Adófórum

Adózási és számviteli információk

különadó magánszemély

Juttatások, költségtérítések

különadó magánszemély

HozzászólásSzerző: bebebe » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Ugye jól tudom, hogy a magánszemélyt nem terheli különadó fizetési kötelezettség az osztalékból származó jövedelme után, és így azt a kifizető le sem kell, hogy vonja? Csak az összevonás alá eső jövedelmeket kell figyelembe venni (önálló, nem önálló, egyéb), ez pedig elkülönülten adózó.

Csakis azért merült fel bennem a kérdés, mert telefonon az APEH Központi Tájékoztatási vonalán két különböző időpontban ugyanerre a kérdésre egyszer igent, egyszer pedig nemet válaszoltak. És az a kedvencem, hogy nemcsak a telefonos tájékoztatásra, de még csak az írásbelire sem lehet hivatkozni ha esetleg arra kerül a sor, hogy miért is csináltuk így vagy esetleg úgy.

Előre is köszi a választ!

bebebe

bebebe

különadó magánszemély

HozzászólásSzerző: stamasi » csüt. aug. 09, 2007 6:27 pm

Szia bebebe!

A különadótörvény szerint a magánszemélyeknek a 2007-től megszerzett jövedelme alapján különadó-kötelezettsége áll fenn, ha a személyi jövedelemadó törvény szerint az összevont adóalapba tartozó jövedelme meghaladja a járulékfizetés felső határát.

A járulékfizetés felső határa alatt a különadótörvény szerint a Magyar Köztársaság költségvetéséről szüló törvényben az egy naptári napra meghatározott összeg teljes naptári évre számított összegét kell érteni.

Ennek mértéke 2007-ben 6.748.850 forint.

Az adó mértéke 4 százalék.

A különadóra előleget kell fizetni, amelyet a kifizetőnek (munkáltatónak) kell levonnia. E kötelezettség teljesítéséhez ismerni kell, hogy milyen tipusú jövedelem képezi a különadó alapját.

A különadó alapja a különadótörvény szerint a járulékfizetés felső határát meghaladó Szja-törvény szerinti összevonandó jövedelem.

Az Szja-törvény szerint az összevonandó jövedelembe tartozik a nem önálló tevékenységből, az önálló tevékenységből származó jövedelem (ha ez nem minősül az egyéni vállalkozásból származó jövedelemnek), valamint az egyéb jövedelem címen elért jövedelem, függetlenül attól, hogy külföldről vagy belföldről származik.

Az osztalékból származó jövedelem külön adózó jövedelem, azon belül tőkejövedelem Szja tv. harmadik rész: 66 §, tehát nem tartozhat a különadó alapba.

Üdv.: Szilvi

stamasi

különadó magánszemély

HozzászólásSzerző: kohnmari » csüt. aug. 09, 2007 6:51 pm

Sziasztok!

A telefonos tájékoztatás kapcsán csak annyit tennék hozzá, hogy amikor a megyei igazgatóságokat átalakították régiósokká, akkor azt mondták, hogy ennek egyik előnye az lesz, hogy az ügyfélszolgálatokat, telefonos tájékoztatást erősíteni fogják. Jól sikerült. Az írásos tájékoztatás kérésről pedig már azért szoktam le, mert konkrét kérdésre soha nem adtak egyértelmű választ, leírták a rendeletszámot hivatkozásképpen, (amit egyébként is tudtam), de úgy értelmezem, ahogy akarom. Üdv. Mari

kohnmari

különadó magánszemély

HozzászólásSzerző: stamasi » csüt. aug. 09, 2007 6:56 pm

Tulajdonképpen a telefonos tájékoztatás mire jó? A törvényből a paragrafust én is megtudom találni, értelmezni, na az már egy másik feladatat. Ekkor jönne a képbe az ügyfélszolgálat. Nekem eddig igazán fontos kérdésben érdemi választ nem tudtak adni. Nagyon egyoldalú ez a hatóság, tőlünk mindent megkövetelnek maximálisan, de ők csak most már úgy néz ki, csak a behajtásra szakosodnak.

stamasi

különadó magánszemély

HozzászólásSzerző: bebebe » pén. aug. 10, 2007 5:46 am

Sziasztok!

Köszi a választ, én is erre jutottam, a megerősítés mindig jól jön. 

Akkor jó a telefonos tájékoztatás, ha egyáltalán nem tudod, hogy merről "fogd meg a kérdést", és akkor a törvény helyet megadják, de az értelmezést már nem szabad rájuk bízni...

Stamasi válaszát elfogadom.

bebebe

bebebe

Vissza: Juttatások, költségtérítések