Adófórum

Adózási és számviteli információk

AM kiskönyves gépjárműhaszn.

Juttatások, költségtérítések

AM kiskönyves gépjárműhaszn.

HozzászólásSzerző: patkaiilona » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Üdv Mindenkinek!

Egyéni vállalkozó AM kiskönyvest foglalkoztat, ragasztja a bélyeget ... . Az egyéni vállalkozó a kiskönyvest nem állandó helyen foglalkoztatja, hanem mindig változó (építőipar - tetőfedés). A vállalkozó nem tudja biztosítani a helyszínre való utazást, ezért az AM kiskönyves saját autójával megy oda.

A kérdés: Ha vezet útnyilvántartást, akkor el lehet-e számolni (ki lehet-e fizetni) a saját gépjárműhasználatot az AM kiskönyvesnek?

Ica

patkaiilona
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

AM kiskönyves gépjárműhaszn.

HozzászólásSzerző: szekeresbea1 » pén. júl. 20, 2007 5:53 pm

Szia Ica!

Miután az alkalmi munkavállalás is munkaviszonynak számít, véleményem szerint nincs akadálya a költségtérítésnek, ez azonban nem saját gépjármű hivatali célú használata lesz, hanem munkába járás költségtérítése. Vagyis csak 9 Ft/km számolható el a lakhely és a munkavégzés helye között.

Az alábbiakat találtam az apeh honlapon:

A Szja törvény 25. §-a (2) bekezdésének 2005. július 1-jétől hatályos bb) alpontja szerint az olyan esetekben, amikor a munkavállaló nem vesz igénybe tömegközlekedést a munkába járásához, a munkáltató a munkában töltött napokra a munkahely és a lakóhely között közforgalmi úton mért távolság alapján - oda-vissza számolva - kilométerenként legfeljebb 9 forint költségtérítést fizethet. Ezt az összeget a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni, feltéve, hogy az adott utazásra jogosító bérlet, jegy alapján térítésben, illetőleg ilyen juttatásban egyidejűleg nem részesíti. A hivatkozott kormányrendelet szerint ugyanakkor a munkáltatónak kötelező a 9 Ft/km költségtérítést megfizetnie, ha a munkába járás tömegközlekedéssel nem oldható meg. Ugyancsak kötelező a 9 Ft/km  költségtérítés fizetése, ha a munkavállaló mozgáskorlátozott; esetében akkor is, ha a munkába járás a közigazgatási határon belül történik.

Üdv.: Bea

Ha munkáltató a Szja törvény 25. § (2) bekezdésének bb) pontjában meghatározott mértékeken felül is fizet költségtérítést a munkavállalónak, akkor a meghaladó rész munkaviszonyból származó adóköteles jövedelem.

szekeresbea1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

AM kiskönyves gépjárműhaszn.

HozzászólásSzerző: patkaiilona » pén. júl. 20, 2007 7:46 pm

Köszi Bea!

Az alkalmi munkaváll. lakhelye és a vállalkozó telepehelye-székhelye között szerintem is ez a járható út, de mi van akkor ha a vállalkozó azt mondja, hogy a 100 km-re lévő Kukutyinba kell menni ácsolni, és az AM csak a  saját kocsijával tud odamenni?

    Ica

patkaiilona
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

AM kiskönyves gépjárműhaszn.

HozzászólásSzerző: erdoapolas » szomb. júl. 21, 2007 5:38 am

Szerintem elszámolható ha az AM saját autójával jár dolgozni. A vállalkozó ugyanúgy fizet az AM után mint az alkalmazott után. Üzemorvosi díj, munkakesztyú, ruha , védőital stb, akkor miért nem költségelhetnéd az ő autó futását. A távolság , ha bizonyítható miért lenne probléma.

Marcsi 

erdoapolas
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

AM kiskönyves gépjárműhaszn.

HozzászólásSzerző: kati1012 » szomb. júl. 21, 2007 3:53 pm

Szerintem is elszámolható, mivel a vállalkozó másképp nem tudta volna a vállalt munkát elvégeztetni. Saját gépkocsihoz köti a költségtéritést, ha azzal rendelkezik akkor minden további nélkül.

 

Kati

kati1012
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

AM kiskönyves gépjárműhaszn.

HozzászólásSzerző: Pikikee » szomb. júl. 21, 2007 6:53 pm

Sziasztok!

Hűha!
Már megint új dolgot találtam !
Az AM-könyveseknek is kell orvosi alkalmasági vizsgálat ? ? ?

Az AM is munkaviszony, de azért benne van a nevében is , hogy alkalmi munkavállaló.

Biztos, hogy használható itt is a munkába járáshoz térítendő 9Ft/km-enként való költség térítés ????

Nincs semmiféle  szerződés a munkavállalóval, bármikor bármelyik fél mindenféle kötöttség és retorzió nélkül "felmondhat" ill. fogja magát és másnap nem megy dolgozni. 

