Adófórum

Adózási és számviteli információk

nyugdíjas BKV bérlet elszámolása?

Juttatások, költségtérítések

nyugdíjas BKV bérlet elszámolása?

HozzászólásSzerző: dr.hoffmann » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Egy lakásszövetkezet új elnöke vagyok.

A könyvelőnk azt állítja, hogy a munkahelyre való helyi utazás céljából BKV bérlet csak akkor számolható el, amennyiben az teljes árú

Én nyugdíjas, ujbóli munkavállalóként jogosult vagyok a nyugdíjas bérletre. Miért kellene a teljes árú utazási bérletet kifizetnie az amúgy is kispénzű lakásszövetkezetünknek?

Hol, milyen jogszabály írja elő ezt a kötelezetséget? Részemre is érthető választ szeretnék kapni.

A választ előre is megköszönöm

dr.hoffmann
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

nyugdíjas BKV bérlet elszámolása?

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. jún. 23, 2008 7:13 am

A személyi jövedelemadóról szóló 1995.évi CXVII. törvény 1. sz. melléklete tartalmazza az adómentes bevételeket. Az alábbi pontja határozza meg az adómentesen adható helyi bérletetet:

8.34. a munkáltató által a nevére szóló számlával megvásárolt, a munkavállalónak ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott, kizárólag a munkavállaló helyi utazására szolgáló bérlet formájában megszerzett bevétel;
  
Szó sincs azonban arról (az egész törvényben sem), hogy csak teljesárú bérlet lenne adható. A feltétel: munkavállalónak (tehát munkaviszonyban lévő dolgozónak adható, megbízottnak, tagnak, stb. nem) adható  és számlát kell kérni róla.

Üdvözlettel: Böbe 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

nyugdíjas BKV bérlet elszámolása?

HozzászólásSzerző: Ypszi » hétf. jún. 23, 2008 7:36 am

Igen, csakhogy CSAK teljes aru berletrol adnak szamlat cegnevre.

Diakot es nyugdijasrol nem irnak szamlat, max a vasarlo nevere, de elszamolni meg csak a cegnevre szolo szamlat lehet.

 

Itt van a bibi szerintem. 

Ypszi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

nyugdíjas BKV bérlet elszámolása?

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. jún. 23, 2008 7:51 am

Ez tévedés, adnak számlát, ha kéred. Nekem is van nyugdíjas kollégám, a cég veszi a bérletet, és adnak róla számlát. Ha valahol mégsem akarnak adni, csak meg kell mondani, hogy az általános forgalmi adóról szóló 2007.évi CXXVII. törvény értelmében kötelező számlát adni, ha a vevő számlát kér. 

Üdv: Böbe 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

nyugdíjas BKV bérlet elszámolása?

HozzászólásSzerző: Ypszi » hétf. jún. 23, 2008 7:57 am

Hat en csomoszor talalkoztam, hogy nem akarnak szamlat adni a kedvezmenyes berletekrol.. vagyis adnak, de nem cegnevre, szoval vegulis eleget tesznek a torvenynek, csak nekunk semmi hasznunk belole. 

De az tuti hogy egyszer mar megkerdezem, cegnek miert nem akarnak adni.. kivancsi vagyok, milyen jogszabalyra hivatkoznak majd..

 

ettol fuggetlenul szerintem innen adodhat a fenti felreertes

Ypszi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

nyugdíjas BKV bérlet elszámolása?

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. jún. 23, 2008 8:10 am

Igen, ha így tapasztaltad, valószínűleg innen a félreértés, viszont  nem  értem, hogy miért  nem akarnak számlát adni. Egyébként sem a bérletpénztáros dolga eldönteni, hogy elszámolható-e a cégnél vagy sem. Neki ki kell adnia a számlát, ha kérem, arra a vevő névre és címre, amit megadok. A többihez semmi köze.

Érdekelne, hogy mire hivatkozva nem adnak számlát. Megírnád, ha meg tudod kérdezni? Köszi. 

 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

nyugdíjas BKV bérlet elszámolása?

HozzászólásSzerző: kaloczy » hétf. jún. 23, 2008 9:03 am

Sziasztok!

Szerintem - előrebocsátom: magánvélemény! - azért, mert a nyugdíjas a kedvezményes áru bérletet mint magánszemély veheti igénybe. Magánszemélyként jár neki, magánszemélyként kapja hozzá a támogatást.

Ha ezt a bérletet számolja el egy cég, akkor az azt jelentené, hogy a támogatást nem a nyugdíjas kapta, hanem a cég. Ez meg nem célja a kedvezmény nyújtójának. (És én egyet is értek vele.)

Zsuzsa 

 

kaloczy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

nyugdíjas BKV bérlet elszámolása?

