Adófórum

Adózási és számviteli információk

kiküldetési rendelvény önmagában elegendő?

Juttatások, költségtérítések

HozzászólásSzerző: witamin » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!
Adott egy teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazott, aki egyben egyéni vállalkozó is. A munkaviszonyában kiküldetési rendelvény alapján számolna el üzemanyag költséget szgk után (szerintem sajátja, de erre még nem adott választ). Kérdésem az, hogy a kiküldetési rendelvény önmagában olyan bizonylatnak minősül-e, amire megkaphatja a költségtérítést vagy erről még számlát kell kiállítania? A munkahely kéri a számlát. De úgy gondolom, hogy számlát nem tud ezzel kapcsolatban kiállítani, mint alkalmazott. Ha számlát állítana ki, csak mint egyéni vállalkozó tehetné, de akkor már csak útnyilvántartást vezethetne és a kiküldetési rendelvényre vonatkozó cégautóadó és szja lehetőségeket elvesztené. Szóval az elszámolás gyakorlati módja nem világos nekem. Üdv: Józsi
witamin

HozzászólásSzerző: gariv » pén. márc. 16, 2012 8:45 am

Szia Józsi!
A munkavállalónak kiküldetési rendelvény alapján lehet üzemanyag ktg,et plusz a gk kopására költséget kifizetni. A nyomtatvány sorait értelemszerűen kell kitölteni.(mikor ,hová, mennyi km, miért , kihez, ment) ezt a NAV oldalán közzétett benzin,gázolaj árral és a kocsi fogyasztása , és a fogyasztási norma alapján kell kiszámolni. Nem kell róla a tankolási számla, nem kell mellé csatolni. Ennek nincs adóvonzata senki részéről.
Számlát munkavállaló nem tud kiállítani.(Ott kezdődik, hogy nem is tud számlanyomtatványt szerezni, mert a nyomtatványboltban kérik a vállalkozási adószámát, amivel kapcsolatban adnak neki számlatömböt. A nyomtatványosnak adatszolgáltatási kötelezettsége van NAV felé, kinek milyen számlatömböt adott el. Tehát a magánszemélynek nem fog adni számlatömböt.) Az fontos lenne, hogy saját legyen az autója amire a kiküldetési rendelvényben a benzin pénzt kapja.
A többi része nem egészen világos mire gondoltál.
Mint egyéni vállalkozó állíthat ki számlát, de miről fogja? Mit ír bele? Ha ez az egyéni vállalkozó mondjuk burkoló, akkor kiállíthat 100 négyzetméter csempe lerakásáról, mint szolgáltatás. (és abba a kiszállási díj is van)
Kicsit kilóg a lóláb, de mondjuk pont egy munkavállalóm fog csempézni nálam, mint vállalkozó. Oké, de minden hónapban???? Vagy tovább hogyan gondolta a munkáltató?
Az egyéni vállalkozó elszámolhat 500 km -et minden hónapban költségként, de az a saját vállalkozásában. Ez a saját költsége lesz, ezt nem számlázza sehova.Ezzel csökkenti a bevételeit. Felírja akár egy kockás papírra, hogy az 500 km hová kihez,miért ment, ugyanúgy NAV benzin árral. Ha ennél többet számol el meg kell fizetnie a szgk. után szja. adót. Nem nagyon szoktak 500 km nél többet írni, mert brutál adó vonzata van.
Évi
gariv

HozzászólásSzerző: olahneedit » pén. márc. 16, 2012 1:36 pm

Szia Évi!
Szerintem, ha egy egyéni vállalkozó nem pontosan 500 km átalányt számol el egy hónapban, akkor bizony tételesen mutatja ki a gj fenntartással kapcsolatos költségeit. Ha pedig tételes ksg, akkor cégautóadó. Legfeljebb azt játszhatja meg, hogy nem minden hónapban számol el átalányt.
Józsi kérdésével kapcsolatban: Ez a munkáltató - nekem is ez jön le - , keményen ki akarja használni azt, hogy az alkalmazottja egyébként EV is. Hogy ne kelljen kiküldetési ksg-et számolgatnia, megy egyéb apróságok miatt. Én nem hagynám annyiban.
Üdv: Edit
olahneedit

HozzászólásSzerző: gariv » pén. márc. 16, 2012 4:20 pm

Szia Edit!
Én is úgy értettem. Egyéni vállalkozóként maximum havi 500 km-t számolhat el gépkocsi átalányként havonta, akkor nem kell neki megfizetni a cégautóadót. (Remélem jó gondolom, mert volt egyéni vállalkozóm, akinek havi 500 km-t így számoltunk el, és nem fizetett cégautó adót a személygépkocsija után)
Józsi kérdésével kapcsolatban nekem úgy tűnik, mintha a munkáltatója nem lenne tisztában a számlázással. Azt gondolja, hogy embere mivel egyéni vállalkozó is, le tudja számlázni neki a kiküldetési költséget.
Ezért írtam az előzőekben azt, hogy egy egyéni vállalkozó azt tudja leszámlázni amire az egyéni vállalkozását létrehozta. Legfeljebb, ha a szerencsétlen taxis, akkor adhat a cégnek számlát, hogy taxi szolgáltatást vettek tőle igénybe. (Mondjuk egy kicsit feltűnő, hogy minden hónapban ugyanazzal a taxissal utaznak,és minő véletlen az a cég alkalmazottja. A számlaadásnak ez az útja ebben az esetben is a magyar közmondást követi: addig jár a korsó a kútra amíg el nem törik)
Én biztos vagyok benne, hogy nem egészen a lustaság, hogy nem akar szorozgatni, hanem a tudatlanság inkább ennek a kérdésnek az alapja. (Remélem nem Józsi a munkáltató)
Évi
gariv

HozzászólásSzerző: witamin » pén. márc. 16, 2012 6:40 pm

Szia Edit és Évi!
Nem én alkalmazom az illetőt, szándékomban nem állna átverni senkit sem ilyen dologban. Tőlem kért tanácsot és azt mondta, hogy azt kérték tőle, hogy a kiküldetési rendelvényben szereplő összegről számlázzon. Én abban voltam bizonytalan , hogy a kiküldetési rendelvény önmagában elégséges bizonylat-e a költség elszámoláshoz, kell-e számlát kiállítani arról. A kérés tűnik nekem abszurdnak, minek kérnek tőle számlát erről? Vagy nem értik ezt a dolgot, mint ahogyan én sem értettem teljesen a dolog gyakorlati részét, vagy szándékosság állhat mögötte. Azért tettem fel a kérdést itt, hogy Ti hogyan vélekedtek erről.
Üdv: Józsi
witamin

HozzászólásSzerző: gariv » pén. márc. 16, 2012 8:12 pm

Szia Józsi!
Az ismerősöd , (ha az ő nevén van szgk.) mondja meg, hogy kiküldetési rendelvényre kifizethető APEH által közzétett (APEH honlapján minden hónapban közzéteszik) üzemanyagárral a kiküldetési költségk. Kell, hogy hány cm3 a kocsi, mert azzal kell számolni fogyasztásként 100 kmre. Nyomtatványboltban lehet kapni, de az interneten is lehet találni ilyen kiküldetési rendelvényt. (az nem szigorú számadású bizonylat, tehát bárki vehet) Azt kitölti az ismerősöd, beírja például: 840km x 7,6 liter/100 km (ez a fogyasztás) :100= ... liter és ezt szorozza a közzétett apeh árral.

http://nav.gov.hu/magyar_oldalak/nav/szolgaltatasok/uzemanyag/uzemanyagarak
http://nav.gov.hu/magyar_oldalak/nav/szolgaltatasok/uzemanyag/fogyaszt_normak
http://apeh.hu/magyar_oldalak/ado/inf_fuz/inf_2012/inf_fuz8.html
az utolsó pedig füzetecske a gépjármű ktg. elszámolásáról.(ezt olvasgatásra.)

az apeh-nek (újabb nevén nav-nak ) ezen az oldalán találja meg az üzemanyagárakat, illetve a fogyasztási normákat.
Évi

gariv

HozzászólásSzerző: witamin » pén. márc. 16, 2012 9:24 pm

Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat mindkettőtöknek.
Még azt szeretném megkérdezni, hogy a munkáltatónál, hogy működik ez a dolog. Az ember leadja a kitöltött kiküldetési rendelvényt és bérszámfejtéskor feltüntetik a bérlapján az összeget költségtérítés címen?
Üdv: Józsi
witamin

HozzászólásSzerző: gariv » szomb. márc. 17, 2012 8:28 am

Szia Józsi!
A bérlapon nem szerepel. Én úgy csinálom, hogy a dolgozó a kiadási pénztárbizonylatot aláírja, amire én ráírom azt az összeget ami a kiküldetési rendelvényen szerepel. Összetűzöm, kifizetem a pénztárból, és lerakom a pénztárbizonylatom sorába. Az emberkének másolatban ott marad a kiküldetési rendelvény (mellesleg ezen is van helye az ő aláírásának, na meg a főnökének, vagy annak aki jogosult arra, hogy őt kiküldje.)
Évi
gariv

HozzászólásSzerző: pseniko » hétf. márc. 19, 2012 10:59 am

Ha nincs saját (és a feleségének sem) autója, akkor is lehet kiküldetési rendelvény alapján ktg-térítést adni? Az apja autóját használja.
pseniko

Vissza: Juttatások, költségtérítések