Oldal: 1 / 2

Kft ügyvezető gépkocsi költségtérítése

HozzászólásElküldve: csüt. jan. 01, 1970 1:00 am
Szerző: b.teca

Sziasztok!

Kft ügyvezetője vagyok szeretnék gk ktg-térítést elszámolni. A kérdéseim:

Milyen nyílvántartást kell vezetnem?

Kell e valimilyen adót fizetnem?

Hogyan kell könyveljem?

Válaszokat előre köszönöm


Kft ügyvezető gépkocsi költségtérítése

HozzászólásElküldve: kedd márc. 20, 2007 2:18 pm
Szerző: pseniko

Szia!

1. Amennyiben te, mint a kft tulajdonosa, vagy házastársad rendelkezik saját személygépkocsival, akkor saját gépjárműhasználat címén lehet költséget elszámolni. Útnyilvántartást kell vezetni, aminek tartalmaznia kell a gépjármű típusát, rendszámát, lökettérfogatát, üzemanyag fajtáját.

Tartalmaznia kell az üzleti célból megtett km-ek részletes leírását. Dátum, útvonal (honnan-hová), felkeresett üzleti partner, megtett km. (A nyomtatványboltokban lehet ilyen nyomtatványt venni, használata nem kötelező)

Havonta kell összesíteni, mivel az APEH havonta teszi közzé az elszámolható üzemanyagárat.Meg kell határozni a lökettérfogat alapján a fogyasztási normát (1501-2000 cm3 benzines gk-nál 10 l/100km). Minden "üzleti" km után +3 Ft/km is elszámolható a gk kopására, javítására, fenntartására.

Ebben az esetben nem kell semmilyen adót fizetni.

Könyviteli elszámolása mivel kft-ről van szó:  T: 55 Személyi jell. e. kifzetés  -  K: 3811 Pénztár vagy a 471 Jövedelemelszámolási számla.

2. Ha a Kft-nek van szeméygépkocsija, és minden egyes megtett km-ről menetlevelet vezet, senki nem használja magán célra, akkor minden üzemanyagszámlája, javítási és egyéb költsége elszámolható. Adót ebben az esetben sem kell fizetni (cégautóadó).

3. Ha az előbbi esetben magán célra is használják akkor cégautóadót is kell fizetni. Ez már egy hosszabb lélegzetvételű dolog.

Enci


Kft ügyvezető gépkocsi költségtérítése

HozzászólásElküldve: kedd márc. 20, 2007 2:41 pm
Szerző: b.teca

-


Kft ügyvezető gépkocsi költségtérítése

HozzászólásElküldve: kedd márc. 20, 2007 2:53 pm
Szerző: b.teca

Kedves Enci!

Köszönöm a válaszod nagyon korrekt. Ha lehet bonyolítanám a helyzetett. Mi a helyzet akkor, ha a gk nem a nevemen van hanem az egyik haver nevén, de az üzembentartó én vagyok? Mi lenne, ha az üzembentartó a cég lenne?

Közsönöm a választ hálás vagyok!

Teca


Kft ügyvezető gépkocsi költségtérítése

HozzászólásElküldve: kedd márc. 20, 2007 3:50 pm
Szerző: pseniko

Üdv Teca!

Helyesbítenem kell magam nem +3 hanem +9 Ft/Km számolható el az "üzemanyag költségen" felül

Őszinte leszek, a törvény nem tér ki az olyan esetre, hogy mi van akkor ha nem saját tulajdonú a gk, hanem csak az üzembentartói vagytok. Szerintem amennyiben hivatalosan is te vagy az üzembentartó, a forgalmiban is szerepelsz, és te fizeted a kötelező felelősségbiztosítást, akkor elszámolhatod.

Ha a cég az üzembentartó, az még kacifántosabb, szerintem ez már autó bérelésnek minősül, és ha van bérleti díi is amit elszámolnál és el is számolod, akkor már cégautóadót is fizetned kell. Ha a Kft az üzembentartó annak valamilyen módon meg kell jelenni a könyvelésben is.    Szerintem az előbbi a jobb megoldás.

Enci


Kft ügyvezető gépkocsi költségtérítése

HozzászólásElküldve: szer. márc. 21, 2007 3:03 pm
Szerző: Gaby25

sziasztok

Nálunk is saját tuladdonú az autó, és az átalányelszámolást válaszottam. Viszont férjem ma a céges bankkártyával fizette a benzint. Ilyenkor mi van?


Kft ügyvezető gépkocsi költségtérítése

HozzászólásElküldve: szer. márc. 21, 2007 3:09 pm
Szerző: Gaby25
ja mégegy kérdés, parkolási díj hogy számolható el? Gyűjteni kell a papírkákat, és kérni kell számlát ez alapján a parkolótársaságtól?

Kft ügyvezető gépkocsi költségtérítése

HozzászólásElküldve: szer. márc. 21, 2007 3:17 pm
Szerző: zspotorke

Szia!

Viccesen: pech! Egyébként semmi baj, befizeti a  kártyatulajdonos cég pénztárába a tankolás árát.

P.Zsuzsa


Kft ügyvezető gépkocsi költségtérítése

HozzászólásElküldve: szer. márc. 21, 2007 3:25 pm
Szerző: zspotorke

Szia!

Hol akarod elszámolni? Gondolom annál a társaságnál akinek az érdekében használod az autót. Akkor a válasz:Igen!

Igy csináljuk általában, de nekem ezzel mindig gondom van (lehet, hogy csak nekem!!): a parkolótársaság a teljesítést és a fizetési határidőt visszadátumozza a parkolócetli keltére. A számlakiállítás kelte pedig az a dátum, amikor (néha több hónap múltán, mert összegyűjtünk többet belőle) kiállítják a készpénzes számlákat róla. Akkor a pénztáregyenlegem mikor csökkent jogszerűen? Amikor parkoltam vagy amikor számlám van róla?

P.Zsuzsa


Kft ügyvezető gépkocsi költségtérítése

HozzászólásElküldve: szer. márc. 21, 2007 3:28 pm
Szerző: Gaby25

zspotorke

kontírozni hogy kéne ezt a műveletet?