Adófórum

Adózási és számviteli információk

Csekély értékű ajándék megint

Juttatások, költségtérítések

HozzászólásSzerző: nemvica1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Tudom lerágott csont, de hadd kérdezzek a csekély értékű ajándékkal kapcsolatban. Gyakorlatban ez úgy működik, hogy a munkáltató vesz a dolgozói részére például italt, erről kér számlát, aminek a végösszege nem haladja meg a 6900,- Ft* xfő összegét. Ir egy táblázatot, hogy mikulás ajándékként kiosztott az alábbi személyeknek ajándékot, névsor, azonositó adat, átvétel (az összegnek szerepelnie kell?) Evvel megvan az egy alkalom. Második alkalomként adhat úgy, hogy mindegyik dolgozója gyerekének egy nappal később kioszt egy-egy mikuláscsomagot?

nemvica1

HozzászólásSzerző: zspotorke » szer. okt. 01, 2008 6:55 pm

Szia!
Igen, mert a törvény azt mondja, hogy évi 3 alkalom. A "sűrűséget" nem határozza meg.
Csekély értékű ajándék
2008.01.30.

[Szja-törvény 1. számú melléklet 8.19. pont a) alpont]

A személyi jövedelemadóról szóló többször módosított 1995. évi CXVII. törvény 1. számú mellékletének 8. 19. pont a) alpontja szerint adómentesa szakszervezet által a tagjának, nyugdíjas tagjának, az említett személlyel közös háztartásban élő közeli hozzátartozónak, az elhunyt tag (nyugdíjas tag) közeli hozzátartozójának, továbbá a munkáltató által a munkavállalójának, a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának, az elhunyt munkavállaló közeli hozzátartozójának, valamint a szakképző iskolai tanulónak, kötelező szakmai gyakorlatának ideje alatt a hallgatónak, továbbá - ha a volt munkáltató vagy annak jogutódja a juttató - a nyugdíjban részesülő magánszemélynek és vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának legfeljebb évi három alkalommal adott termék, szolgáltatás, illetve az ezekre szóló utalvány értékéből alkalmanként az adóév első napján érvényes havi minimálbér 10 százalékát meg nem haladó rész; az adómentes juttatást a kifizető (szakszervezet, munkáltató) csekély értékű ajándékként tartja nyilván”.

A törvény alapján nem zárható ki, hogy mind a munkáltató, mind pedig a munkáltatónál működő szakszervezet is juttasson adómentesen csekély értékű ajándékot.

Ha a magánszemély év közben munkahelyet vált, akkor felmerülhet a „kettős” juttatás, azonban a törvény alapján szintén nem zárható ki a juttatás adómentessége ebben esetben sem, mivel nincs olyan rendelkezés, hogy pl. csak egy munkáltató adhat ilyen címen juttatást. Kizárható viszont, hogy a házastársak egymásra tekintettel kétféle jogcímen, egyrészt munkavállalóként, másrészt – az ugyanazon munkáltatónál foglalkoztatott házastársra tekintettel – a munkavállalóval közös háztartásban élő közeli hozzátartozóként kapjanak ilyen címen juttatást. A munkáltató saját munkavállalójának ugyanis évente legfeljebb három alkalommal adhat ilyen juttatást adómentesen, ily módon pedig ez megtöbbszöröződne a házasfelek vonatkozásában.

(PM Jövedelemadók főosztálya 19071/2007 – APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási főosztály 1559592943/2007.)

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: mazsi5 » szer. okt. 01, 2008 8:36 pm

Sziasztok!   Én inkább az ... ezekre szóló utalványt javaslom, sem mint a tárgyiasultat....  két éve megbüntettek (akkor még 65 eFt körüli volt a min.bér, aminek 10%-a valami 6.550 Ft..) tárgyakat vett a cég (rendes ÁFá-s számlával), amit elismervénnyel átadott a 3 dolgozójának, mint csekély értékű ajándékot, főkönyven a személyi jellegű (55) költségek között könyvelten, nyilvántartva  az jándéktárgyak a személyekre vonatkozóan nem érték el (ÁFÁ-san) az akkori minimálbér 10%-át, még az alatt volt 500-600 Ft-tal,  de meghaladta az 5.000 Ft/főt, ami az ÁFA törvényben kisértékű ....volt.    s ezért a teljes összeg után megfizették (APEH megállapította határozatban)  az ÁFÁ-t,  a szerencse az volt, hogy nem volt több dolgozó, s hogy csak egyévben egyszer kaptak....

Szerintem nem volt igazuk,....  de

Most is van az ÁFA tv-ben ilyesmi, hogy:

Termék értékesítése
9. § (1) Termék értékesítése: birtokba vehető dolog átengedése, amely az átvevőt tulajdonosként való rendelkezésre jogosítja, vagy bármely más, a birtokba vehető dolog szerzése szempontjából ilyen joghatást eredményező ügylet.
(3) Nem minősül ellenérték fejében teljesített termékértékesítésnek, ha az adóalany - vállalkozásának céljára tekintettel - más tulajdonába ingyenesen enged át árumintát és kis értékű terméket.

9. kis érték: a juttatott vagyoni előny értéke nem haladja meg az 5000 forintnak megfelelő pénzösszeget, amelyet a termék átengedéskori - adót is tartalmazó - szokásos piaci árának alapulvételével kell megállapítani;

Most ugyebár adható lenne 6.900 Ft/ fő  három alkalommal.  Én mindenkinek a megfelelő "ajándék" utalványt javaslom mindezek után és nem a terméket..... Üdv.  
mazsi5

HozzászólásSzerző: zspotorke » szer. okt. 01, 2008 9:11 pm

Szia Mazsi!

Attól eltekintve, hogy én is kerülni szoktam a felesleges konfrontálódást a hivatallal mégis azt mondom, hogy miért ne adhatna? A csekély értékű ajándék az az én értelmezésemben egy tárgy is lehet akár.

Az általad bemásoltak is ezt támasztják alá 

Nem minősül ellenérték fejében teljesített termékértékesítésnek, .......kis értékű terméket, (ma már csekély értékűnek hívják)

kis érték: a juttatott vagyoni előny értéke nem haladja meg az 5000 forintnak megfelelő pénzösszeget, amelyet a termék átengedéskori - adót is tartalmazó - szokásos piaci árának alapulvételével kell megállapítani;

termék: áru vagy szolgáltatás

és ezt támasztják alá az APEH honlapjárolt általam bemásoltak is:

legfeljebb évi három alkalommal adott termék, szolgáltatás, illetve az ezekre szóló utalvány értékéből alkalmanként az adóév első napján érvényes havi minimálbér 10 százalékát meg nem haladó rész;

Látható, hogy az ezekre szóló utalványt külön kiemeli maga a hivatal is, mintegy harmadik lehetőséget. Akkor hol a gond?

Szóval én biztos vitatkoznék a revizorral.

zspotorke

HozzászólásSzerző: zspotorke » szer. okt. 01, 2008 10:03 pm

Mazsi! 

Tovább gondolkodva a büntetéseden: valószínű az volt a gond, hogy az akkor még kisértékű, az SZJA tv-ben ma már csekély értékű ajándék  ÁFÁ-ját levontátok - ezért fizettették meg az ÁFÁ-t. Sajnos a 2 törvényben foglalt lehetőség elkülönül egymástól. Ami csekély értékű az szja-ban az a mindenkori minimálbér összegének 10%-a, de az ÁFA tv. leragadt az 5 eFt-nál, ami azt jelenti, ha olyan csekély értékű ajándékot veszel ami 5 eFt ot meghalad, ott már az ÁFA nem levonható, de attól még csekély értékű ajándék.

Úgy gondolom a válaszodból, hogy nálad nem a csekély értékű ajándékot vitathatták, hanem az 5eFt feletti ajándékok levont áfáját. Az pedig jogos volt.

Nem jól gondolom?

zspotorke

HozzászólásSzerző: mazsi5 » csüt. okt. 02, 2008 7:54 am

Szia Zsuzsa!  Nem ÁFA levonás miatt vitatták, hiszen élelmiszer jellegű ajándékcsomag volt (édességek, tartós élelmiszer)  - amiből nem volt ÁFA levonás, azt állították, hogy mivel ÁFÁ-san az dolog az 5.000 Ft-ot meghaladta és a cég ezt úgymond ingyenesen adta oda a dolgozónak  - naná, hogy ingyenesen, attól ajándék...a számlán, átvételin,könyvelésben mindenben úgy szerepelt: hogy dolgozónak adott kisértékű ajándék SZJA tv.  x §-a szerint... -  termékértékesítésnek minősítette és ezért állapított meg (egyébként nem sok 4 eFt) ÁFA hiányt a 2 éves átfogó ellenőrzés alkalmával, más marasztaló megállapítást nem tettek, pedig a közbeni  átalakulást is vizsgálták... Az adózó eljárásakor az  értelmezés nehézségére való tekintettel, valamint, hogy a cég mindig mindent határidőben vallott, a könyvelés. valamint a bizonylatok ellenőrizhetősége és megfelelősége precíz, ezért a bírságtól méltányossági alapon eltekintettek.

A cégvezető azt mondta, hogy ő ezért a 4 Eft-ért nem megy bele fellebbezgetésbe, többe kerül neki a munkaidőm, amit a fellebbezésre fordítanék.... Bemutattam különböző állásfoglalásokat az SZJA tv. vonatkozó rendekezése mellett, mire közölték, hogy más az SZJA és más az ÁFA...  Jelzem én most is úgy gondolom, hogy nem volt igazuk.... de valóban nem tudtam találni semmi olyan állásfoglalást, ami kimondta volna, hogy az SZJA tv. alapján adott kisértékű ajándék tárgy, jelenleg csekélyértékű ajándék tárgy, ami SZJA mentesen adható max.évi három alkalommal az SZJA tv. x §-a alapján  az az ÁFA tv.értelmében nem minősülhet olyan termékértékesítésnek, amit ők ráfogtak..

Én a kérdezőnek nem írtam, hogy tárgyat nem lehet adni a min.bér 10%-ának megfelelő értékben.. hiszen az korábban is és most is szerepel az SZJA tv-ben  és én meg így jártam vele.....  Üdv.

mazsi5

HozzászólásSzerző: zspotorke » csüt. okt. 02, 2008 10:03 am

Szia Mazsi!

Természetesen megértem az ügyvezető álláspontját. Lehet, hogy 4 eFt-ért én sem vitatkoznék, mert akkor találna helyette mást,  de ahogy Te is érzed és tudod, nem volt igaza a revizornak.

Egyébként a csekély értékű (kisértékű) ajándék áfája levonható, ha az nem haladja meg az ÁFA tv.-beli korlátot, azaz az 5 eFt-ot. (Még akkor is ha az élelmiszer.)

Üdv.: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: mazsi5 » csüt. okt. 02, 2008 11:09 am

Szia Zsuzsa!  A kérdező szempontjából lényegtelen, de az élelmiszer ÁFÁ-jának levonhatóságával kapcsolatosan 2007.dec.31-ig: (régi ÁFA tv.) az ÁFA tv. így rendelkezett:

33.§. (2) Nem vonható le az előzetesen felszámított adó továbbá:

c) élelmiszerek és italok beszerzése,

Az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: áfatörvény) 33. §-a (2) bekezdésének c)-d) pontja alapján nem vonható le az ételek és az italok beszerzésének, valamint az éttermi, a cukrászati és egyéb nyílt árusítású vendéglátó-ipari szolgáltatások igénybevételének előzetesen felszámított forgalmi adója, feltéve, hogy a beszerzés nem továbbértékesítési, vagy közvetlen anyagként való felhasználási céllal vagy az áfatörvény 8. §-ának (4) bekezdése szerinti céllal történik.

mazsi5

Vissza: Juttatások, költségtérítések