Adófórum

Adózási és számviteli információk

Közkereseti társasági tag díjazása

Juttatások, költségtérítések

HozzászólásSzerző: civilint » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

T. Szakértők!

A közkereseti társaság társasági szerződésében az alábbi kitétel található, idézem: 

"A személyes közremûködésért járó díjazás mértékét a tagok gyûlése évente egyszer a számviteli törvény szerinti beszámoló elfogadásakor állapítja meg."

Kérdésem: 

1. Visszamenőleg állapítja meg a lezárt év nyeresége ismeretében, illetve annak terhére?,

2. vagy azt állapitja meg, hogy az elkövetkező évben mennyi díjazás illeti meg a tagokat, kvázi mintegy megelőlegezi a díjazás mértékét?

Köszönettel: Ilona 

civilint

HozzászólásSzerző: stamasi » szomb. nov. 03, 2007 3:59 pm

Szia Ilona!

A Tbj. szabályozza a közkereseti társaság személyesen közreműködő tagja (tagi jogviszony) számára, hogy mennyi kell, hogy legyen a járulékalapja. Tbj. 27 §. Ezt mindenképpen figyelembe kell venni.

Ha már így írták le, szerintem előre kell megállapítani a díjazást, minden hónapra,  és az nem lehet kevesebb a minimálbérnél havonta.

Kivétel: Ha olyan tagról van szó, aki nem főállású társas vállalkozó, vagyis van 36 órás munkaviszonya, vagy nyugdíjas, tanuló, esetleg egyidejűleg egyéni vállalkozó, vagy pl. másik társas vállalkozásban is tag. Ha ezek valamelyike fennáll, akkor annyit állapítanak meg, amennyit akarnak.

Üdv.: Szilvi

stamasi

HozzászólásSzerző: validitas » szomb. nov. 03, 2007 8:52 pm

Szia Ilona!

Miután a társasági szerződés a tagok megállapodását rögzíti ebben a kérdésben, őket kellene megkérdezni, hogyan is gondolták, utólag állapítják meg a jövedelemet az éves eredmény ismeretében, vagy előre a következő évre. A társasági szerződés következő módosításánál ezt azért nem ártana egyértelműbben megfogalmazni.

Azt azonban mindenképpen figyelembe kell venni, hogy ha a személyesen közreműködő tagoknak nincs heti 36 órát elérő munkaviszonyuk, akkor legalább a min.bér után meg kell fizetni a járulékokat. Egyébként egyszer már kiszámítottam, hogy olcsóbbb bérként kifizetni, mint osztalékként (a 14%-os EHO nagyon megdrágítja), és így legalább a tagoknak a nyugdíj-számításnál is beszámít.

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: stamasi » szomb. nov. 03, 2007 9:22 pm

Sziasztok!

Bérként csak akkor lehet fizetni, ha az illető tag lehet munkaviszonyban. Egyébként tagi jövedelmet kell fizetni, amely 4 % vállalkozói járulék-köteles, és nem lehet adójóváírást sem figyelembe venni.

Üdv.: Szilvi

stamasi

HozzászólásSzerző: validitas » szomb. nov. 03, 2007 9:29 pm

Szia Szilvi!

Persze, tagi jövedelmet akartam én is írni, csak eltévesztettem, mert előzőleg a 36 órás munkaviszonyról írtam. Egyébként az a lényeg, hogy olcsóbb, ha nem is sokkal, mint osztalékként kivenni ugyanakkora összeget. A járulékokat úgyis kötelező fizetni, ha nincs máshol munkaviszonya, tehát célszerű tagi jövedelemként - és nem osztalékot fizetve - kivenni a pénzt.

Üdv: Böbe

validitas

Vissza: Juttatások, költségtérítések