Kíváncsian várom mi lesz ennek is az eredménye. Bár eddig mindenki azt mondta, hogy elszámolható. ( én személy szerint ennek nagyon örülnék! :-) )

 

Üdv: Pikikee 

Pikikee
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

AM kiskönyves gépjárműhaszn.

HozzászólásSzerző: Pikikee » szomb. júl. 21, 2007 7:08 pm

Már fötörtem egy kicsit :-)
Ide hozom :D
Az alkalmi munkavállalói könyv lényegében a munkavállaló és a munkáltató közötti munkaszerződést helyettesíti, hiszen a kiskönyv egy sora az 1997. LXXIV. Tv 7 §-a szerint az Mt. 76 § (1) bekezdésében foglalt munkaszerződésnek felel meg. A sorok rovatai az Mt. szerinti munkaszerződés kötelező tartalmi elemeit tartalmazzák, így a munkáltató adatait (székhely, adószám, adóazonosító jel), a munkavégzés helyét, a kifizetendő munkabért, a munkafeladatot (mint munkakört), illetve a felek aláírását. Ennek megfelelően a felek között egy, az adott napra szóló munkaszerződés jön létre, hiszen az AM könyv tartalmazza a munkaszerződés minden egyes kötelező tartalmi elemét, illetve érvényességi kellékét.

Tekintettel arra, hogy az alkalmi munkavállalói könyv egyes rovatai egy napra szóló határozott idejű munkaszerződésnek minősülnek, ezek kitöltésének elmulasztása esetén a munkaszerződés nélküli bejelentetlen foglalkoztatás jogkövetkezményei tekintendők irányadónak.
Pikikee
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

AM kiskönyves gépjárműhaszn.

HozzászólásSzerző: erdoapolas » vas. júl. 22, 2007 4:36 am

Szia Pikikee!

Munkavédelmis szakemberrel személyesen beszéltem a kiskönyvesekkel kapcsolatos elvárásokról. Én azóta ezeket az előírásokat tartom elfogadhatónak, mert itt-ott olvasok a módosításokról és néha kétértelmű, egyik cáfolja a másikat.

Az AM-ló ha csak egy napot vállal, akkor is kell munkavédelmi, balesetvédelmi , üzemorvosi papír. Minden AM-mel aláíratok egy munkaszerződést, amely cégenként vállalkozásonként változó tartalmú, itt gondolok a veszélyességre. Volt már ellenőrzésem, és ezeket kérték a könyvesekről,

A szakképzésiről az én véleményem szerint, nem kell fizetni az AM után, legalábbis eddig nem kellett. A közteherjegy mindent fedez, kivéve a az egészségügyi szolgáltatásokat nem, tehát a 9%-ot kell nekik fizetni. Marcsi

erdoapolas
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

AM kiskönyves gépjárműhaszn.

HozzászólásSzerző: szekeresbea1 » vas. júl. 22, 2007 6:35 pm

Sziasztok!

A változó munkahelyre vonatkozó szabályok az irányadók ebben az esetben.
Az Mt. 76/C. § (1) és (3) bekezdése alapján a munkaviszony - a felek megállapodásának megfelelően - állandó vagy változó munkahelyen történő munkavégzésre jön létre. Változó munkavégzési hely esetén a munkavégzési helyre vonatkozó szabályok szempontjából a munkavállaló munkahelyének azt a telephelyet kell tekinteni, amelyre a munkáltató munkavégzés céljából beosztotta. Forrás: http://www.munkaugy.hu/pages/getpage.aspx?id=F274B45F-D828-42CC-977C-81D4BF47828E

Szerintem a fentiek alapján a 9 Ft/km elszámolható.

Üdv: Bea

 

szekeresbea1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

AM kiskönyves gépjárműhaszn.

HozzászólásSzerző: Pikikee » kedd júl. 24, 2007 12:59 pm

Sziasztok!

Ez mind igaz is. El is olvastam.

Viszont még mindig hezitálok egy kicsit mert valóban munkaszerződés jön létre akkor is ha AM-ról van szó. Viszont csak a 4 legföbb  elemet tartalmazza a kiskönyv: munkáltatói jogkörgyakorló, munkavégzés helye és ideje valamint a munkadíjazása.

Viszont egy munkaszerződésnek nagyon sok más tartalmi eleme is van ( lehet) . Többek között tájékoztatási kötelezettsége van van a munkáltatónak, mint pl: irányadó munkarend, bérfizetés napja, rendes szabadság mértékének számítási módja és kiadásának szabályai stb.

A kérdés már csak az, hogy honnan tudja a dolgozó, hogy változó a munkahelye? A kiskönyvbe nem azt íróm, hogy változó hanem azt, hogy éppen hol végezzük a munkát. Az persze igaz, hogy az építőiparban például tudja, hogy ma itt dolgozok de lehet, hogy holnap máshol kell. 

Na, de jogilag ez  elég ! ? Vagy tévedek, mert ha igen javítsatok ki! 

Ez a kiskönyves foglalkoztatás nekem magas !  :-)

Üdv: Pikikee 

 

Pikikee
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Következő

Vissza: Juttatások, költségtérítések

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég