Szia!
Ha az általad idézettekhez még hozzánézzük ART szerinti kifizető fogalmát, valamint megnézzük azt, hogy mit is kell kötelezően tartalmaznia egy kiküldetési rendelvénynek, akkor azt mondom, hogy miért is ne lehetne?
Alátámaszthatja ezen véleményemet az is, hogy több neves szakértő tollából is olvastam, hogy ne keressünk a kákán csomót, mert – kifizető az Ev is és kifizető az egyszemélyes Kft is, mint jogi személy és kész.
Ha mindezt az okfejtést még egy adóhivatal által alkalmazott joggyakorlat is alátámasztaná, akkor egy szemernyi kétely sem merülne fel bennem. Az "állásfoglalásuk" sajnos kevés, mert az csak max. a jóhiszeműséget támasztja alá, a jogkövetkezményeket nekünk, adózóknak ( és könyvelőiknek) kell viselnünk, de azért egy NAv vélemény is valami...
Nekem az alábbi kétségem merül fel az előbbiek ellenére:
Hogyan valósul meg a kiküldetés elrendelése? A kifizetői minőségben jelenlévő gazdasági társaságot képviseli valaki, jellemzően az ügyvezető., ha pedig ő képviseli, akkor mit szól a jog ahhoz, hogy egy szerződés (kiküldetési rendelvény) 2 oldalát ugyanazon magánszemély írja alá? Hogyan valósul meg az alá- ill.fölérendeltségi viszony?
(Analóg ezzel a kérdéssel és hasonló szakmai vitákat olvasgattam abban a témában is, hogy kell-e munkaszerződést írni abban az esetben -és ott hogy néz ki a 2 oldalú aláírási kötelezettség- ha az ügyvezető munkaviszonyban ügyvezet az egyszemélyesek esetében. Nem tudták egyértelműen, törvényhellyel alátámasztottan lezárni ezt a kérdést.)
Természetesen az is lehet, hogy követni kellene azt az alapelvet, hogy a törvényt betűje szerint kell értelmezni és abba pedig belefér és itt abbahagyni a további boncolgatást. De ennek ellentmond az a gyakorlat amikor azt olvasom, hogy a jogalkotó szándéka szerint.