Adófórum

Adózási és számviteli információk

könyvelői díj

Juttatások, költségtérítések

könyvelői díj

HozzászólásSzerző: balcsi78 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Az alábbi problémára szeretnék tőletek megoldást kérni: novemberben nyitottunk egy új üzletet a másik mellé, ekkor a könyvelőnk jelezte, hogy majd emelni fogja a számlánkat emiatt. Megkérdeztem akkor, hogy mennyivel, mire azt a választ kaptam, hogy a második bolt számláinak mennyiségétől függ. Ez a bolt egy turkáló, összesen 3-4 számla van havonta || a napi zárások. Többször rákérdeztem, hogy mennyi lesz az új díj, de eddig nem kaptam konkrét választ. Ma vittem a számlákat, mire a könyvelő helyettese jelezte felém, hogy decembertől kezdve (amikor az első számlákat leadtuk) tartozásunk van, mivel felemelték a díjat 25.000 Ft-ra (eddig az 1 üzlet után 10.000 Ft-ot fizettünk).

Tehát a kérdésem az, hogy jogosan követeli-e rajtam a könyvelő visszamenőleg a 15.000 Ft-ot havonta, mivel engem nem tájékoztatott, és a szerződést sem módosítottuk. Ha nem (vagy ha igen) milyen jogszabály alapján kéri?

Előre is köszönöm!

Üdv: Csilla

balcsi78

könyvelői díj

HozzászólásSzerző: Nikolinka » szer. márc. 05, 2008 2:56 pm

Szia.

Ne haragudj, de a 10000 Ft-ért mit csinált a könyvelőd?.

Ennyiért ma már nem lehet felelőséggel elvállalni egy könyvelést. Mindig ez van, hogy 2-3 számlám van. A könyvelőnek meg  200-500 ezer Ftig mulasztási bírság és egyéb szankciók. Vagy zsebbe fizetted

a 10 ezer Ft-t.? A vállalkozók nagy része nincs tisztába a könyvelők feladatával.Nem csak a 2-3 számlát kell lekönyvelni. Szabályzatok tömkelegjét kell állandóan módosítgatni. A bevallásokat 0-san is elküldeni, nem is sorolom a többit.

Bocsika, de kiakadzam egy kicsit.

Üdv. Nikolinka

Nikolinka

könyvelői díj

HozzászólásSzerző: anit26 » szer. márc. 05, 2008 3:10 pm

Szia.

Ne haragudj, de a 10000 Ft-ért mit csinált a könyvelőd?.

Ennyiért ma már nem lehet felelőséggel elvállalni egy könyvelést. Mindig ez van, hogy 2-3 számlám van. A könyvelőnek meg  200-500 ezer Ftig mulasztási bírság és egyéb szankciók. Vagy zsebbe fizetted

a 10 ezer Ft-t.? A vállalkozók nagy része nincs tisztába a könyvelők feladatával.Nem csak a 2-3 számlát kell lekönyvelni. Szabályzatok tömkelegjét kell állandóan módosítgatni. A bevallásokat 0-san is elküldeni, nem is sorolom a többit.

Bocsika, de kiakadzam egy kicsit.

Üdv. Nikolinka

anit26

könyvelői díj

HozzászólásSzerző: anit26 » szer. márc. 05, 2008 3:16 pm

Szia!

Igaza van teljes mértékben Nikolinkának. 

Ha felelősséget vállalok és teljeskörűen én könyvelek, akkor még a szerződésmódosítást sem írnám meg ennyiért!

... és tényleg nem csak a könyvelendő bizonylatok mennyisége számít 

üdv

Ani 

anit26

könyvelői díj

HozzászólásSzerző: andulka » szer. márc. 05, 2008 3:25 pm

Sziasztok!

Azért az ne kerülje el a figyelmeteket, hogy Csilla nem írta, Bt/Kft-ről vagy egyéni vállalkozóról van szó.

Egyetértek veletek - ha nem ev. akkor a havi 20-25 ezret én még akkor is jogosnak tartanám, ha csak egy üzlete van.  

Ev-től viszont kevesebbet szoktak (lehet) kérni, bár lassan több munka lesz vele, mint a gazdasági társaságokkal.

Andi

andulka

könyvelői díj

HozzászólásSzerző: MajorD » szer. márc. 05, 2008 3:41 pm

Szerintem szerencsésnek mondhatja magát az a vállalkozó, akinek két üzleje után "csak 25.000,-Ft" a könyvelési díja. A két üzletnek alkalmazottai is vannak, akiknek bért kel számolni, havijelentést kell készíteni, stb...

Két üzlet, két analitika....Hát barátom, nem akönyvelőn kell sporolni. Én ennyiért azért gondolkoznék, hogy elválaljam, vagy elküldjem egy olyan "olcsó könyvelőhöz", aki aztán gondoskodna róla, hogy minden hónapban megbírságolják...:)))))

MajorD

könyvelői díj

HozzászólásSzerző: informbt » szer. márc. 05, 2008 3:45 pm

Sziasztok!

Mindenkinek igaza van, mert gondolom, hogy a 3-4 számla az beérkező, viszont mivel üzletről van szó, a napi forgalmat könyvelni kell, ezen kívül van bér is, és bevallások is...A gond csak az, hogy nem módosítottatok szerződést, tehát nem követelheti rajtad az összeget, de Te sem, hogy lekönyvelje a másik üzletet. Szerintem, mindenképpen jó volna, ha az emelt összeget fiztenéd ki, mert szerintem ez sem sok. A legtöbb munka a kiskereskedelmi üzletekkel van, mert itt a napi bevételeket is könyvelni kell. Azt nem írtad, hogy a vállalkozásod egyéni vállalkozás-e vagy társas. Ha társas, akkor még bonyolítja a helyzetet, hogy a napi bevételekről pénztárbizonylatot is ki kell állítani. amiről pénztárjelentést is kell készíteni. Ezt pedig le is kell könyvelni, tehát nem egyszerű a feladat.

Üdv.: Bori

informbt

könyvelői díj

HozzászólásSzerző: andulka » szer. márc. 05, 2008 4:15 pm

Szia Bori!

Én úgy gondolom, hogy a pénztárbizonylat kiállítása, pénztárjelentés elkészítése nem a könyvelő feladata, hanem a pénztárosé. Ha mégis elvállalja, akkor bátran kérhet érte több pénzt :)

Üdv. Andi

andulka

könyvelői díj

HozzászólásSzerző: mats » szer. márc. 05, 2008 6:19 pm

Lányok! Nekem csak egyéni vállalkozóim vannak. Általában nem szoktak morgolódni az év eleji emelés miatt. Viszont egy fodrász ügyfelem szóvá tette, hogy a tavalyi 4500 ft-ot felemeltem 5500 ft-ra. Havonta kb. 30 számlája és csekkek vannak. A nyugtákat az általam készített szgépes programba én viszem fel. Van számfejtés, alkalmi munkavállaló és az összes bevallás. Ő az, aki visszahívó sms-t küld nekem, mondván drága a mobilhívás. Amikor közöltem vele az emelést, döbbenten mondta, hogy csak 500 ft-ra számított. Levezettem neki, hogy van könyvelőprg. havi díj, papír, telefonktg., plusz még az én munkám is. Arról még nem is szüóltam, hogy mivel a lakásomtól nem messze lakik, elvárja, hogy mindent a heylébe vigyek és elhozzam az anyagot. Komolyan elgondolkodtam azon, hogy könnyes búcsút veszünk egymástól. Szerintetek én normális vagyok? T.Kata

mats

könyvelői díj

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. márc. 05, 2008 7:03 pm

Szia Csilla!

Most eltekintve attól a kérdéstől, hogy az adott havi összeg sok, vagy nagyon kedvező a könyveltető részére,- az a véleményem, hogy ha a változáskor nem egyeztettetek leglább szóban, vagy nem vetettétek papírra, hogy 2007. x.hó y napjától a havi könyvelői díj milyen összegre változik, s nem kaptad meg a könyvelő vállakozótól a vonatkozó számlákat -, akkor azért ez a visszamenőleges egyoldalú követelés jogilag szerintem aggályos - bár nem vagyok jogász, de mindenképpen nem tisztességes vállakozói magatartás.

Ha a számlákat havonta megkaptad az emelt összeggel kiállítva, de nem fizetetted ki a számlák akkori fizetési esedékességére a számla összeget, valamint kifogást sem emeltél ellene, tehát a számlát elfogadtad - akkor csak azért esetleg jogtalan követelésre hivatkozni, hogy nem írtatok szerződés módosítást a díjról - hát az sem éppen etikus megbízói magatartás.

Mivel azt írod, hogy nyitottunk egy másik boltot a meglévő mellé, ez azért azt is feltételezi, hogy esetleg a megállapodásotokban szerepelt, hogy egy bolt könyvelési díja pld. 10.000 Ft, egy újabb üzleté .... plusz x Ft, valószínűleg nőtt az alkalmazottak száma is, amit számfejteni, bevallani kell havonta stb.,  s akkor lehet, hogy eleve a szerződésben szerepel, hogy a másik bolt megnyitásával mennyivel változik a díj.   Azt írod, hogy 2-3 számlátok van.  Az üzleteknek van nyitvatartási idejük, s nyilván van napi bevételük, ha egy hónapban ha csak a munkanapokon vagytok nyitva mondjuk 21-22 napon, az bizony annyi napi bevétel könyvelése boltonként, s nem csak a számlákat kell egy könyvelőnek könyvelni, hanem bankot, egyéb pénztári tételeket, munkabért, stb. nem sorolom.

De azt nem tartom etikus magatartásnak (s most nem rólad írok), hogy jön az ügyfél, hogy pld.-ul vállaljam el a könyvelését, munka-bérügyét, tárgyieszköznyilvántartását, adózásának,stb. intézését, s közli, hogy alig lesz számlája, meg csak két dolgozó, meg tárgyieszközei szinte nem is lesznek - megállapodunk egy kezdő összegben, aztán két hónap múlva már 10 dolgozója van, megbízásosa, úgy, hogy még szinte ki sem jelentem, már jelenthetem be,  mindeféle összeszedett számlák alapján tárgyieszköznek mondott beszerzései  .... ezt sem ragozom, s aztán mikor közlöm vele, hogy na azért mikor kezdünk nem erről volt szó, de semmi baj, csak igazítsuk a díjazást a megkívánt munkához - akkor azt mondja, hogy még alig telt el két hónap oszt már is emelkedik a díj?????...  És még én érezzem magam kellemetlenül!

Szerintem beszéljétek meg, mielőtt jogszabályi hivatkozást keresnél -, az efféle kapcsolat azért mégis csak egy bizalmi kapcsolaton kell, hogy alapuljon, különben nem is tudna működni. Képzeld el, ha azt kérné, hogy minden bizonylatot kísérőjegyzék átvételielismervénnyel adjál át a könyvelésnek, stb.,- mert azért felelősség is van.    Üdv. 

melcsi62

Következő

Vissza: Juttatások, költségtérítések