Adófórum

Adózási és számviteli információk

Cégautó üzema. elszámolás

Juttatások, költségtérítések

Cégautó üzema. elszámolás

HozzászólásSzerző: Vicuska741 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!
Adott a cég tulajdonában egy személygépkocsi, amit a következőképpen használnak:
havi kb. 1000 km munkába járás, kb. 1000 km üzleti céllal, a magáncélú használatot pedig nem zárjuk ki. Cégautó adót a cég megfizeti!
Elszámolható-e a beletankolt üzemanyag készpénzfizetési számla ellenében, természetesen úgy, hogy egyéb elszámolást nem készítünk? (Tankoláskor persze nem tudjuk szétszedni, hogy abból aztán hány liter ment el egyik v. másik célra!)
Köszönöm a válaszokat
Vicuska741
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am

Cégautó üzema. elszámolás

HozzászólásSzerző: kamionmento » hétf. jan. 06, 2014 9:08 am

Szia, a cégautóadó törvény szerint: 17/A. §65 (1) Adóköteles az a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) szerinti személygépkocsi - ide nem értve a kizárólag elektromos hajtómotorral ellátott személygépkocsit - (a továbbiakban, e fejezet alkalmazásában személygépkocsi), amely nem magánszemély tulajdonában áll, továbbá az a személygépkocsi, amely után a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerint költséget, ráfordítást, illetve az Szja tv. szerint tételes költségelszámolással költséget, értékcsökkenési leírást (a továbbiakban költség, ráfordítás, értékcsökkenési leírás együtt: költség) számoltak el.

A menetlevélből/útnyilvántartásból ki kellene derülnie, hogy az éppen ki mire használja az autót. Amit találtam még erről az az Adóhivatal gépjárművek elszámolásával kapcsolatos füzete, amit itt találsz:

http://www.nav.gov.hu/data/cms280498/8._fuzet____Gepjarmuvek_uzemeltet.k.k._Szja_es_Tao.__2013..pdf

A VI. pontban van az, ami téged érdekelhet, és van egy érdekes része:
A Tao. törvény alapján a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülı költségnek, ráfordításnak minısül a cégautó használata, fenntartása és üzemeltetése révén felmerült költség, ráfordítás, ideértve az azzal összefüggı, törvényen alapuló, az államháztartás valamely alrendszere számára történı kötelezı befizetést is.14 E rendelkezés alapján a társas vállalkozásnak társasági adó fizetési (adóalap növelési) kötelezettsége nem keletkezik, függetlenül attól, hogy a tulajdonában lévı cégautóval megvalósul-e a magáncélú használat.
kamionmento
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:36 am


Vissza: Juttatások, költségtérítések

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég