Adófórum

Adózási és számviteli információk

Külföldi kiküldetés napidíja

Juttatások, költségtérítések

HozzászólásSzerző: hrabovszky » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

A főnököm rendszeresen küld ki Kínába, minden költséget Ő fizet (szállás, étkezés, utazás) amiről számlát hozok és napi 10 dollárt ad napidíj fejében, de én most úgy hallottam hogy 15 euro járna 2007.01.01-től. Mi igaz ebből, mennyi napidíj jár nekem a költségeken kivül?

H. Balázs 

hrabovszky

HozzászólásSzerző: HIDNA » szomb. jún. 23, 2007 9:13 am

Szia! Igen jól tudod a napidíj mértéke 15 euro, melyből 30% adómentes, max. 15 euro. Klári
HIDNA

HozzászólásSzerző: hrabovszky » szomb. jún. 23, 2007 10:59 am

Szia Klári! És ez csak 2007.01.01-től ennyi és elötte 10 dollár volt? Csak arra lennék kiváncsi, hogy eddig jól kaptam?  Balázs

hrabovszky

HozzászólásSzerző: kohnmari » szomb. jún. 23, 2007 11:46 am

Sziasztok!

A külföldi kiküldetéshez kapcsolódó elismert költségekről a 168/1995.(XII.27.) kormányrendelet szól. Az SZJA-törvény szerint a napidíjból 30 % adómentes, de maximum napi 15 euró. (2006. előtt ez napi 10 dollár volt). A munkáltató belső szabályzatában határozza meg a napidíj mértékét (ami nemcsak euróban fizethető). Azaz szerintem itt a 15 euro a napidíj adómentes része. Üdv. Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: T.né » szomb. jún. 23, 2007 6:49 pm

Sziasztok! A Marival értek egyet,  a 15 euro csak a napidíj adómentes része, ettől függetlenül a munkáltató annyit fizet amennyit akar és azt belső szabályzatban meghatározza.

T.né

T.né

HozzászólásSzerző: HIDNA » vas. jún. 24, 2007 4:25 am

Sziasztok!

A foglalkoztatás.hu oldalról másoltam ki:

Több olyan költségtérítés is le van fektetve a szabályok között, amelyek egy része a munkavállalónak jár, más esetben alkalmazásával a dolgozó egyfajta többletszolgáltatáshoz jut, vagy többletbér produkálható úgy, hogy az lényegében a munkaviszonyával kapcsolatos költségek, vagy a kifizetés részleges vagy teljes adómentességét használja ki.

Az elszámolásukhoz nyilvántartásokat, kimutatásokat kell készíteni (így kiküldetési rendelvényt). Nemritkán az ilyen költségtérítéseket a dolgozók – bár azok egy részét tőlük nem lehetne megtagadni – juttatásként élik meg. Ilyenek:
– a dolgozónak járó külföldi napidíj – külföldi tartózkodás esetén legalább 15 euró, amiből 30 százalék adómentes (maximálisan napi 50 euró fizethető ki úgy, hogy 15 euró adómentes legyen);

Klári

HIDNA

HozzászólásSzerző: kohnmari » vas. jún. 24, 2007 5:47 am

Szia Klári!

Nem vitatkozni szeretnék, én is azon vagyok, hogy a kérdező számára a legjobb megoldást találjuk meg. Csupán azért hívtam fel a figyelmet a fenti kormányrendeletre, amely a külföldi kiküldetéshez kapcsolódó elismert költségeket tartalmazza. (a 15 euro elismert költség- adómentesen adható). Ebből az következik, hogy adhat ennél többet, de kevesebbet is. Azt szerettem volna elkerülni, hogy ne "csapjon az asztalra", hogy márpedig neki ennyi jár, de bízom benne, ha felhívja a munkáltató figyelmét, hogy változott az adómentesen adható napidíj mértéke, akkor a munkáltató önként meg fogja adni.

További szép vasárnapot. Üdv. Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: T.né » vas. jún. 24, 2007 5:52 am

Szia Klári! Erről a max. 5O EUR/nap  költségtéritési szabályról nem tudok semmit. Nem tudnád megírni, hogy milyen  rendelet írja ezt elő?

Köszönöm.

T.né

T.né

HozzászólásSzerző: hrabovszky » vas. jún. 24, 2007 8:15 am

Köszönöm szépen a válaszokat!
hrabovszky

HozzászólásSzerző: HIDNA » vas. jún. 24, 2007 12:36 pm

Sziasztok!

Ezt találtam még:

Napidíj

A külföldi kiküldetés címén kapott napidíjból, vagy ahogy a köznyelv nevezi ellátmányból a jövedelem úgy állapítható meg, hogy ezen összegből levonható annak 30 százaléka, legfeljebb azonban a külföldi kiküldetés időtartamára számítva napi 15 euronak megfelelő forintösszeg.
Érdemes tudni, hogy a fizetett napidíjnak mindig van adóköteles része.

Nézzük ezt meg két egyszerű példán keresztül.
1. A kiküldetés időtartama 10 nap, a magánszemély napi 15 euro, összesen 150 euro napidíjat kap.
Adókötelezettség megállapítása: A 150 euro 30 százaléka, azaz 45 euro vonható le, ezért 105 euro után kell adót fizetni.

2.
A kiküldetés időtartama 10 nap, a magánszemély napi 75 euro, összesen 750 euro napidíjat kap.
Adókötelezettség megállapítása: A 750 euro 30 százaléka, azaz 225 euro, de legfeljebb napi 15 euro, azaz 150 euro vonható le. Az adóköteles jövedelem (750 euro - 150 euro) 600 euro, vagyis 600 euro után kell adózni.

A külföldi kiküldetés, külszolgálat költségeinek elszámolása

2006.04.03, Krattinger Erika Ágnes

A magánszemélyek hivatalos külföldi útjaik alkalmával rendszerint ellátmányban (napidíjban) részesülnek. Ez a juttatás rendszerint a költségeik fedezetére szolgál, nincs azonban akadálya, hogy a kiküldő ezen felül több pénzt is fizessen. A külföldi kiküldetéssel kapcsolatos elszámolási szabályokról és a kiküldetés időtartamának meghatározásáról a 168/1995. (XII.27.) Kormányrendelet rendelkezik.

HIDNA

Vissza: Juttatások, költségtérítések