Szia!
Illeték köteles: ingyenes ingó vagyonátadás (térítés nélküli eszköz átadás, pénzeszköz átadás). Ez alapján szerintem az általad vázolt esetben van illetékfizetési kötelezettség.
A másik kérdés, hogy adhat-e kapcsolt vállalkozásnak: szerintem ez nem kizáró ok, de ebben nem vagyok én sem biztos. Várjuk meg a többiek véleményét. is.
Üdv. Kata
Szia!
A térítés nélküli eszközátadás mint jogügylet ajándékozásnak minősül. Az egyik fél saját vagyona rovására a másiknak ingyenes vagyoni előnyt juttat.
Kapcsolt vállalkozások között is létrejöhet ingyenes vagyonmozgás, ajándékozás. Az ingyenes eszközátadással az eszközt ingyenesen juttató fél vagyona annak értékével csökken, míg az eszközt megszerző társaság vagyona azonos mértékben növekszik.
Társasági adó:
A megajándékozott az adózás előtti eredményét csökkenti a visszafizetési kötelezettség nélkül kapott, véglegesen átvett pénzeszköz. Tao.tv.7§ly.
Az átadó társaság adóalapja a véglegesen átadott - ráfordításként elszámolt - eszköz értékével nő.
Ajándékozási illeték:
18 millió forintot meg nem haladó ajándék után 21 százalék.
Üdv.: Szilvi
Csak egy ötlet: Miért nem ad egyszerűen kölcsön egyik cég a másiknak? A kamatra kell ügyelni a kapcsolt vállalkozás miatt.
Ildikó
A bankbetét jelen esetben nem jöhet szóba, mivel cégekről van szó. Az illeték törvény takarékbetétről szól, majd a végén az értelmező rendelkezésekben definiálja a takarékbetét fogalmát:
h) takarékbetét: a Ptk. 533. §-a alapján kötött szerződés szerint a magánszemély által a hitelintézetnél elhelyezett pénzösszeg és kamata, ideértve a magánszemély bankszámla, illetőleg folyószámla szerződés keretében elhelyezett pénzeszközeit és azok kamatát, kivéve az adózás rendjéről szóló törvény alapján az állami adóhatósághoz kötelezően bejelentendő üzleti célú pénzforgalmi bankszámlán, elszámolási számlán elhelyezett pénzeszközt és kamatát;
Meglepő módon van mégegy rendelkezés:
(4) Ha az ingyenes eszközátadásra irányuló ügyletben részt vevő, számviteli törvény szerinti gazdálkodók egyike a másik 100%-os tulajdonában áll vagy a gazdálkodók egyazon személy 100%-os tulajdonában állnak, akkor a gazdálkodó vagyonszerzésére a 12. § (1) bekezdésének b) pontja szerinti táblázat I. csoportjára vonatkozó illetékmértékeket kell alkalmazni. Akkor is ezeket az illetékmértékeket kell alkalmazni, ha a gazdálkodó gazdálkodónak nem minősülő ajándékozó 100%-os tulajdonában áll.
E szerint kedvezőbbek az illeték mértékek összegtől függően. 18 MFt-ig pl csak 11%.
Azt már neked kell eldöntened, hogy beleesnek-e a cégek ebbe a kategóriába.
Üdv
Gabi
Vissza: Juttatások, költségtérítések
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég