Én úgy gondolom, hogy a kis cégek esetében nincs nagy különbség a választással járó plusz anyagi terheket illetően. A nagyobb gondot az jelentheti, ha valaki azt akarja igazolni, hogy a magáncélú hívások 20%-nál kisebb mértékben voltak. Ekkor ugyanis mindenképp szükség van a részletes számlára és annak tételes átvizsgálására. Természetesen ez minden telefon esetében értendő, és szintén minden telefonra vonatkozik, hogy az előfizetési díjat is arányosítani kell és a magáncélú használat értékét megnövelni a rá jutó összeggel. Ezeket figyelembe véve, úgy tűnik, hogy a kisebb cégeknek jobb a 20%-ot választani és továbbszámlázni.
Fentebb írta István, hogy ilyenkor a legjobb a 30%-ot továbbszámlázni az áfa levonási korlátozás megkerülése végett. Ezzel kapcsolatban találtam a PM honlapján a következőket:
"A szeptemberi telefonköltség elszámolásával kapcsolatban szeretnék tájékoztatást kapni.A Társaság nem készít kimutatást a beszélgetésekről és megfizeti az 54 % adót, akkor a magáncélú használatot elismeri. Ebben az esetben az ÁFA levonható e a számla összegéből 70-30% arányban, hiszen az ÁFA tv szerint csak a kizárólagos üzleti célt szolgáló költségszámlák ÁFÁ-ja vonható le.Vagy ha megtéríteti a dolgozóval a magáncélú használatot ugyan az e a helyzet.A személyi jövedelemadó megfizetése, illetve akár a magáncélú használat megfizettetése esetén az Szja törvény (és az Áfa törvény sem) nem tekinti a teljes számlaköltséget kizárólag üzleti célú kiadásnak, azaz az Szja megfizetése nem teremt alapot ahhoz, hogy a társaság a számla áfájának 70 százalékát levonhatná. Az Áfa tv. által előírt 70 százalékos levonás lehetőségén belül is vizsgálható a magáncélú használat, de csak akkor tehet megállapítást az állami adóhatóság, ha teljeskörűen, kétséget kizáróan bizonyítja a magáncélú használatot. A bizonyítási teher nem fordítható meg, azaz nem hárítható át a magánszemélyre."
Ennek alapján, akármennyi magánhasználatot is számláz tovább a cég, az áfáját mégse vonhatja le.
Azonban találtam egy régebbi APEH iránymutatást is (50/2003), mely ellentmond ennek:
"...A 33§ (4) bek. szerint nem kizárólag a magánhasználat ellenértékének továbbszámlázása mentesít a részleges levonási tilalom alól, csupán az feltétel, hogy a telefonköltség 30%-át ellenértékért továbbnyújtsák..."
Így most totálisan összezavarodtam. Ha bárki tudna segíteni, hogy akkor melyik verzió a legális, és hogy hol található meg az arra vonatkozó utalás, azt köszönettel venném!
Az internetprotokollt alkalmazó hívást illetően szerintem legegyszerűbb a számlán szereplő SZJ szám alapján behatárolni (a törvény alapján SZJ64.20.16), de már egyre több cég nyújt ilyen szolgáltatást (úgy tudom a UPC is, de ilyen a skype is)