Oldal: 1 / 1

munkáltatói kamatmentes kölcsön

HozzászólásElküldve: csüt. jan. 01, 1970 1:00 am
Szerző: Csandrea

Kedves Fórumozók!


Ha a munkáltatómtól kapok 600.000 ft kamatmentes kölcsönt 10 éves futamidőre akkor az most hogyan lehet nekem "adóemelő"? Ugyanis leírva még nem láttam, de mindenki akit megkérdeztem ezt állítja. Szerintetek hogyan lehetséges ez. Ja és ez lakásfelújításra megy nem hitelkiváltásra. 


Legyetek kedvesek elmagyarázni, hogy hogyan lehetséges ez, vagy esetleg ez hülyeség?


Köszönöm előre is. Üdv. Andrea


munkáltatói kamatmentes kölcsön

HozzászólásElküldve: csüt. jan. 19, 2012 9:01 am
Szerző: Szirony1

Bölcsebb lettem volna ha csöndbe maradok


boccs Zsolt


munkáltatói kamatmentes kölcsön

HozzászólásElküldve: csüt. jan. 19, 2012 9:59 am
Szerző: validitas

Sziasztok!


"Számfejteni kell neked minden hónapban kamatkedvezmény (jegybanki alapkamat +5%) utáni jövedelmet plusz 27% eho ami terheli"


 


Ezzel egyáltalán nem értek egyet. Az SZJA-törvényből bemásolt szöveg egyáltalán nem ezt írja!


Hanem ezt:


"Az adót a kifizető adóévenként, az adóév utolsó napjára - ha a követelés az adóévben megszűnt, akkor a megszűnés napjára - megállapítja, valamint a kifizető által levont jövedelemadó megfizetésére és bevallására irányadó rendelkezések szerint megfizeti, illetve bevallja."


 


Tehát adóévenként és nem havonta! Nem a magánszemély kötelezettsége, hanem a kifizetőé!


 


A NAV honlapjáról:


"A kifizető fizeti meg az adót a nyeremény, a vetélkedő díja, valamint a kamatkedvezményből származó jövedelem után.  Az egységes 16 százalékos adót ezekben az esetekben is az adóalap 1,19-szorosa után kell megfizetni."http://www.apeh.hu/magyar_oldalak/regiok/eszakalfold/aktualis/juttatasok.html?query=kamatkedvezm%C3%A9ny


 


Üdv: Böbe


munkáltatói kamatmentes kölcsön

HozzászólásElküldve: csüt. jan. 19, 2012 10:20 am
Szerző: Csandrea

Kedves Böbe!


Akkor most jól értem, hogy a munkavállalónak (aki kapja a kamatmentes kölcsönt) ebből nem származik adófizetési kötelezettsége, csak a munkáltatónak aki adja?


 


munkáltatói kamatmentes kölcsön

HozzászólásElküldve: csüt. jan. 19, 2012 10:49 am
Szerző: validitas

Igen, jól érted. Kérdés, hogy a munkáltató bevállalja-e ezt a költséget. Sőt, ha lakáscélú, azaz a felújítás megfelel a törvényben előírtaknak, és pénzintézet útján folyósítja a munkáltató, akkor nem kell megfizetni a kamatkedvezmény utáni terheket.


(4) A jövedelem megállapításánál - az (1)-(3) bekezdésben foglaltaktól függetlenül - nem kell figyelembe venni a következő jogcímeken és a következő feltételekkel fennálló követelések utáni kamatkedvezményt:
 


f) lakás célú hitel, ha azt a munkáltató munkavállalójának vagy helyi önkormányzat a magánszemélynek hitelintézet vagy a Magyar Államkincstár útján, annak igazolása alapján olyan lakása építéséhez, vásárlásához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez, vagy bármely, az említett célra hitelintézettől, vagy bármely, az említett célra korábbi munkáltatótól felvett hitel visszafizetéséhez, törlesztéséhez nyújtotta, amely lakás nem haladja meg a lakás célú támogatásokról szóló jogszabályban meghatározott, méltányolható lakásigény mértékét; lakáskorszerűsítés a lakás célú állami támogatásokról szóló kormányrendeletben meghatározott korszerűsítés;

  


munkáltatói kamatmentes kölcsön

HozzászólásElküldve: csüt. jan. 19, 2012 11:07 am
Szerző: Csandrea

Köszönöm Böbe!


Ezért nem értettem, hogy miért hangsúlyozza mindenki, hogy adóalap növelő?!.....


 


munkáltatói kamatmentes kölcsön

HozzászólásElküldve: csüt. jan. 19, 2012 11:30 am
Szerző: validitas

Szivesen. Szerintem azért, mert keverednek a dolgok, ugyanis ha a munkáltató vissza nem térítendő támogatást ad, az társasági adóalap növelő a cégnél. De ezt pl. tavaly év végén úgy változtatták meg, hogy a végtörlesztéshez adott vissza nem térintendő támogatás nem volt adóalap (társasági) növelő.


Szóval keverik, kavarják :-)


munkáltatói kamatmentes kölcsön

HozzászólásElküldve: csüt. jan. 19, 2012 11:32 am
Szerző: Csandrea

Nagyon köszönöm mégegyszer, további szép napot kívánok!


Üdv. Andrea