Adófórum

Adózási és számviteli információk

saját autó használat munka célra

Juttatások, költségtérítések

HozzászólásSzerző: paradicsom » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Segítséget várnék:

amennyiben vállalkozó alkalmazottja a munkavégzéshez / ügynöki munka és áruszállítás / a saját, illetve hozzátartozója gépkocsiját használja akkor ha jól tudom a vállalkozó kifizeti számára az üzemanyag költséget az útnyilvántartás alapján vezetett km-ek utáni apeh árral és üzemanyag fogyasztással és még kifizeti részére kilométerenként a 9 ft-ot is.

Kérdésem lenne, hogy :

mit jelent a közeli hozzátartozó gépkocsija? lehet a szülő tulajdonában lévő gépkocsi is, ha a szülővel egy háztartásban él?

Amennyiben a fenti költség térités történik, akkor vállalkozónál a kifizetett üa és 9ft/km költség, erről számlát kell kiállítani munkavállaló fele, vagy csak a bérszámfejtésekor kell papírt készíteni róla?

Munkavállalónak ezt szerepeltetnie kell-e az adóbevallásában.

Másik kérdés:

Ha egyéni vállallkozónak a vállalkozásában van egy tehergépkocsi és a magán tulajdonában egy személygépkocsi és ezt a személygépkocsit használná alkalmazott, természetesen utnyilv. vezetése mellett.

Akkor a tehergépkocsi után lehet-e a szlákkal való üa. elsz. választani és a személygépkocsi után pedig az üzemanyag norma|| apeh ár szerintit?

paradicsom

HozzászólásSzerző: kaloczy » szer. márc. 19, 2008 6:42 pm

Szia!

Igen, a közös háztartásban élő szülő autója jó.

Számlát semmi esetre sem kell kiállítani. A papírt az alkalmazott készíti, mégpedig az útnyilvántartás lesz az a bizonyos papír, ami alapján megkapja a pénzét. Ez lesz a könyvelés alapbizonylata.

Ami az adóbevallásban való szerepeltetést illeti: én úgy emlékszem, hogy az útnyilvántartás alapján adott költségtérítést fel kell tüntetni az adóbevallásban, a kiküldetési rendelvény alapján adottat nem.  

Ami a két autót illeti: ha az alkalmazott a tulaj autóját használja, szerintem nem lehet az üzemanyagnorma+apeh ár szerint elszámolni. Ez ugyanis nem a saját autója. Hanem "céges". És szerintem csak üzemanyag-számlák alapján lehet elszámolni.  

Zsuzsa 

kaloczy

HozzászólásSzerző: paradicsom » szer. márc. 19, 2008 8:41 pm

Ezt nem értem, hogy miért nem lehet üzemanyagnorma szerint számolni. Én úgy tudom eleve lehet választani, magánszemély vállalkozó esetén, hogy szlák vagy pedig apeh általi ár, illetve norma szerint kívánja-e valaki elszámolni.Függetlenül attól, hogy bennt van-e vállalkozásban a kocsi vagy nem, vagyis érvényesit e utána écs-t vagy nem.

Csak azt nem tudom, hogy ha két vagy több autót használ és abból csak az egyik a vállalkozás tulajdona a másik pedig a magán tulajdona akkor lehet-e az egyik pl.d teherautó esetében a norma szerintit és a magánautó cégben való használata után pedig a norma szerinti elszámolás, vagy forditva.

Itt nem cégről van szó. Ott valóban csak számla alapján lehet.

paradicsom

HozzászólásSzerző: zspotorke » szer. márc. 19, 2008 9:24 pm

Szia!

Pontosítanám Zsuzsa válaszát:

1) kérdésedre: A Szülő valóban közeli hozzátartozó, de a gépjármű használatának elszámolásakor csak a saját vagy házastárs tulajdonában lévő köcsira számolható el a 9Ft/km amortizációs költség.

Ha a vállalkozó költségtérítést fizet a dolgozónak útnyilvántartás alapján, akkor az be kell vallani a 0808-on is, igazolást is kell adni majd róla a dolgozó felé és neki az 53-as bevallásában is be kell vallani (kivéve, ha kiküldetési rendelvényen történik mindez)de semmi esetre sem kell számlát kiállítani róla. (valamit keversz vagy én nem értem jól a kérdésed.)

2) kérdésedre: az egyéni vállalkozó magánvagyona és a vállalkozásának vagyona nem különül el egymástól. Amennyiben a dolgozónak kölcsönadja a személygépkocsiját - szivességi használatról vagy bérbeadásról beszélhetünk. A dolgozó a "bérelt" gépjárműre utnyilvántartással kaphat költségtérítést amely úgy működik, ahogy az 1.sz. válaszban már leírtam. Ettől függetlenül a teherautó költségei vagy számla alapján vagy pedig menetlevél alapján számolhatók el.

A járművek üzemeltetésével kapcsolatos szabályokat, elszámolási lehetőségeket az SZJA törvényben találod pontosan leírva.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: paradicsom » csüt. márc. 20, 2008 4:53 am

Szia!

1. Sajnos pld. nem találom az szja. tv-ben, hogy egyéni vállalkozás tulajdonában lévő tehergépjármű / kisteher/ esetében milyen módon lehet üzemanyag ktg-et elszámolni. Mert csak személyautót hoz fel. Nem értem amikor irod, hogy számla alapján vagy menetlevél alapján számolhatja el. A menetlevelet mindenképpen vezetnie kell. Arra céloztál, hogy pld. cm3 normaxapeh árxfogyasztás alapján is?Tehát nem feltétlenül csak számla alapján lehet elszámolni? Mert ha ez igy van, akkor megnyugtatna.

2. Egy másik vállalkozás esetében , ez is egyéni v. ha pld. van egy teherautó a vállalkozásban ahol szla. alapján történik az elszámolás és van egy saját tulajdonú, de vállalkozásban értékcsökkenés alá  nem vont személygépkocsi, amit pedig munkavégzéshez dolgozó használ, és erre pedig norma szerint számolnák el az üzemanyag ktg-et, ez megoldható -e ?/mivel a személygépkocsi az egyéni v. tulajdona, ezért a vállalkozás költsége lesz, és nem fizet ebben az esetben üa,kölétséget a dolgozónak/.Vagy csak és kizárólag vagy számla vagy pedig norma szerint kell elszámolni az üa. költséget?

3.. Ha a szülő tulajdonában van a gépkocsi és gyermek használja aki alkalmazott és a munkavégzéséhez szükséges mert pld. ügynök, akkor ha jól értem a 9 ft/km-en kívül az üa, téritést kaphatja?Mert ahogy én olvastam csak a feleség lenne a hozzátartozó ebben az esetben. És kaptam egy olyan információt, hogy a gyermek nem használhatja a szülő autóját munkavégzéshez, vagy ha igen, akkor az után nem fizethetnek neki üzemanyag költséget sem, mivel nem az ő vagy házastársa nevén van. Erre tudnátok valami megoldást?

4..A dolgozó nem a munkába járás kapcsán kap költség téritést, hanem a munkavégzéséhez a saját gépkocsiját használná, ami személygépkocsi. Ebben az esetben is be kell vallania?

Megköszönöm válaszod

paradicsom

Vissza: Juttatások, költségtérítések