Adófórum

Adózási és számviteli információk

Belf. kiküld-nél elszámolható-e az autópálya díj?

Juttatások, költségtérítések

Belf. kiküld-nél elszámolható-e az autópálya díj?

HozzászólásSzerző: arvaine » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Belföldi kiküldetés esetén elszámolható-e az autópálya használati díj? Ha igen adómentes-e?

2009. januári változások miatt kérdésem, hogy belföldi kiküldetési rendelvény alapján, belföldi kiküldetésre az alábbi ktg-en kívül az autópálya használati díj elszámolható-e  és milyen arányban? Adómentes-e?   

Szerintünk adómentesen elszámolható a megtett km az Apeh által közzétett üzemanyagárral számított, norma szerinti  összege,     

a 9 Ft/km általános szgk. normaköltség és 500.- Ft napidíj (8 órát meghaladó kiküld.esetén) .

Az autópálya díjban bizonytalanok vagyunk.

Kérem segítségeteket! Köszi.

arvaine
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:10 am

Belf. kiküld-nél elszámolható-e az autópálya díj?

HozzászólásSzerző: Zskovács » szer. feb. 25, 2009 11:13 am

Szia! Bemásolok egy cikket az adónetről, itt le van írva elég érthetően:

2009. február elsejétől változik a hivatali, üzleti utazás fogalma.

Az új fogalom az Szja tv. 3.§ 10.pontja alapján: a magánszemély jövedelmének megszerzése érdekében, a kifizető tevékenységével összefüggő feladat ellátása érdekében szükséges utazás – a munkahelyre, a székhelyre vagy a telephelyre a lakóhelyről történő bejárás kivételével –, ideértve különösen a kiküldetés (kirendelés) miatt szükséges utazást, továbbá az országgyűlési képviselő, a polgármester, az önkormányzati képviselő e tisztségével összefüggő feladat ellátása érdekében szükséges utazás (a lakóhelytől való távollét).


A kiküldetési rendelvény fogalma

Az értelmező rendelkezések között került megfogalmazásra a kiküldetési rendelvény fogalma is (3.§ 83. pont) mely szerint: a kifizető által két példányban kiállított bizonylat, amely tartalmazza a magánszemély nevét, adóazonosító jelét, a gépjármű gyártmányának, típusának megnevezését, forgalmi rendszámát, a hivatali, üzleti utazás(ok) célját, időtartamát, útvonalát, a futásteljesítményt, az utazás költségtérítését, az élelmezési költségtérítést, valamint ezen költségtérítés(ek) kiszámításához szükséges adatokat (üzemanyag-fogyasztási norma, üzemanyagár stb.).

A kiküldetési rendelvény eredeti példányát a kifizető, másolatát a magánszemély a bizonylatmegőrzésre vonatkozó rendelkezések, betartásával megőrzi.
Korábban csak a munkáltatók által volt alkalmazható a kiküldetési rendelvénnyel való elszámolás, de e rendelvényt a jövőben minden kifizető alkalmazhatja. A jövedelem kiszámításánál nem kell bevételként figyelembe venni a kiküldetési rendelvény alapján hivatali, üzleti utazás költségtérítése címén a teljesített kilométer-távolság (futásteljesítmény) figyelembevételével az utazásra, valamint élelmezési költségtérítésként kapott összeget, feltéve, hogy a térített összeg nem haladja a kiküldetési rendelvény szerinti kilométer távolság az üzemanyag fogyasztási norma és az APEH által közzétett üzemanyagár, valamint 9/km általános személygépkocsi normaköltség alapján kifizetett összeget. A gyakorlatban ez azt is jelenti, ha a magánszemély a jövőben a saját személygépkocsiját hivatali, üzleti célból  használja és a kifizető erre tekintettel  a költségtérítést nem kiküldetési rendelvény alapján téríti meg a magánszemélynek hanem pl. költségátalányt fizet, akkor e magánszemélynek cégautóadó fizetési kötelezettsége is lesz.

Abban az esetben, ha a kifizető kiküldetési rendelvény alapján téríti meg a magánszemély költségét a személygépkocsija hivatali, üzleti célú használatára tekintettel és a kilométerenkénti 9 forintnál többet ad, akkor nem kell cégautó adót fizetnie, ha a felettes részt leadózza annak jogcíme szerint. Amennyiben e bevételével szemben a költségeit tételesen elszámolja, akkor cégautó adót is kell fizetnie.

Abban az esetben, ha a kifizető az úthasználati díjat is megtéríti, akkor - a kiküldetésre tekintettel, vagy esetleg arra az esetre, ha költségátalányt fizet a magánszemélynek a saját személygépkocsija hivatali célú használatára tekintettel - a „matrica” juttatása nem tekinthető adóztatható körülménynek a Szja-törvény 4.§ (1) bekezdése alapján. Egyébként nem kifogásolható az sem, ha a magánszemély a kifizető nevére kéri a „matrica” vásárlásakor a számlát.

Üdv: Zsuzsa

Zskovács
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am


Vissza: Juttatások, költségtérítések

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég