Adófórum

Adózási és számviteli információk

kiküldetési ügyvezetőnek

Juttatások, költségtérítések

kiküldetési ügyvezetőnek

HozzászólásSzerző: cogito07 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Tudom, hogy már többször volt téma a kiküldetési, most végig olvasgattam újra. Kérdésem az lenne,, hogy egy személyes Kft esetén az ügyvezető, aki egyben a munkát is ellátja (alkalmazott sincs), kirendelhető-e? A hét végén voltam egy előadáson, és ot az előadó azt mondta, csak abban az esetben, ha a cégautó adót megfizeti. De miért? Ha a magánszemélyes kocsijával megy (a cégnek nincs autója), rendelvénnyel, valós célra, teljesen hihető számokkal, APEH norma szerint - miért a cégautó adó? Segítene valaki? Köszönöm! Cogito

cogito07

kiküldetési ügyvezetőnek

HozzászólásSzerző: zspotorke » pén. nov. 11, 2011 9:01 pm

Szia!

Ha a saját kocsijával kiküldetésivel megy, nincs cégautó adó. A kérdés inkább az lehetne szerintem, hogy vajon kiküldheti-e saját magát az egyszemélyes Kft ügyvezetője? Ha igen - mert felette a munkáltatói jogkört az alapító gyakorolja,(és ezt a társasági szerződése is tartalmazza) akkor szerintem nincs gond.

Ha a válasz az, hogy nem, akkor útnyilvántartással oldhatja meg a járműhasználat megtérítését és ez esetben valóban cégautó fizetési kötelezettsége keletkezik a magánszeménynek (ügyvezetőnek).

Pzsuzsa

zspotorke

kiküldetési ügyvezetőnek

HozzászólásSzerző: cogito07 » vas. nov. 13, 2011 11:47 am

Kedves Pzsuzsa!Köszönöm válaszod! A Kft-t online egyszerűsített eljárásban alapították, szóval semmi különös nincs a szerződésében, az sablon alapján készült. Találtam egy állásfoglalást, melyből idézek:

Törvényi hátterét tekintve a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 3. § 83. pontja szerint küldetési rendelvény kifizetői minőségben adható magánszemély részére, ha az utazás hivatali, üzleti célúnak minősül.

Ilyen a magánszemély jövedelmének megszerzése érdekében, a kifizető tevékenységével összefüggő feladat ellátása érdekében szükséges utazás, ideértve többek között a kiküldetés (kirendelés) miatt szükséges utazást is. Ha innen nézem, akkor a társaság egy szem tagja végül is magának a kifizetője (ha ez nincs a társasági szerződésben, akkor is). Szerinted? Sokat olvasom a válaszaidat, komolyan érdekelne a véleményed! Előre is köszönöm! Cogito

cogito07

kiküldetési ügyvezetőnek

HozzászólásSzerző: kaloczy » vas. nov. 13, 2011 1:50 pm

Én úgy emlékszem, hogy tavaly volt fent a NAV honlapján egy tájékoztató, mely szerint az egyszemélyes kft "egyszemélyes" tagja is jogosult kiküldetési rendelvény használatára.

Keresgess egy kicsit, talán a tavalyi tájékoztató füzetekben volt.

Zsuzsa

kaloczy

kiküldetési ügyvezetőnek

HozzászólásSzerző: zspotorke » vas. nov. 13, 2011 2:32 pm

Szia!

Ha az általad idézettekhez még hozzánézzük ART szerinti kifizető fogalmát, valamint megnézzük azt, hogy mit is kell kötelezően tartalmaznia egy kiküldetési rendelvénynek, akkor azt mondom, hogy miért is ne lehetne?

Alátámaszthatja ezen véleményemet az is, hogy több neves szakértő tollából is olvastam, hogy ne keressünk a kákán csomót, mert – kifizető az Ev is és kifizető az egyszemélyes Kft is, mint jogi személy és kész.

Ha mindezt az okfejtést még egy adóhivatal által alkalmazott joggyakorlat is alátámasztaná, akkor egy szemernyi kétely sem merülne fel bennem. Az "állásfoglalásuk" sajnos kevés, mert az csak max. a jóhiszeműséget támasztja alá, a jogkövetkezményeket nekünk, adózóknak ( és könyvelőiknek) kell viselnünk, de azért egy NAv vélemény is valami...

Nekem az alábbi kétségem merül fel az előbbiek ellenére:

Hogyan valósul meg a kiküldetés elrendelése? A kifizetői minőségben jelenlévő gazdasági társaságot képviseli valaki, jellemzően az ügyvezető., ha pedig ő képviseli, akkor mit szól a jog ahhoz, hogy egy szerződés (kiküldetési rendelvény) 2 oldalát ugyanazon magánszemély írja alá?  Hogyan valósul meg az alá- ill.fölérendeltségi viszony?

(Analóg ezzel a kérdéssel és hasonló szakmai vitákat olvasgattam abban a témában is, hogy kell-e munkaszerződést írni abban az esetben -és ott hogy néz ki a 2 oldalú aláírási kötelezettség- ha az ügyvezető munkaviszonyban ügyvezet az egyszemélyesek esetében. Nem tudták egyértelműen, törvényhellyel alátámasztottan lezárni ezt a kérdést.)

Természetesen az is lehet, hogy követni kellene azt az alapelvet, hogy a törvényt betűje szerint kell értelmezni és abba pedig belefér és itt abbahagyni a további boncolgatást. De ennek ellentmond az a gyakorlat amikor azt olvasom, hogy a jogalkotó szándéka szerint.

zspotorke

kiküldetési ügyvezetőnek

HozzászólásSzerző: madora100 » vas. nov. 13, 2011 4:02 pm

Bemásolok egy NAV vélemémyt a témát érintően. Lehetséges a kiküldetés egyszemlyes KFT esetében is.Az adófórumon közzétett téma: http://www.adoforum.hu/index.php/szakmai-forum/tema/24269/egyszemelyes-kft-kikuldrendelveny?wa=ADO1109

Tárgy: Egyéb adóigazgatási kérdés
E-iktatószám: e-120173

Levél szövege:

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Állásfoglalást szeretnék kérni, hogy az alábbi esetben hogyan számolható el gk. költség:
Egyszemélyes Kft. a tulajdonoson kívül nincs alkalmazott - a tulajdonos személyesen közremuködik, de heti 36 órát meghaladó foállású jogviszonya van máshol.
Tehát kiküldetési rendelvénnyel térítheto neki a gk. használat költsége?

APEH válasza:

Tisztelt Asszonyom!

Hivatalunkhoz címzett e-mailben feltett - cégautó adóval kapcsolatos - kérdésére az alábbi szakmai véleményt adom:

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 3. § 83. pontja értelmében, az ott meghatározott adattartalommal a kiküldetési rendelvényt a kifizeto állítja ki a magánszemély részére. Az Szja tv. alkalmazásában kifizetonek minosül az adózás rendjérol szóló törvényben meghatározott személy (Szja tv. 3. § 81. pont). Az adózás rendjérol szóló 2003. évi XCII. törvény 178. § 18. pontja szerint kifizeto: az a belföldi illetoségu jogi személy, egyéb szervezet, egyéni vállalkozó, amely (aki) adókötelezettség alá eso jövedelmet juttat, függetlenül attól, hogy a juttatást közvetlenül vagy megbízottja (posta, hitelintézet) útján teljesíti.

A kiküldetési rendelvény csak hivatali, üzleti utazás, illetve kiküldetés esetén állítható ki. Az Szja tv. alkalmazásában hivatali, üzleti utazás alatt a magánszemély jövedelmének megszerzése érdekében, a kifizeto tevékenységével összefüggo feladat ellátása érdekében szükséges utazást - a munkahelyre, a székhelyre vagy a telephelyre a lakóhelyrol történo bejárás kivételével -, ideértve különösen a kiküldetés (kirendelés) miatt szükséges utazást értjük (Szja tv. 3. § 10. pont). Kiküldetésnek (kirendelésnek) a munkáltató által elrendelt, a munkaszerzodésben rögzített munkahelytol eltéro helyen történo munkavégzés minosül (Szja tv. 3. § 11. pont).

A kiküldetési rendelvény kiállítása csak abban az esetben lehetséges, ha a gazdasági társaság és a magánszemély között valamilyen jogviszony (pl. munkaviszony, megbízási, vezeto tisztségviseloi, tagi jogviszony) áll fenn.

A gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény 22. § (2)-(3) bekezdései alapján a vezeto tisztséget - ha a társasági szerzodés eltéroen nem rendelkezik - nem láthatja el munkaviszonyban az egyszemélyes gazdasági társaság tagja, erre a jogviszonyra a megbízásra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

Fentieket összegezve, tehát az egyszemélyes kft. - amennyiben a törvényben meghatározott feltételek teljesülnek - a vezeto tisztségviselo tagjának, mint kifizeto állíthat ki kiküldetési rendelvényt.

Tisztelettel:

Adó- és Pénzügyi Ellenorzési Hivatal
Észak-magyarországi Regionális Igazgatóság Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Foosztály

madora100

kiküldetési ügyvezetőnek

HozzászólásSzerző: zspotorke » hétf. nov. 14, 2011 3:56 pm

Kösz Madora!

Minden világos. Már csak a kiküldetés fogalmára kell ügyelni.

Pzsuzsa

zspotorke

kiküldetési ügyvezetőnek

HozzászólásSzerző: cogito07 » hétf. nov. 14, 2011 4:06 pm

Sziasztok!Köszönöm a válaszokat! Jó érzés, hogy számíthatok Rátok! (mostanában folyton elbizonytalanodom - különösen, mikor téves tájékoztatásokat osztogatnak méregrdága előadásokon)Cogito

cogito07

kiküldetési ügyvezetőnek

HozzászólásSzerző: Hanna1 » csüt. jan. 05, 2012 12:19 pm

Szia!

Most olvastam végig a hozzászólásokat!

Pont passzol az én kérdésemhez.

Az a problémám, hogy megbízásos ügyvezetőnek és alkalmazottnak lehet-e kiküldetésin költségtérítést adni. Az hozzászólásokból kiderül, hogy igen.

Viszont ami nekem még kérdéses, hogy a kifizetett jövedelem hány %-a lehet a költségtérítés. Erre vonatkozik, hogy tételes elszámolás esetén 50% max. Vagy ez független.

Köszi

Hanna

Hanna1

Vissza: Juttatások, költségtérítések