Adófórum

Adózási és számviteli információk

Idősek Otthona Kht telefonszámla

Juttatások, költségtérítések

Idősek Otthona Kht telefonszámla

HozzászólásSzerző: jpalkerti » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok ! 

Idősek Otthona (Kht) költségei között elszámolja a telefonszámlát, (tevékenységét áfamentesen végzi - telefonszámla áfaja most lényegtelen). A telefont az idősek részére is biztosítja, ezért az idősektől ellenszolgáltatást nem kér.

Az Szja tv. 69.§ (1) m) alapján: (nem a tv.szövege szt)

… természetbeni juttatásként lesz adóköteles 2006. szeptember 1-jétől a cégtelefon magáncélú használatára tekintettel megszerzett jövedelem. Az adó alapjának megállapításához választható a magáncélú használat elkülönítése, illetve ennek hiányában a kifizetőt a telefonszolgáltatással összefüggésben terhelő kiadás 20 százaléka számít bevételnek.

Ebben az esetben a Kht-t kifizetőnek kell minősítenem? Tehát magáncélú használatnak minősül az idős lakók beszélgetése?

Miután nem kér ellenszolgáltatást az idősektől, nem is tartja nyilván a beszélgetéseiket (hívott szám, időtartam, stb), és a részletes számlát sem szokott kérni.

Ha természetbeni SZJA-t kellene fizetnem, (és %-os EHO-t, mert nincsenek munkaviszonyban), akkor a vélelmezett 20%-os bevételt vehetem alapul, és azután fizettessem meg az adókat? (Vagy ebben az esetben ne foglalkozzak a természetbeni juttatás kérdésével, ha ezt az otthon lakóinak biztosítja, ugyanúgy, mint a többi közüzemi szolgáltatást?)

 

Köszönettel

Pálkerti Judit

jpalkerti
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Idősek Otthona Kht telefonszámla

HozzászólásSzerző: kata1012 » szer. feb. 14, 2007 8:11 pm

 

 

Én úgy gondolom, ez egy igazi "otthonként" funkcionál, nyilván nem ingyen laknak ott, fizetni kell nekik. Amikor az ellátási díjakat megállapitották biztos kalkuláltak a telefonköltséggel is, beépítették a téritési díjba. Én nem venném figyelembe mint természetbeni juttatást, szerintem ez az ellátás részét képezi, hozzátartozik mint egyéb közüzemi ktg.

Más a helyzet egy munkavállaló és munkaadó esetében, mivel ott nekem fizetnek, nem én fizetek, egyértelmű, hogy nem köteles a magáncélu beszélgetéseimet megfinanszírozni.

kata1012
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am


Vissza: Juttatások, költségtérítések

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron