Adófórum

Adózási és számviteli információk

Saját/Nem-saját tul. szgk kiküldetés

Juttatások, költségtérítések

Saját/Nem-saját tul. szgk kiküldetés

HozzászólásSzerző: 0725peter » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Az alábbi linken találtam itt az adoforum.hu oldalon egy cikket a gépkocsis kiküldetésről:
http://www.adoforum.hu/index.php/articles/73778/81250/autoval-jar-munkaba-fontos-adozasi-informaciok-erkeztek

Ebben élesen elkülönítik a saját és nem saját gépkocsi használatát.

Saját gépkocsi esetében, amennyiben a térítés mértéke nem több a jogszabály szerint igazolás nélkül elszámolható mértéknél (vagyis a hivatalos célra megtett kilométerekre a kormányrendeletben meghatározott üzemanyag-fogyasztási norma alapján a NAV által közzétett üzemanyagárral számított üzemanyagköltség és a kilométerenkénti 9 forint összegénél), akkor azt nem kell bevételként figyelembe vennie a magánszemélynek.

Azaz, adómentes a dolog.

De NEM saját tulajdonú g.k. esetében ezt írja: „a hivatali, üzleti célú használatra tekintettel a kiküldetési rendelvényhez kapcsolódó kedvező szabály nem alkalmazható.”

A fenti mondat értelmezésem szerint azt jelenti, hogy a kifizetett költségtérítés adóköteles bevételnek számít, amellyel szemben a felmerült költségek az üzleti (hivatali) utakra (futásteljesítmény) elszámolhatók. A költségelszámolás maximuma: a jogszabály szerint igazolás nélkül elszámolható mérték.

Összegezve:
Üzleti célú, SAJÁT TULAJDONÚ gépkocsi-használat: adómentes, azaz nincs adóköteles jövedelem, és nincs költség sem.

Üzleti célú, NEM SAJÁT TULAJDONÚ gépkocsi-használat: a térített összeg adóköteles bevétel, és a bevétellel szemben elszámolható a jogszabály szerint igazolás nélkül elszámolható mérték.

Elvileg a 2 módozat közt semmi különbség nincs végeredményét tekintve, ugyanis egyik esetben sem keletkezik adófizetési kötelezettség.

Talán annyi a differencia, hogy saját autó esetében a 10M30-on sehogyan sem jelenik meg ez a tétel; míg nem saját autónál a bevétel = a kapott költségtérítéssel, a költség ugyanennyi, és így végeredményben szintén nincs adó.

Azt kérdezném, hogy a 2 módozat közt valami további differencia van-e még?

Köszönettel:

Péter
0725peter
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am

Vissza: Juttatások, költségtérítések

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég