Adófórum

Adózási és számviteli információk

Munkavállalónak albérlet

Juttatások, költségtérítések

Munkavállalónak albérlet

HozzászólásSzerző: VZsuzsa1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

A következő kérdéseben kérném a segítségeteket:

Cégünk szeptember 1-től foglalkoztat egy új munkavállalót, aki 160 km-re lakik Budapesttől.

Hogy ne kelljen minden nap ingáznia, bérelnénk egy lakást neki, s csak hétvégére menne haza.

Ez a cégnek is olcsóbb lenne, mint a benzinpénzt fizetni.

A kérdésem, hogy adhatunk -e ilyen természetbeni juttatást adómentesen, s ha nem, hogyan kell adózni utána?

Köszönettel:

Zsuzsa 

 

VZsuzsa1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Munkavállalónak albérlet

HozzászólásSzerző: szedlacsek » csüt. aug. 27, 2009 7:36 am

Adómentesen csak a munkásszállás jellegű elhelyezés adható. Azaz, ha több munkavállaló lakik egy helyen. Egy ember esetében szerintem természetbeni juttatás.
szedlacsek
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Munkavállalónak albérlet

HozzászólásSzerző: hvanna » csüt. aug. 27, 2009 8:17 am

 Szia !

Nekem más gyakorlati tapasztalatom van. A cég a  bérli a  lakást, a bérleti dijat a cég fizeti és elszámolja költségként.  A lakást a foglalkoztatott dolgozó részére rendelkezésre bocsátja.

 

hvanna
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Munkavállalónak albérlet

HozzászólásSzerző: hvanna » csüt. aug. 27, 2009 8:24 am

 

 Több változat is lehetséges:

II. Szolgálati lakás biztosítása
Adómentes természetbeni juttatásnak minősül a szolgálati lakásban történő elhelyezés. Az szja törvény nem határozza meg a szolgálati lakás fogalmát, ezért a gyakorlatban felmerülő eseteknél nem az elnevezés alapján, hanem az egyes esetek körülményeit figyelembe véve dönthető el, hogy a magánszemély tevékenységével összefüggésben ingyenesen vagy kedvezményesen biztosított lakhatás olyan szolgálati lakásban történő elhelyezést jelent-e, amely adómentes. Elsődlegesen azok a "szolgálati lakások" tartozhatnak ide, amelyeket akár korábban hatályos, akár meglévő jogszabályok előírásai szerint kötelezően kell biztosítaniuk a munkáltatóknak a velük munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló más jogviszonyban lévő magánszemélyek számára.
Tájékoztatásul jelzem Önöknek, hogy a lakások és helyiségek bérletéről valamint elidegenítéséről szóló 1993. évi LXXVIII. tv. a szolgálati lakás fogalmát - miután ez egy megszűnő jogintézmény - nem taglalja.
Eligazítást az ezt megelőző jogszabályban az 1/1971. (II.8.) számú a lakások elosztásáról és bérletéről szóló kormányrendeletben találnak; mely szerint:
Szolgálati lakás az olyan állami lakás, amely nem a lakásügyi hatóság, hanem más állami szervezet rendelkezésére áll, és kizárólag a szervezettel munka-, illetve szolgálati viszonyban álló magánszemélyek elhelyezésére szolgál.
A szolgálati lakás lehet: munkakörrel kapcsolatos, községi vagy fegyveres testületi szolgálati lakás, illetve műteremlakás.

Ettől eltérő esetekben abból célszerű kiindulni, hogy az elvégzendő feladatnak van-e olyan kötelező lényegi eleme, amely egymást váltó személyekkel történő ellátás esetén meghiúsulna (így például a személy állandó jelenlétének előfeltétele a lakhatás), ekkor az adómentesség érvényesül).

Jó tudni!
Jogszabályi előírás hiányában nem tekinthető az Szja-törvény szempontjából (adómentes) szolgálati lakásnak az olyan lakás, amelyet a kifizető azért biztosít, hogy a költségeket kímélje, mert a tevékenységében közreműködő magánszemély nem vagy nem ott rendelkezik lakással.