HozzászólásSzerző: mazsi5 » hétf. jún. 23, 2008 10:08 am

Sziasztok! Jogszabályi helyet én sem tudok, de lehet, hogyha megnéznénk az utazási kedvezményekre vonatkozó szabályozást, akkor abból kiderülne, hogy ki jogosult kedvezményesbérletre. Nem tudom mostanság, hogy megy a vásárlás, de nem oly régen az unokahugom telefonált, hogy vegyek már kombinált diák béretet, mert ő most nem tud Miksolcra menni. Elmentem, hogy megveszem neki, aztán kiderült, hogy nem adták ide, mert szerint csak a diákigazolvány bemutatása mellett vehetek. Én ugyan elmondtam, hogy mit érdeklő őket, ha majd igazoltatják a gyereket és kiderült, hogy nem utazhat diákbérlettel, mert esetleg nincs diákigazolványa, akkor majd jól megbüntetik, de nekem kellene a bérlet. Nem szolgáltak ki.

Lehet, hogy nyugdíjas bérletet is nyugdíjas igazolványra szolgálnak ki. Csatlakozva Zsuzsa magánvéleményéhez - úgy gondolom a kifizető az nem nyugdíjas, egy cég önmagában nem jogosult nyugdíjas kedvezményre.

A munkáltató a helyi utazási bérletet (a kifizető nevére szóló számlával beszerzetten) az un. béren kívüli adóköteles juttatás formájában adjhatja, tehát vonatkozik rá a "cafetériás" rendszer, attól, hogy évi 400 eFt-ig adott besorolt dolgok mentesen adhatóak.  Tehát egy munkáltató részéről ez béren kívüli/felüli juttatás, ami lehet adó és járulékmentes, az utazási kedvezményt az arra jogosult személy élvezheti.  Ha a cég adja ezt a béren kívüli juttatást az évi 400 eFt-os keret összegen belül, akkor ha semmi más ilyen jellegű (béren felüli..) juttatás nincs az adott munkáltatónál, akkor ezt a kedvezményt valóban a munkáltató élvezné. 

Lehet, hogy a bérlet árusítók szabályszerint kedvezményes utazási bérletet, csak az arra jogosultnak adhatnak el, a  számlán vevő ebben az esetben az arra jogosult személy lehet esetleg.

Esetleg ezt meg lehet nézni:

85/2007. (IV. 25.) Korm. rendelet

a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről

Az utazási kedvezmények igénybevételére jogosultak

 

mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

nyugdíjas BKV bérlet elszámolása?

HozzászólásSzerző: M.Éva » hétf. jún. 23, 2008 10:30 am

Sziasztok!

Szerintem a BKV a teljesáru bérlethez is kap állami támogatást, nem csak a nyugdíjas és tanuló bérlethez!Ebből adódóan a munkahely csak a dolgozónak adott ellenértéket költségeli le!Azt pedig a munkaviszony alapján.

Szerintem a BKV pénztárakban dolgozók egy része valamit félreért!

A számlaadási kötelezettség a BKV-ra is vonatkozik!

Üdv:Éva

M.Éva
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

nyugdíjas BKV bérlet elszámolása?

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. jún. 23, 2008 10:40 am

Sziasztok!

Szerintem az SZJA-törvény hivatkozott rendelkezése egyértelmű: munkáltató adhatja munkavállalónak, számla kell róla. Itt szó sincs arról, hogy nem lehet nyugdíjas, mert már úgyis kedvezményezett. Ha pedig adhatja törvény szerint, akkor ezt mi írja felül? Szerintem semmi. Egyébként a gyerekemnek rendszeresen én veszem a diákbérletet, még egyszer sem mondták, hogy nem adnak. Ugyanis nem a megvásárláskor, hanem utazáskor, a bérlet használatakor kell igazolnom, hogy jogosult vagyok rá. Milyen jogon tagadná meg a bérlet megvásárlását? Csak utaznom nem lehet kedvezményes bérlettel, ha nem vagyok jogosult rá. Erős túlzás, mondhatom túlkapás, ha nem adnak nyugdíjas v. tanulóbérletet, ha én vásárolni akarok. Ugyanis azzal, hogy megvásárolom a bérletszelvényt, még nem történt semmi, csak pénzt adtam a közl. vállalatnak. Kedvezményt az kap, aki a bérletet az utazásai során felhasználja. Azért vannak az ellenőrök, hogy amikor utazom, akkor kérjék rajtam számon, ha ilyen bérlettel utazok.  

Ugyanígy nem írhatja felül a BKV. az SZJA-törvényt sem, és ha nem vonatkozhatna nyugd.bérletre, akkor azt a törvényben nyilván szerepelne. De sem a 71.§ i) pont nem korlátozza:

i) az ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott helyi utazási bérlet formájában kapott adómentes bevétel.

sem pedig az 1.sz. melléklet 8.34 pontja. Márpedig a bérlet juttatása az SZJA törvényen alapul, nem bármilyen más jogszabályon.

"Csatlakozva Zsuzsa magánvéleményéhez - úgy gondolom a kifizető az nem nyugdíjas, egy cég önmagában nem jogosult nyugdíjas kedvezményre."  

De a cég nem is önmagának szerzi be a bérletet, hanem a munkavállalójának, aki nyugdíjas és jogosult a kedvezményre! Meg arra is, hogy bérletet kapjon! Törvény van rá!  Ahogyan törvény van arra is, hogy köteles számlát kiállítani, ha a vevő kéri, és nincs mérlegelési v. döntési joga, hogy elszámolhatom-e vajon.

<> 

Üdv: Böbe 
 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Következő

Vissza: Juttatások, költségtérítések

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég

cron