Szia!
Javaslom neked elolvasásra: http://www.apeh.hu/print/adoinfo/szja/afa_szja_tao_cegtelefon.html
Üdv. stamasi
Szia Bezi!
Először is, így érdekes a felállás, mert ha alkalmazottja sincs, ő sem végez személyes közreműködést, akkor ki dolgozik a kft-ben és mi alapján keletkeznek bevételek és költségek? (De ez csak úgy felötlött bennem az alapján, amit írtál.)
Szerintem nincs különbség ügyvezető és munkaviszonyos között a 20% magáncélú használat adó és járulékvonatkozásában. Természetbeni juttatásnak minősül, szja 54 %, a 29%-os Tb járulékkal viszont vigyázz, mert mert az szja-val növelt összeget kell járulékalapnak tekinteni! A munkaadói járulékban nem vagyok biztos, kell-e, ennek pontosan utána nézek és még írok, ha addig valaki azt nem erősíti meg. (Úgy rémlik a munkaadói kell)
Viszont választhatja azt is, hogy a 20%-ot továbbszámlázza a magánszemélynek. Akkor csak az erre jutó áfát kell megfizetni, a fent említett közterheket már nem. Szerintem ez sokkal jobb megoldás, megfontolandó.
Üdv. Kata
Megnéztem, más már nem kell, "CSAK" az 54% szja és az szja-val növelt TB alap 29%-a.
Szia!
Szerintem olvasd el, minden benne van: WWW.apeh.hu
Szia Bezi, Stamasi, Böbe!
Megnéztem az apeh honlapon amiket javasoltatok. Én az Önadózó folyóiratból néztem ki, hogy nem kell a munkaadói. De most az apeh honlapon úgy látom, hogy mégis kell, sőt bizonyos esetben a százalékos eho is. Gondolom ez a mérvadó, és nem az Önadózó újság. Üdv. Kata
Hát szerintem is az Apeh, PM közös állásfoglalás a mérvadóbb.
Üdv. stamasi
Ezt a kérdést azért tettem fel mert a PM honlapján a természetbeni juttatások adószabályainál a válasz így szól: ha biztositott részére juttatjuk akkor kell 54% szja, 29% tb és 3% madói járulék.Ha nem alkalmazott akkor csak 11% eho.
Szia! Idézet az elolvasásra javasolt állásfoglalásból.
"Ha a magáncélú telefonhasználat nem biztosítási jogviszony keretében történik, a kifizetőt a természetbeni juttatás adóalapként meghatározott értéke után a személyi jövedelemadó mellett 11 százalék egészségügyi hozzájárulás terheli."
Viszont, ha pl. olyan megbízott részére juttatjuk a telefonhasználatot, akinek a díja a min.bér 30%-át eléri, már biztosított, és akkor már nem 11% EHO, hanem 29% Tb.
Üdv: Böbe
Sziasztok!
Bezi által leírtak alapján én úgy értelmezem, hogy az ügyvezető nem biztosított, jövedelmet sem vesz fel, hanem valószínűleg csak mint vezető tisztségviselő van a kft-ben mindenféle díjazás nélkül, akkor nála az szja és a 11 % eho van csak.
De nekem még mindig az a furcsa ebben, ha SENKI nem végez papíron (hivatalosan) munkát ebben a kft-ben, mivel az egyszem ügyvezető csak vezető tisztségviselő és nem személyes közreműködő, akkor hogy keletkezhetnek bevételek és költségek a kft-ben? Most már megint az sem tudom hol áll a fejem. Ideje lenne már nyaralni menni.
Üdv. Kata
Szia!
Nyaralni menni mindig jó, no meg a kérdés is jó. Ügyes meglátás. Ha nincs egy szál alkalmazott, és egyéb közreműködő sem, viszont vannak bevételei, költségei, azaz végez tevékenységet, azt csak a tag végzi, igaz? Ha viszont személyesen közreműködik, biztosítottá válik.
Üdv:Böbe
Vissza: Juttatások, költségtérítések
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég