Adófórum

Adózási és számviteli információk

Cégautó magánhasználat???

Juttatások, költségtérítések

Cégautó magánhasználat???

HozzászólásSzerző: bbildi » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók!

Cégautó adó meg- vagy meg nem fizetésével kapcsolatosan kérdeznék.

Társaságunknál van egy személygépkocsi, melyet a gyártelepen belüli szállításra használjuk, nem megánhasználatra. Néha előfordul, hogy olyan munkavállalót hívnak készenlétbe, aki esetleg éjjel nem tud bejönni, mivel nem rendelkezik saját autóval, busz nem jön, így előtte este hazaviheti a kocsit azzal jön be éjjel, majd a pár órás készenlét után hazamegy, s másnap jön reggel munkakezdésre. Menetlevelet vezetnek, de útnyilvántartás nincs.

Most épp nagyjavítási munkákat végzünk, túlórázunk, pár munkavállaló nem tudja megoldani a hazajutását este. Ezért megkapták a személygépkocsit, egyikük vezeti a kocsit, mindenkit hazavisz, hazamegy,a kocsi nála parkol éjjel és reggel összeszedve az embereket jönnek dolgozni. Ezen napok alatt, mikor így járnak munkába és így mennek haza, más munkába járási költségtérítést nem kapnak ezek a munkavállalók. (sem saját gépkocsira a 9 Ft/km-t, sem a buszbérlet hozzájárulást)

A menetlevélből kiderül, hogy csak épp annyit megy a kocsi,hogy hazament s visszajött. 

Ezzel most magánhasználatot követünk el? és emiatt be kell fizetni a cégautó adót? Mivel egyébként nem fizetünk, hiszen magán célra nem használják ilyen eseteken kívül.

Vagy ha ilyen előfordul, akkor adott hónapra meg kellene fizetni a cégautóadót?

Válaszokat előre is köszönöm. Illetve ajánlatokat, hogy kellene papírozni mindezt. Ildi

 

bbildi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Cégautó magánhasználat???

HozzászólásSzerző: loncika » vas. aug. 10, 2008 9:15 am

A körölményeket ismerve, most nem valósul meg a magánhasználat, mert  ha a dolgozók a közlekedésüket  nem tudják megoldani másképpen, akkor a céges kocsi használata indokolt szerintem.
loncika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Cégautó magánhasználat???

HozzászólásSzerző: thzs » vas. aug. 10, 2008 3:22 pm

Szia bbildi!

Sajnos az SZJA törvény előírásai szerint a magánhasználat megtörtént. Az,hogy mennyire szükség volt a magánszemélyek fuvaroztatására, a tv. tételes előírásai szerint nem vizsgálható.

Két lehetőségetek van. Egyik, hogy arra a hónapra, amelyben az útnyilvántartás, vagy a menetlevél szerint magánhasználat történt - ilyen a munkavállalók, a vezetők lakásra, lakásról való fuvarozása különösen -, a cég befizeti a cégautó adót. Az egész hónapra, tört idő nem lehetséges. Erre a hónapra viszont annyit és oda mehet a cégautó, ahova akarjátok.

A másik lehetőség, hogy a magánhasználatnak minősülő utakat kiszámlázzátok a magánhasználóknak. Ennek a kiszámlázása a menetlevél szerinti km használat, az autó fogasztási normája, az APEH által közzétett üag ár (vagy a tényleges üag.ár) segítségével kiszámolt költség, plusz km-enként 9 Ft + az egészre az ÁFA segítségével történik.

Üdv.Zs. 

 

thzs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Cégautó magánhasználat???

HozzászólásSzerző: bbildi » hétf. aug. 11, 2008 8:29 am

Köszönöm a válaszokat, az a gond, hogy hiába gondolom úgy én is, hogy ez akár lehetne jogos cégesautó használat üzleti érdekben, a jogszabály alapján magánhasználatnak vélném, ahogy Zsuzsa is írja.

Csak gondoltam, valaki már járt hasonlóan, s esetleg vmi megoldást is talált, amit elfogadtak. A kiszámlázáson én is gondolkoztam, s esetleg azt jó megoldásnak találjátok, hogy a cafetériában figyelembe veszem a szállított emberkéket, mint akik megkapják a bejárás költségtérítését (igaz, ez csak a 9Ft/km) s ezt összevezetem a követeléssel, ami a kiszámlázott összegből adódik. Végülis, Ők nem kapták meg ezt a pénzt, akkor a másiknak, aki a sofőr volt, miért kellene zsebből kifizetni. És akkor kb kijön. az ilyen összevezetést amúgy alkalmazzuk egyéb cafetériás tételeknél,mikor pl.vki cafetéria keretből veszi a számítógépet.

De lehet, hogy egyszerűbb befizetni a hónapban az adót. Csak az a gondom, hogy a tudtom nélkül már korábban is előfordult, hogy a dolgozó elvitte a kocsit. Ez most azért pattant ki, mert ilyen hosszú távú volt a bejárás ideje.

Ildikó

bbildi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Cégautó magánhasználat???

HozzászólásSzerző: thzs » hétf. aug. 11, 2008 8:39 am

Szia!

Szerintem fölösleges bonyolítani a cafetéria rendszerben ajánlott juttatásokkal. A munkában töltött napokra a dolgozó jogosan kaphatja a 9 Ft/km összegű költségtérítést, nem kell igazolnia, hogy mivel és hogyan jutott a munkahelyére.

Ha kiszámlázzátok a dolgozónak a magánhasználatot, akkor a pénzügyi rendezés bárhogyan megoldhaható.

Ha  cégautótok van, nagyon fontos, hogy a cégautó használat  leszabályozásra kerüljön. Ebben elő kell írni, hogy pl. egyrészt tilos a munkábajárás vele, másrészt mi a teendő magánhasználat esetén. (pl. engedélyeztetés szabályozása, kiszámlázás vagy cégautó adó fizetés stb.)

Üdv.Zs. 

thzs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Cégautó magánhasználat???

HozzászólásSzerző: loncika » hétf. aug. 11, 2008 9:11 am

Én továbbra is ugy érzem nem történt meg a magán célú használat, mert a munkáltató szándékosan akadályozza a dolgozók haza/munkahelyre  utazását azzal, hogy a menetrendszerinti közlekedési eszközök igénybevételét nem teszi lehetővé....és ezért szállitja a dolgozókat a céges autó az emlitett napokon.... de ti tudjátok.....

Én biztos  hogy kiszámolnám mennyibe kerül a céges kocsi futtatás km-re vetitve, és a 9,- Ft feletti értéket elszámolnám adóköteles természetbeni juttatásként  a menetlevélből kimutatható napokra....

Természetesen  fontos, hogy legyen valamilyen szabályozás a céges kocsik használatára.

 

loncika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am


Vissza: Juttatások, költségtérítések

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég