Adófórum

Adózási és számviteli információk

Ajándék utalvány

Juttatások, költségtérítések

Ajándék utalvány

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd nov. 20, 2007 4:50 pm

Sziasztok!

Igen, de ha mondjuk karácsonyra akarják kiadni egy napon a 3x6550-et, akkor mi van? Az akkor nem egy alkalomnak és 19.650.- Ft-nak minősül?

Üdv. Kata

kovalkata

Ajándék utalvány

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » kedd nov. 20, 2007 5:03 pm

Sziasztok !

Az adózás nagy kézikönyve 2007- szerint évi háromszor adható a minimálbér 10%-ig termék, ill.szolgáltatás. Nem írja,hogy mikor miért. Nyilvántartást kell róla vezetni, mint CSEKÉLY ÉRTÉKŰ AJÁNDÉK.Véleményem szerint a férjem munkahelyéről is kaphatok ill. akivel közös háztartásban élek.

Az üdülési csekkel más a  helyzet, mert ott a dolgozó írásban nyilatkozik arról, hogy már kapott e a tárgyévben, vagy nem. Mivel jelenteni kell, így az szja bevallásnál kibukik és az bünti....

Üdv: Judit

Valami hiba folytán nem menti le a szerk. változatot !!

Kardos.Judit

Ajándék utalvány

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd nov. 20, 2007 5:09 pm

Szia Judit!

Akkor Te azt mondod, ha mondjuk dec. 10-én adják ki a 3x6550 Ft értékű ajándék utalványt, akkor abba nem lehet belekötni, hogy az már nem adómentes?

Üdv. Kata

kovalkata

Ajándék utalvány

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd nov. 20, 2007 5:26 pm

Szia Kata!

ez a 3-szori ( mint a cs. ajándék) nekiveselkedésem, mindig elszállt még azelőtt hogy befejeztem volna. Először  Böbe meggyőzött, hogy 3 szor adható, alkalkmanként  a minimálbér 10%- 6550.- Ft. , de tovább olvasgattam róla és gondolkoztam is " józan paraszti ésszel"és visszatértem az eredeti, te általad is vázolt állásponthoz, miszerint a minimálbér 10%- a adható csekély értékű ajándékként ( 2--2-2,5) adómentesen, vagy alkalmanként a munkavállalónak és közös háztartásbeli közeli hozzátartozójának ( két gyerek pl) és 3 szor 6550.- és alkalmanként ( egy személy  egy alkalom, másik személy másik alkalom.....)
Vagy ajándékutalványként, de ott ugye meghatározott céllal ( utalványon szerepelni kell mire váltható be).
Az adókötelezettség attól függ ha ezt túllépi, hogy milyen jogviszonyban van a nyujtóval. A munkavállaló a keret feletti rész után bérjövedelemként adózik, ha nincs a caffetéria rendszerben és  csak néhányan kapják a dolgozók közül, ha ott szerepel a túllépés a természetbeni juttatásokra vonatkozóan lesz adóköteles. A nyilvántartást ezért is kell vezetni.
Üdv.
garbo50

Ajándék utalvány

HozzászólásSzerző: Lkarcsi45 » kedd nov. 20, 2007 5:37 pm

alkalmanként az adóév első napján érvényes havi minimálbér 10 százalékát meg nem haladó rész; évi 3 alkalommal. 2007. évben egy embernek adómentesen 3 X 6550 Ft adható!!!
Lkarcsi45

Ajándék utalvány

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » kedd nov. 20, 2007 5:39 pm

Szia Kata !

Az Adó-kérdések és válaszokban olvastam, hogy az évi 3 alkalomnak az sem feltétele, hogy mindenki egyformán kapja és a törvény azt sem szabályozza, hogy az ajándékozás milyen időközönként történhet.

Így az évi három alkalom akár egymást követő 3 nap is lehet. Egy napon nem lehet, én így értelmezem.

Üdv: judit

Menteni nem tudom a szerk.változatot...

Kardos.Judit

Ajándék utalvány

HozzászólásSzerző: kaloczy » kedd nov. 20, 2007 6:25 pm

Meg vagyok döbbenve, hogy az vita tárgya lehet, hogy hogyan kell értelmezni a 3 alkalmat. 

Az már a legelső évben is teljesen egyértelmű volt, és minden létező fórumon az hangzott el, hogy háromszor lehet a minimálbér 10 %-ának megfelelő utalványt adni. Nem pedig egyszer, de azt három alkalomra bontva. Ez a három alkalom lehet három egymást követő nap is. De azonos napon nem lehet. Ennyi a megkötés.

Nyilvántartást természetesen kell vezetni róla, hogy ki, mikor és milyen jogcímen kapta. Csak éppen nyilatkoztatni nem kell arról sem a dolgozót, sem a családtagját, hogy kapott-e máshonnan.

Ha valaki az év végi ajándékozáshoz akarja felhasználni, javaslom, hogy három listát tegyen mellé: egyszer kaptak Mikulásra, egyszer Karácsonyra, egyszer meg Szilveszterre. Aztán kabát.

Zsuzsa 

kaloczy

Ajándék utalvány

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd nov. 20, 2007 6:29 pm

Szia!

Nem ennyire egyértelmű, olvasd el ezt a cikket

http://www.adonavigator.hu/index.php?mod=cikk&kat=fullcikk&aktcikkid=49&PHPSESSID=c8417c69da5bf1a6f6506571ceeed715 

garbo50

Ajándék utalvány

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd nov. 20, 2007 6:34 pm

És még egy:

http://www.apeh.hu/print/regiok/kozepmagyarorszag/aktualis/szja_valtozas2007.html 

garbo50

Előző

Vissza: Juttatások, költségtérítések