Adófórum

Adózási és számviteli információk

béren kív. juttatás

Juttatások, költségtérítések

béren kív. juttatás

HozzászólásSzerző: anit26 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves fórumosok!

 

Szerintetek, ha egy dolgozó béren kívüli juttatásként üdülési csekket, internetutalványt kap, akkor ha év közben kilép akkor vissza kell fizetnie arányosan a juttatását??

Mit kell pontosan nézni az arányosításnál? Az adómentes bevételek korlátját a négyszázezer forintot, vagy azt az összeget, amit a Munkáltató biztosított /cafeteria/ a dolgozónak?

 

üdv

Ani 

 

anit26
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

béren kív. juttatás

HozzászólásSzerző: kaloczy » szer. aug. 27, 2008 11:16 am

Szia!

Igen, vissza kell fizetni, ha az időarányosnál többet vett igénybe. (Célszerű egyébként, ha a cégnek van is erről szabályzata.)

És nem a 400 ezres keretet kellnézni, hanem a munkáltató által biztosított éves keretet.

Zsuzsa

kaloczy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

béren kív. juttatás

HozzászólásSzerző: puli84 » szer. aug. 27, 2008 12:53 pm

Sziasztok!

Szerintem nem muszáj visszafizetni.
A munkáltató szerintem egyébként sem adja oda januárban azt, amit egész évre szán, amit meg odaad év közben, azért elvileg már úgymond megdolgozott a munkavállaló.
Üdülési csekk adómentesen egy évben a minimálbér összegéig adható, az nem számít, hogy az illető csak egyetlen napig volt alkalmazott, az számít csak, hogy egy évben összesen csak ennyit kaphat, mindenkitől. Étkezési utalvány is jár havonta 12ezer, ha az illető pl. szabadságon volt egész hónapban, akkor is.

Összességében tehát adózási szempontból, ha az korábban megfelelt az adómentesség feltételeinek, nem kell visszafizettetni. A munkáltató részéről meg nem igazán etikus visszakövetelni azt, amit egyszer már odaadott, de mindenkinek szíve-joga így tenni.

Üdv: Julcsi

puli84
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

béren kív. juttatás

HozzászólásSzerző: kaloczy » szer. aug. 27, 2008 1:31 pm

Julcsi! A gyakorlatban nem egészen így van, ahogy írod. Sok helyen nagyobb időszakra előre "odaadják "a juttatást. Cafetéria-rendszernél például. Mondjuk az éves keret 60.000 Ft. Valaki üdülési csekkben kéri. Vicces is lenne, ha minden hónapban rendelnének részére 5000 Ft-nyi csekket. Nem. A gyakorlat az, hogy amikor a dolgozó kéri - pl nyár elején - megkapja az egészet.És itt nem arról van szó, hogy etikus-e visszavenni azt, amit már egyszer odaadott - ugyanis a dolgozó szívná meg leginkább, ha minden hónapban csak az időarányos részt kapná meg. Így kap egy pluszt, de számolnia kell azzal, hogy ebből vissza kell fizetnie, ha elmegy.

Persze rendesen működő helyeken ez szabályzatban le van írva, ahol az is szerepel, hogy mi van az időarányosnál több igénybevétel esetén. És a fejemet teszem rá, hogy 95 %-ban vissza kell fizetni.

Zsuzsa

kaloczy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

béren kív. juttatás

HozzászólásSzerző: hvanna » szer. aug. 27, 2008 3:31 pm

 

Szia !

Az üdülési csekket  nem kell visszafizetni, legalábbis az állami szférában nem fizettetik vissza. Ha kilép a dolgozó időközben igazolást adnak ki, hogy az éves üdülési csekket megkapta, elkerülendő ne kaphasson kétszer adott évben.Ezt az igazolást viszi az uj munkáltastóhoz , ha lesz neki.

Lényeges kérdés, hogy az adott cég Cafeteria szabályzatában  rögzitett legyen ez a kérdés, ezért fontos hogy a cég Cafeteria szabályzattal rendelkezzen.

Az étkezési utalványnál ugyanez a helyzet, ha egy napot dolgozott megilleti az egész hónapra járó utalvány.

Üdv: hvanna 

 

hvanna
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

béren kív. juttatás

HozzászólásSzerző: palmika » csüt. aug. 28, 2008 7:33 pm

Szia,

Szerintem mindenféle képpen rögzíteni kell a Caffetéri szabályzatban, hogy mi a teendő ebben az esetben. A másik, hogy a 400.000 forintos határt is arányosítani kell.

"71. § (1) A munkáltatónál adóköteles béren kívüli juttatásnak minősül a munkáltató által a (2) bekezdésben felsorolt, az e törvény rendelkezései szerint a munkavállalónak az adóévben biztosított juttatások együttes értékéből legfeljebb évi 400 ezer forintot, illetőleg a 400 ezer forintnak a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben munkaviszonyban töltött napokkal arányos összegét meghaladó rész (adóalap)."

Pl:Félévat dolgozott, 220.000 forintot kapott, 20.000 forintot vagy visszafizet, vagy adózni kell utánna.

Üdv:

palmika

 

palmika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am


Vissza: Juttatások, költségtérítések

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron