Adófórum

Adózási és számviteli információk

Magán teherautó költségeinek elszámolása Bt.ben

Juttatások, költségtérítések

HozzászólásSzerző: papiros1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Segítséget szeretnék kérni az alábbi témában:

Bt. beltagja vagyok. A privát tulajdonomban van egy kisteherautó (pickup) amit a cég ügyeinek intézésére használok. A könyvelőm tanácsára a cég megalakulása óta (2006.07.) gyűjtöm a tankolás számlákat minden cseppről, amiket ő be is tett a könyvelésbe. Továbbá azt is kérte, hogy vezessek menetlevelet, mert elméletileg ezt írja elő a jogszabály. Ezt én lustaságból nem tettem meg, így most utólag pótolnám. Az agyvérzés elkerülése érdekében vásároltam egy útnyilvántartó szoftvert ami állítja, hogy tankolás számlákat nem kell rögzítenem. Most várható egy APEH ellenőrzés és kapkodnék az útnyilvántartásomat összeállítani de már azt sem tudom, hogy kinek hihetek. Tehát most hogyan kell nekem ezt az egészet csinálnom?

A válaszokat előre is köszönöm...

papiros1

HozzászólásSzerző: Panni49 » szer. nov. 12, 2008 5:54 pm

Írj valamit bővebben a teherautóról,hogy meg lehessen keresni az alapnormát.Panni
Panni49

HozzászólásSzerző: papiros1 » szer. nov. 12, 2008 6:33 pm

Kedves Panni!   A teherautó: 94-es évjárat 2,5-ös turbodiesel...   12,43L-es tényleges fogyasztásal...

Amúgy a kérdésem lényege pont az volna, hogy el lehet e szakadni ettől az alapnormás őrülettől. A tankolás számlák mind bent vannak a könyvelésben 2006.07. óta. Ténylegesen annyit mentem amennyi számla van. 

papiros1

HozzászólásSzerző: FRUZSIBT » szer. nov. 12, 2008 6:43 pm

Mit jelent az, hogy a privát tulajdonomban van? Ha  nem a BT tulajdona,a tankolás számlái hogyan lehetnek a könyvelésben?

Üdv.Fruzsi

FRUZSIBT

HozzászólásSzerző: papiros1 » szer. nov. 12, 2008 6:56 pm

Szia Fruzsi!

Saját nevemen van az autó és nem a cégén... Többek között a második kérdésedre szeretnék én is választ kapni... A könyvelőm szerint ez így rendben van és a helyzet az hogy ő egy eléggé elismert szakember. Amiért a kérdést feltettem az az, hogy találtam ellentmondásokat és most minél több véleményt szeretnék hallani.

papiros1

HozzászólásSzerző: FRUZSIBT » szer. nov. 12, 2008 7:22 pm

Szia! Az üzemanyagot számla alapján a Bt könyvelésébe szerintem csak abban esetben lehet elszámolni ha a Bt tulajdona,vagy a tgk.-t mint magászemély bérbeadod a Bt-nek.
Ha a fentiek valamelyike, akkor a tgk-ra menetlevelet kell vezetni.Legalább annyi km legyen,mint az elszámolt üa.mennyisége indokolja. Ha a Te neveden van, és nem is adtad bérleti dij ellenében a Bt-nek, akkor útnyilvántartás alapján, a megtett km*fogyasztási norma*üa.ár(vagy az Apeh által közzétett,vagy a szlá-kon szereplő egységár) összeget lehet könyvelni, mint saját gk.használatot. Persze ehhez még több minden is kapcsolódhat.(pl.az Szja bevallásodban kellett volna szerepeltetni  mint költségtéritést,és mint elszámolható ktg-t, jövedelem ebből nincs.

Üdv.Fruzsi

FRUZSIBT

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » szer. nov. 12, 2008 8:11 pm

Szia!

Abban az esetben, ha nem személy, hanem tehergépjármû útnyilvántartásáról beszélünk, úgy tudni kell, hogy a közúti árufuvarozás esetén a gépkocsi csak fuvarlevéllel vehet részt, míg a nem közúti közlekedési szolgáltatást végzõ tehergépjármû menetlevéllel vehet részt a közúti forgalomban. Ez igaz akkor is, ha magáncélra használják a tehergépjármûvet.

Tehát költségként a saját tulajdonú jármű üzemanyag-felhasználása, továbbá számlával (bizonylattal) történő igazolás alapján a jármű fenntartásának, javításának és felújításának költsége számolható el. Üzemanyag-felhasználás címén vagy

a) az üzemanyag-fogyasztási norma és az APEH által közzétett üzemanyagár,
b) a számlával (számlákkal) igazolt üzemanyag-vásárlás vehető figyelembe, azonban a számla alapján figyelembe vett üzemanyag-mennyiség nem lehet több, mint az üzemi használatra az üzemanyag-fogyasztási normával számított mennyiség.

Természetesen a költségelszámolás bármelyik módjának alkalmazásánál külön útnyilvántartás vezetése szükséges (Szja tv. 3. számú melléklet IV. pont)

c) Amennyiben a magánszemély saját tulajdonú tehergépjárművét használja a kifizető érdekében, akkor költségei megtéríthetőek akár átalány formájában, akár kiküldetési rendelvény alapján. Lényeges különbség azonban, hogy a 9 Ft-os személygépkocsi-normaköltség, illetve a kiküldetési rendelvény alapján igazolás nélkül elszámolható költségek szabálya tehergépjárművek esetében nem alkalmazható   /APEH/

ADÓ SZAKLAP cikk

„Ugyanakkor a személygépkocsinak nem minősülő más járművek esetében az úthasználatra jogosító bérlet, jegy érvényességi ideje alatt olyan részletes nyilvántartást (menetlevelet) kell vezetni, amelyből a díjköteles útszakaszok és ezen belül a magáncélból és az üzleti (hivatalos) célból megtett utak aránya megállapítható. 

Végezetül egy jó tanács az útnyilvántartás vezetéséhez. Nem szabad elfelejtkezni arról, hogy az útnyilvántartásnak mint minden bizonylatnak valósághűnek, hitelesnek kell lennie.

Az útnyilvántartás esetében ezzel a kívánalommal többnyire csak akkor szembesülnek az adózók, ha az adóhatóság ellenőrzi őket.  Az ellenőrzési tapasztalatok szerint előfordul gondatlanságból elkövetett hiba, de esetenként megállapítható az is, hogy az útnyilvántartás szándékosan tartalmaz valótlan adatokat.

Az adóalap csökkentése érdekében egyes adózók fiktív kiadásokat „bizonylatolnak” az útnyilvántartással. Az adóhatóság az ellenőrzése során találkozott már olyan esettel, hogy az útnyilvántartásban feltüntetett üzleti partner nem létezett, vagy a megjelölt üzleti partnerrel az adózónak soha nem volt kapcsolata.

Az is előfordult, hogy az útnyilvántartásban feltüntetett cím semmiképpen sem lehetett üzleti partner, de még más üzleti tárgyalásra alkalmas hely címe sem. Olyan kirívó eset is említhető, amikor irreálisan sok, napi több ezer kilométer üzleti út szerepelt az útnyilvántartásban.

Előfordult az is, hogy az útnyilvántartások adatai szerint ugyanazon személygépkocsi két gépkocsivezetővel az ország két különböző pontján volt azonos időpontban. Gyakori eset, és az ellenőrök számára viszonylag egyszerűen felismerhető az üzemanyagszámlákkal való manipuláció.

Idesorolható, amikor a számla szerint vásárolt üzemanyag mennyisége kétszerese, háromszorosa annak a mennyiségnek, ami az adott gépkocsi üres tankjába beleférne.  

Ennek egy másik változata a túlzottan nagy fogyasztás, vagyis amikor a megtett kilométerekhez képest túl gyakran tankolnak a gépkocsiba. Ennek ellenkezőjére is volt már példa, amikor több hétig üzemanyag nélkül futott a gépkocsi.

Bár az utóbbi eset életszerű is lehet, ha elveszett egy üzemanyagszámla.Érdemes említést tenni még arról is, amikor a „sok kicsi sokra megy” mondás igazsága mentén ügyeskednek az adózók.

Az útnyilvántartás vizsgálata során az ellenőröknek feltűnt, hogy a vállalkozás székhelye és a szomszédos faluban lévő telephely közötti távolságra következetesen 6 km-t jegyeztek be. Az ellenőrök korábban már megtették ezt az útvonalat, s ez nem tűnt ekkora távolságnak számukra. A felmerült kétség után próbaút következett, melynek során kiderült, hogy a telephely 3 km-re van. A próbaút során tapasztaltakat jegyzőkönyvben rögzítették, és értelemszerűen a megállapításban igaznak bizonyult a „sok kicsi sokra megy” elve.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 

Saját vélemény: ÜZEMANYAG:

1,Magánszemély választhat, hogy  üzemanyagszámla árat alkalmaz.

2,Apeh által kiadott üzemanyagárat alkalmazza

Mindkét esetben vezetni kell az útnyilvántartást.

A választott módszer negyedévre szól az üzemanyagnál.   

Üdv: Judit  

Kardos.Judit

Vissza: Juttatások, költségtérítések