Sziasztok! Én inkább az ... ezekre szóló utalványt javaslom, sem mint a tárgyiasultat.... két éve megbüntettek (akkor még 65 eFt körüli volt a min.bér, aminek 10%-a valami 6.550 Ft..) tárgyakat vett a cég (rendes ÁFá-s számlával), amit elismervénnyel átadott a 3 dolgozójának, mint csekély értékű ajándékot, főkönyven a személyi jellegű (55) költségek között könyvelten, nyilvántartva az jándéktárgyak a személyekre vonatkozóan nem érték el (ÁFÁ-san) az akkori minimálbér 10%-át, még az alatt volt 500-600 Ft-tal, de meghaladta az 5.000 Ft/főt, ami az ÁFA törvényben kisértékű ....volt. s ezért a teljes összeg után megfizették (APEH megállapította határozatban) az ÁFÁ-t, a szerencse az volt, hogy nem volt több dolgozó, s hogy csak egyévben egyszer kaptak....
Szerintem nem volt igazuk,.... de
Most is van az ÁFA tv-ben ilyesmi, hogy:
Termék értékesítése
9. § (1) Termék értékesítése: birtokba vehető dolog átengedése, amely az átvevőt tulajdonosként való rendelkezésre jogosítja, vagy bármely más, a birtokba vehető dolog szerzése szempontjából ilyen joghatást eredményező ügylet.
(3) Nem minősül ellenérték fejében teljesített termékértékesítésnek, ha az adóalany - vállalkozásának céljára tekintettel - más tulajdonába ingyenesen enged át árumintát és kis értékű terméket.
9.
kis érték: a juttatott vagyoni előny
értéke nem haladja meg az 5000 forintnak megfelelő pénzösszeget, amelyet a termék átengedéskori -
adót is tartalmazó - szokásos piaci árának alapulvételével kell megállapítani;
Most ugyebár adható lenne 6.900 Ft/ fő három alkalommal. Én mindenkinek a megfelelő "ajándék" utalványt javaslom mindezek után és nem a terméket..... Üdv.