötne vele.

Szerintetek milyen adó-, ill. járulék terhe van a költségek megtérítésének, ill. mikor képződik ezzel kapcsolatosan jövedelme a magánszemélynek.

Búvárkodtam a témában, de egyre zavarosabb az egész.

Kérlek benneteket, írjátok meg az ezzel kapcsolatos véleményeteket, ill. ha valakinek van, ezzel kapcsolatos hasonló esete.

Előre is köszönöm.

Klári


Tanulmányok finanszírozása

HozzászólásElküldve: kedd szept. 04, 2007 5:11 pm
Szerző: garbo50

Szia Klári!

 

Nincs hasonló esetem, csupán meditálva a  kérdéseden úgy gondolom, hogy ez valamilyen ösztöndíjnak megfelelő összeg, amit a cég szerződés alapján fizet a hallgatónak, mint ilyen adóterhet nem viselő járandóságnak felel meg. Amennyiben az iskola is folyósítana neki hasonlót az is ilyen lenne. A havi minimálbérnél azonban adómentesen több nem adható, a magánszemélynek ilyen szempontból, ha több ilyen bevétele lenne erre az összeghatárra figyelemmel kell lennie.

Ettől függetlenül szerintem a felsőoktatásról szóló tv-t is át kellene tanulmányoznod, mivel  ott bővebben is írnak erről a kérdésről. A számát nem tudom kapásból, de majd utána nézek, vagy ha valaki tudja gondolom reagál a kérdésedre.

Lehet nem jó az elgondolásom, majd a fórumtársak megcáfolnak ha nem így van, kiváncsi vagyok a megoldásra. 

Üdv. 


Tanulmányok finanszírozása

HozzászólásElküldve: kedd szept. 04, 2007 5:26 pm
Szerző: szekeresbea1

Szia Klári!

A következő cikk talán segíthet: http://hrportal.hu/index.phtml?page=article&id=48848 

A cikk szerint ez nem pénzben juttatott adóköteles jövedelem, és az adókötelezettséget a juttató és a magánszemély közötti jogviszony határozza meg.

Üdv: Bea 

 


Tanulmányok finanszírozása

HozzászólásElküldve: kedd szept. 04, 2007 7:50 pm
Szerző: madora100

Hidna!

Adó- és járulékterhet nem viselő járandóság a felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallatója részére a felsőoktatásról szóló törvény szerint az őt megillető juttatásként kifizetett ösztöndíj, a hónap első napján érvényes havi minimálbér összegét meg nem haladó része.

A tankönyv- és jegyzettámogatás teljes összege, a diákotthoni (kollégiumi) elhelyezését kiváltó lakhatási támogatás összege, a gyakorlati képzés idejére kifizetett juttatás. A felsőoktatási törvény alapján a hallgatónak nem pénzben nyújtott juttatás például: tankönyv, taneszköz, stb. adómentes természetbeni juttatásnak minősül.