A szolgálati lakással kapcsolatos adókötelezettséget szintén egy példán keresztül mutatom be Önöknek.
A cég a tulajdonában lévő lakást ingyenesen biztosítja az ügyvezetőnek. A környéken lévő lakóházakban a hasonló lakások bérleti díja 40 ezer Ft/hó. A cég (nevére szóló számlák alapján) a lakás közüzemi díjait, közös költségeket, fűtést stb. is megfizeti évente 340 ezer forint értékben.
A cég ügyvezetője nem áll munkaviszonyban a társasággal, de mint választott tisztségviselő nem önálló tevékenységből származó jövedelmet szerez.
Nem önálló tevékenység jövedelme
Bérleti díj: 12 × 0 000 = 480 000 Ft
Rezsi költség: || 340 000 Ft
Nem önálló tevékenység jövedelme: 820 000 Ft
Szja (36 %) 295 200 Ft
Társadalombiztosítási járulék: 820 000×0,29 = 237 800 Ft
Egyéni társadalombiztosítási járulék 12,5 % = 102 500 Ft
III. Albérleti hozzájárulás
A munkáltató hozzájárulhat dolgozója lakásmegoldásához úgy is, hogy számára albérleti hozzájárulást fizet. Az albérleti hozzájárulás a magánszemély adóköteles összevonandó jövedelme még akkor is, ha számlával igazolja, hogy azt albérleti díjra költötte. Ha a magánszemély munkaviszonyára tekintettel kapja az albérleti hozzájárulást, akkor az bérjövedelemnek minősül, és az egyéb feltételek fennállása esetén még adójóváírást is érvényesíthet.
Nézzük meg az előbbieket egy példán keresztül
A munkáltató belső szabályzata szerint albérleti hozzájárulást ad minden olyan dolgozójának, aki az adott településen lakással nem rendelkezik és azt igényli. Az albérleti hozzájárulás mértéke egységesen havi 10.000 Ft. A munkáltató a hozzájárulás elköltését nem kéri számlával, vagy szerződéssel igazolni.
Adókötelezettség alakulása: A juttatás minden dolgozónál adóköteles bérjövedelem lesz és akként adózik.
A kifizetett albérleti hozzájárulás összege utáni adó és járulékterhek:
Munkáltatói terhek
Munkavállalói terhek
Tb járulék 2 9%
Egészségbiztosítási járulék 4%
Munkaadói járulék 3%
Nyugdíjjárulék 8,5%
Szakképzési hozzájárulás 1,5%
Munkavállalói járulék 1%


hvanna
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Munkavállalónak albérlet

HozzászólásSzerző: szedlacsek » csüt. aug. 27, 2009 11:59 am

Ugyanazt mondod, amit én is.

 

A magánszemély lakhatásának biztosítása közül csak a munkásszálláson történő elhelyezés adómentes. Munkásszállásnak az olyan szálláshely számít, amely lakóhelyiségenként egynél több, a kifizetővel munkaviszonyban lévő olyan magánszemély elhelyezésére szolgál, akinek nincs lakóhelye azon a településen, ahol a munkahelye van. Az adómentesség független attól, hogy a munkásszállás a munkáltató saját tulajdona, vagy bérli azt, és attól is, hogy a költségekből térít-e a magánszemély vagy sem. Nem tekinthető azonban munkásszállásnak az a szálláshely, ahol a kifizető a vele kapcsolt vállalkozási viszonyban lévőt és hozzátartozóját helyei el. Kapcsolt vállalkozási viszonyban az a magánszemély áll, akinek a társaságban 50 százaléknál nagyobb, többségi irányítást biztosító befolyása van. A magánszemélynek nem munkás-szálláson történő elhelyezése esetében - ha a szálláshelyet a munkáltató üzemelteti - az önköltség, ha a szálláshelyet a munkáltató bérli - a bérleti díj és a magánszemély által fizetett térítésnek a különbözete az adóköteles juttatás alapja. Az albérlet vagy a lakásbérlet pénzbeli megtérítése a magánszemély összevonandó jövedelme, kivéve a fegyveres erők, testületek, a rendőrség és a rendészeti szervek hivatásos állományú tagjai helyett átvállalt, viselt albérleti, szállásdíj teljes összegét. Adómentes ugyan a szolgálati lakásban történő elhelyezés is, azonban szolgálati lakásnak csak az olyan állami lakás minősül, amely nem a lakásügyi hatóság, hanem más állami szervezet rendelkezésére áll, és kizárólag a szervezettel munka-, illetőleg szolgálati viszonyban állók elhelyezésére szolgál. 

szedlacsek
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am


Vissza: Juttatások, költségtérítések

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég