Adófórum

Adózási és számviteli információk

'téli vezetéstechnikai tréning" elszámolhatósága

Juttatások, költségtérítések

HozzászólásSzerző: timusz » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Az alábbi kérdésben kérném a véleményeteket: Cégünknél lecserélték a céges autóflottát és cégvezetőink az új autókkal részt vettek egy "téli vezetés- és biztonságtechnikai" tréningen egy erre a célra kialakitott tanpályán. Kérdésem, hogy a tréning költsége adófizetés nélkül elszámolható-e vagy az adóköteles természetbeni juttatások járulékait kell megfizetnünk a kifizetett összeg után? (a magyar cégvezetés arra hivetkozik, hogy az anyacég előírja számukra a biztonságtechnikai képzéseket, de ilyen írott utasítással nem rendelkeznek.)

timusz

'téli vezetéstechnikai tréning` elszámolhatósága

HozzászólásSzerző: zspotorke » hétf. feb. 19, 2007 12:01 am

Szia!

A Tao. törvény 3. sz. melléklete szabályozza a vállalkozás érdekében és nem a vállalkozás érdekében felmerült költségekre vonatkozó elszámolási lehetőségeket. A B/14. pontja a következőket tartalmazza: a munkáltató által a munkakör betöltéséhez szükséges. Nem idézem a teljes tartalmat, de ha megítélésetek szerint ebbe a kitételbe beleilleszthető ez a tréning, akkor a társasági adótörvény szerint biztos, hogy a vállalkozás érdekben elismert költség, tehát a TAO alapja rendben van. Ezek után már csak az SZJA tv. idevonatkozó adómentes természetbeni juttatásokra vonatkozó rendelkezéseit kell vizsgálni. Az ingyenes vagy kedvezményes képzés adózási következmnyeit az határozza meg, hogy a képzési költség a kifizető tevékenységével összefüggő feladat ellátása érdekében merült-e fel vagy sem. Ha igen akkor nem kell jövedelemként figyelembe venni abban az esetben, ha: a képzésben való részvételt a munkáltató rendelte el. (a többit nem idézem) Tehát amennyiben az általam idézettekekt papirokkal alá tudjátok támasztani, a magyar cégvezetés előveszi azt a dokumentációt amire alapozva hivatkozik, akkor bár elég furcsa  és hétköznapinak egyáltalán nem mondható az elrendelt képzés adómentes lehet.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

'téli vezetéstechnikai tréning` elszámolhatósága

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. feb. 19, 2007 11:36 am

Timusz!

Én nem látom ennyire egyértelműnek a dolgot pont amiatt, hogy az anyacégtől semmiféle rendelkezésetek nincs arra vonatkozóan, hogy kiknek kell (mely vezető beosztásuaknak, vagy csak a vezető beosztásuak összességének ) résztvenniük biztonságtechnikai képzésen.  Oktatási költségként csak akkor lenne elszámolható, ha akreditált képzésen vettek részt a vezetők. Ha ez a tréning nem ilyen, akkor csak a rendezvény jöhet szóba, amely a természetbeni juttatásokhoz  kapcsolható.

Azt tudjuk, hogy adómentes természetbeni juttatás csak akkor jöhet szóba, ha azonos feltételekkel és módon, nyilvános körülmények között adott a  kedvezmény, vagy szabályzatban kerül meghatározásra az a kör, akinek e kedvezmény jár (ilyen a kérdéses esetben nincs). A szabályozás hiánya miatt az adómentesség nem alkalmazható. A kérdéses esetben véleményem szerint a természetbeni juttatás adóterheit meg kell fizetni. Tehát én azt tanácsolom, nagyon jól járd körbe e témát, nehogy utólag rajtad kérjék számon a helytelen elszámolást.

madora100

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » hétf. feb. 19, 2007 8:32 pm

Ismerős! És ráadásul azt hiszik, hogy ez aztán a profi, megfellebezhetetlen indok.

Én meg állítom, hogy ha én mennék ellenőrizni úgy rájuk verném a természetbeni juttatás adóját, plusz bírság kamat, hogy még pislogni sem lenne idejük.

Az autóvezetéshez nem jogosítványra van szükség? Miben mozdítja előre a cég jövőjét az, hogy a vezetőket lassan átképzik profi versenyzőkké? Ha a cég fél, hogy összetörik magukat a vezetők vagy az autóikat, akkor kössenek biztosítást.

Ráadásul ezek a tréningek "menőek" manapság.

Ezen a tényen, akkor sem változtat semmi, hogy az autóvezetők legalább 90%-a olyan bénán vezet, hogy kötelezővé kellene tenni ezeket a tréningeket.

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. feb. 19, 2007 8:52 pm

Szia István!

Örülök, hogy újra itt vagy és egyetértés is van közöttünk e téma megítélésében. Én is úgy gondolom, hogy aki ilyen vezetői tréningre megy, meg is tudja utána a cége fizetni a természetbeni juttatás terheit.

madora100

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » hétf. feb. 19, 2007 9:03 pm

Így van!

Egyébként sok a dolgom és ráadásul egy hete darabokra törtem a csuklómat, úgyhogy eddig pokolian fájt most meg dühöngök, hogy minden lassan megy és vezetni sem tudok és még nagyoooonnn sokáig így lesz!

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. feb. 19, 2007 9:05 pm

István!

Őszintén sajnálom, javulást kívánok.

madora100

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » hétf. feb. 19, 2007 9:08 pm

Kösz! Jólesett!
gyergyoiistvan

HozzászólásSzerző: zspotorke » hétf. feb. 19, 2007 9:41 pm

Sziasztok Madora és István!

István jobbulást Neked! Lehet, hogy rádférne egy térning??? amolyan vezetői félkezes.

A témához mindkettőtöknek: én nem azt írtam, hogy happy minden, hanem azt, hogy ha megítélésük szerint beleilleszthető, ha alá tudják támasztani, ha előveszik a papirt amire hivatkoznak, stb. azaz a válaszom feltételes módban van. Madora írja, hogy akkreditált képzés számolható csak el. Én ezt a kitételt nem nem olvasom ki a törvényből. De ha rávezettek, hogy hol van, megköszönöm. Természetesen alapjaiban egyetértünk, de pl.: attól, hogy a kérdező nem látott papírt, még nem biztos, hogy nem létezik, nem tudhatjuk mit tartalmaz és miért pl.: a munkaszerződésük. Nyilván egy-egy döntés meghozatalánál minden körülményt mérlegelni kell és azt is gondolom, hogy nem a könyvelő, adótanácsadó feladata minősíteni a dolgokat, természetesen dolga és kötelessége felhívni a figyelmet a döntésben rejlő következményekre.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

Vissza: Juttatások, költségtérítések