Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kiküldetés,

Juttatások, költségtérítések

Kiküldetés,

HozzászólásSzerző: eviusa » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Cégünk kiküldetési rendelvény alapján költséget számol el a külföldi kiküldetés időszakára. (Cégünk nem szállítmányozással foglalkozik).
Jelenleg Kiküldetési rendelvényt készítünk, melyen az APEH üzemanyagárral (|| ) Ft/km) számoljuk el az utazási költséget.

A külföldön töltött napokra szeretnénk az élelmezésre is költséget elszámolni. Ennek mi a menete, mennyit lehet adómentesen elszámolni, milyen törvény szabályozza ennek mértékét?

Elszámolható egyszerre napidíj és úti ktg (a km alapján) vagy már a napidíj tartalmazza az adómentesen elszámolható útazási költséget is?

Vagy érdemesebb inkább a km-rekre kiküldetésit elszámolni és a szállásról számlát kérni és azt elszámolni költségként? De ekkor mi a helyzet az étel-és italfogyasztással..ezt mindenképpen le kell adózni?

Előre is köszönöm a segítséget
eviusa
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:42 am

Kiküldetés,

HozzászólásSzerző: hvanna » csüt. júl. 11, 2013 3:49 pm

Szia !
SzJA tv. 3 §
12.29 Külföldi kiküldetés: a belföldi illetőségű magánszemélynek a jövedelme megszerzése érdekében, a kifizető tevékenységével összefüggő feladat ellátása érdekében Magyarország területén kívüli (a továbbiakban: külföld) tartózkodása, továbbá az előzőekkel kapcsolatos külföldre történő utazás, ideértve különösen a külszolgálatot és az azzal összefüggő utazást.
13. Külszolgálat: a munkáltató által elrendelt, külföldön történő munkavégzés.

A külföldi kiküldetést az SZJA törvény 3.sz. melléklet
II. Igazolás nélkül elszámolható költségek része,
valamint.a285/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet a külföldi kiküldetéshez kapcsolódó elismert költségekről szabályozza.

SZJA törvény:7.1078 külföldi kiküldetés esetén

a) a külföldi kiküldetéshez kapcsolódó elismert költségekről szóló kormányrendelet szerint naponta elszámolható összeg a nemzetközi közúti árufuvarozásban és személyszállításban gépkocsivezetőként és árukísérőként foglalkoztatott (a közúti közlekedési szolgáltatásokról és közúti járművek üzemben tartásáról szóló külön jogszabály, illetőleg más, erről szóló jogszabályok rendelkezései szerint engedélyhez kötött nemzetközi közúti közlekedési szolgáltatást végző, illetőleg abban árukísérőként közreműködő), külföldi kiküldetés (külszolgálat) címén bevételt szerző magánszemélynél - kizárólag az e tevékenysége tekintetében - feltéve, hogy az említett kormányrendeletben foglaltak alapján kizárólag a gépjármű külföldön történő üzemeltetéséhez közvetlenül kapcsolódó és számlával, más bizonylattal igazolt költségek elszámolására jogosult, és ezt az elszámolási módszert alkalmazza;
b) az a) pontban nem említett esetben a külföldi kiküldetésre tekintettel megszerzett bevétel 30 százaléka, de legfeljebb a külföldi kiküldetéshez kapcsolódó elismert költségekről szóló kormányrendelet szerint naponta elszámolható összeg;

Napidij: a Korm rendelet szerint:2. § Az Szja tv. 3. számú melléklet II. Igazolás nélkül elszámolható költségek fejezet 7. pont b) alpontja szerinti költség napi 15 eurónak megfelelő forintösszeg.

Gépkocsi használat: 6.1077 a kifizető által a magánszemélynek a saját személygépkocsi használata miatt fizetett költségtérítés összegéből a kiküldetési rendelvényben feltüntetett km-távolság szerint az üzemanyag-fogyasztási norma és legfeljebb az állami adóhatóság által közzétett üzemanyagár, valamint 9 Ft/km általános személygépkocsi normaköltség alapulvételével kifizetett összeg

Egyéb költség: kiküldetés esetén a szállásra fordított költségeket, a helyi közlekedésre, kommunikációra és az üzletfelekkel történő találkozókra fordított kiadásokat bizonylat alapján lehet elszámolni melyeket csatolni kell a kiküldetési rendelvényhez.
Szja tv:http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99500117.TV

285/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100285.KOR

Üdv: anna

hvanna
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am


Vissza: Juttatások, költségtérítések

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég