Adófórum

Adózási és számviteli információk

BT beltag napidíj

Juttatások, költségtérítések

BT beltag napidíj

HozzászólásSzerző: Virgo14 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Kb egy hete volt egy kérdés feltevő, aki az után érdeklődött, hogy bt beltag számolhat-e el napidíjat magának. Jómagam is válaszoltam rá, hogy igen.

Azonban az apeh-os kék vonalon felvilágosítottak, hogy ez nem helyes, dupla elszámolásra hivatkozva!

Mi a véleményetek? Ez csak bt beltag esetében igaz, hogy minden alól ki van zárva? Ha valaki beltagként sofőr, és utazik, neki nem jár semmi, ha viszont az alkalmazottja, akkor igen? Én ezt nem érzem fairnek.

Tud esetleg valamelyikőtök hiteltérdemlő magyarázatot? Vonatkozó jogszabályt?

 

Virgo14
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

BT beltag napidíj

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. júl. 26, 2007 6:05 am

Szia!

Most olvasva a problémádat, én sem érzem fairnek. De amit mi könyvelők logikusnak tartunk, azzal nagyon sokszor ellentmondanak a jogszabályok és a hivatalok. Viszont azt se feledd el, hogy az apeh kék vonala nagyon sokszor téved!!!

Mindenesetre valóban jobb lesz jobban utána nézni a dolognak.

Üdv. Kata

kovalkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

BT beltag napidíj

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. júl. 26, 2007 6:28 am

Sziasztok!

Az említett kérdésre válaszolva, akkor utánanéztem az SZJA tv-ben, és semmi akadályát nem találtam, a kifizető fizethet  napidíjat, ha a társaság bevételszerző tevékenysége érdekében van kiküldetésben a magánszemély. Kikeresem a jogszabályhelyet, és majd ide másolom.

Üdv: Böbe 

 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

BT beltag napidíj

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. júl. 26, 2007 6:31 am

Szia Virgo!

Elővettem a 2006-os szja kitöltési útmutatót. Átböngésztem a "Más nem önálló tevékenyséből származó jövedlemek/kapcsolatos költségtérítés" 5-6.sor, és "Munkaviszonnyal kapcsolatos költségtérítés" 2. sor. Javaslom ezeket Te is nézd át a kérdéshez.

Ezt kiemelném a 6. sor leírásából: "A kiküldetési rendelvényhez, a munkába járáshoz fűződő kedvező adózási szabályok természetesen csak a munkaviszonnyal összefüggésben megszerzett bevétellel szemben alkalmazhatók, így a munkaviszonynak nem minősülő más nem önálló tevékenységgel összefüggésben teljesített üzleti, hivatali utakra tekintettel kifizetett költségtérítésekre nem."

Még kutakszom tovább hátha találok valamit, mert ezt a kérdést tényleg nagyon jó lenne pontosan tisztázni.

Üdv. Kata

kovalkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

BT beltag napidíj

HozzászólásSzerző: zspotorke » csüt. júl. 26, 2007 6:43 am

Szia!

Üzleti utazás: a kifizető (és ide belefér a tag), munkáltató tevékenységével összefüggő feladatok ellátása érdekében szükséges utazás. A kiküldetéssel kapcs. elszámolási szabályokról a 168/1995.(XII.27.) Korm.rend. rendelkezik. A rendelet magányszemélyről és kiküldőről, kifizetőről beszél, tehát nem munkavállalóról és munkáltatóról. A kiküldetés  időtartamára a magánszemélyek ellátmányban részesülhetnek, mely nincs maximálva. De kapott napidíjból 30%, de max. 15 EUR adómentes csak naponta a rendelet értelmében. A munkavállalónál az így szerzett jövedelem bérjövedelem, tehát adójóváírás is érvényesíthető vele szemben, míg a tagnál egyéb jövedelemnek minősül. A levonások illetve a terhel is a kiküldött "jogviszonyától" függően keletkeznek az adóköteles rész után.

Az APEH válasz azért helytelen szerintem, mert adott esetben egy adott feladat ellátása érdekében tevékenykedő külsős megbízott is kaphat napidijat, akit pld. tolmácsolásra, szakértésre visz magával a kiküldött, ha így szól a kettejük közötti szerződés.

Üdv.: P.Zsuzsa

 

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

BT beltag napidíj

HozzászólásSzerző: Virgo14 » csüt. júl. 26, 2007 7:00 am

Van egy új könyvelő-bérszámfejtő programunk, és tulajdonképpen ott figyeltem fell arra, ha a bérszámfejtendő illetőnél bejelöltem, hogy gazdasági társaság tagja, akkor egy általán nem engedett a "nem adóköteles pénzbeli kifizetések" hez hozzányúlni. Gondolom a programkészítők kellő odafigyeléssel készítették el a programot!

A másik dolog, ami miatt nagyon fontos lenne a helyes alkalmazás, az a vagyonosodási vizsgálat. Mert ugye ha valaki sofőr, akkor az ő napidíja egy hónapban akár 200.000 Ft is lehet. És ez egyáltalán nem mindegy. Nyílván a bt beltag ezt az összeget nem fogja osztalékként kifizetni, se bérként.... ha már egyszer az alkalmazottjai meg minden levonás nélkül megkapják!? Szóval elég rossz ez a szituáció.

Virgo14
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

BT beltag napidíj

HozzászólásSzerző: zspotorke » csüt. júl. 26, 2007 7:36 am

Szia!

Az előbbiekben hivatkozott kormányrendelet segíti a helyes alkalmazást. A sofőrökre meg egyébként más szabályok vonatkoznak, de ezt gondolom tudod. Én nem a "nem adóköteles részben kezelném" a napidijat, mert adó- és járulékköteles (hasonlóan viselkedik mint a megbízási díj, ahol szintén adhatsz meg max. 50%-os adómentes részt!), csak a fentiek szerinti hányada nem. A programodat nem ismerem, de gondolom a készítői segítségedre lesznek a helyes megoldás megtalálásában.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

BT beltag napidíj

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. júl. 26, 2007 7:53 am

Sziasztok!

Szerintem Virgonak is az a problémaja (ha nem így van, akkor kérlek javíts ki), hogy a legtöbb tag (tisztelet a kivételnek, mert az is van! szerencsére) úgy akar mindent elszámoltatni a vállalkozás terhére, hogy abból kifolyólag semmi adófieztési kötelezettsége ne keletkezzen.

kovalkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

BT beltag napidíj

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. júl. 26, 2007 8:15 am

Sziasztok!

Az igért szöveg az SZJA-törvényből: a 3.§ értelmező rendelkezésekből

"12. Külföldi kiküldetés: a belföldi illetőségű magánszemélynek a jövedelme megszerzése érdekében, a kifizető tevékenységével összefüggő feladat ellátása érdekében a Magyar Köztársaság területén kívüli (a továbbiakban: külföld) tartózkodása, továbbá az előzőekkel kapcsolatos külföldre történő utazás, ideértve különösen a külszolgálatot és az azzal összefüggő utazást."

A 168/1995.Korm.rendelet ezzel kapcsolatos szövege:

"3. § (1) Az 1. §-ban nem említett külföldi kiküldetés (Szja tv. 3. § 12. pont) esetén
a) a kifizető tevékenységével összefüggő feladat ellátása érdekében történő külföldi kiküldetés címén a belföldi illetőségű magánszemély által megszerzett bevételből [Szja tv. 28. § (2) bekezdés] a külföldi kiküldetés tényleges időtartamára az 1. § rendelkezése szerint - figyelemmel a 2. §-ban foglalt rendelkezésre is - vonható le az igazolás nélkül elismert költség;"

Természetesen a teljesség igénye nélkül másoltam ki, de a korábban feltett kérdésnél alaposan megnéztem a jogszabályokat, és bizony magánszemélyről és kifizetőről beszél. Ez pedig társaság tagja is lehet, sőt külső - pl. megbízott is. A z általam kiemelt szempontokat természetesen figyelembe kell venni. Úgyhogy az apeh bizony nem jól mondta. 

A munkavállalónak a munkáltatója külszolgálat címén fizet napidíjat.

Üdv: Böbe 
 
 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

BT beltag napidíj

HozzászólásSzerző: zspotorke » csüt. júl. 26, 2007 8:27 am

Szia Böbe!

Teljesen egyetértek Veled, egyszerűen hibás volt az APEH tájékoztatása. Egy előtted írt válaszom szinte betűre megegyezik a Tieddel. Az én véleményem is az, hogy nyugodtan számoljon el napidijat a kérdező csak be kell tartani a kérdéssel kapcsolatosan felmerülő előírásokat, bevallási, és adó- illetve járulékfizetési szabályokat. A napidijat pedig a tag esetében egyéb jövedelemként kell kezelni. Itt külföldi kiküldetésről beszélünk, a munkavállalónál pedig külszolgálatról. Egyébiránt ha jól emlékszem az 53-as  SZJA bevallás elég érthető magyarázotot ad ebben a kérdésben.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Következő

Vissza: Juttatások, költségtérítések

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron