Adófórum

Adózási és számviteli információk

Gépjármű magáncélú használata

Juttatások, költségtérítések

HozzászólásSzerző: saldo » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumtagok,

Rejt-e magában valamilyen rizikót, ha egy Kft. tulajdonos ügyvezetője (51%), megbízási jogviszonyban látja el e tevékenységét (ezért jövedelmet nem vesz fel), de a tulajdonában lévő szgk. után 9Ft/km || üzemanyagnorma ktg.térítést szeretne felvenni. A Kft. székhelye és a tul. lakhelye megegyezik.

Illetve, ha a cég tulajdonában lenne a szgk., de nem fizetne cégautó adót, a gépjármű máshol lenne tárolva.

Üdvözlettel

Saldo

saldo

HozzászólásSzerző: nagyzsuzsi » kedd okt. 31, 2006 7:34 am

Kedves saldo! A Kalkulátor.hu-n volt erre egy cikk nemrégiben és ott azt irták, hogy "Ha a kiküldetésre megbízási jogviszony vagy tagi jogviszony alapján kerül sor, akkor a kiküldetés miatt kapott összeg egyéb jövedelemként lesz adóköteles." De evvel kapcsolatban kapott költségtérítés összegével ellentételezhető. Tehát szerintem a bevallásban az egyenleg  nulla. Persze ha az átalányelszámolást veszed fiegylembe.

Üdv Zsuzsa

nagyzsuzsi

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » szer. nov. 01, 2006 11:35 pm

Kedves Saldo!

A kiküldetés végett kapott jövedelem és a költségtérítés két különböző dolog. A gépjárműhasználat az SZJA tv. 25.§ (2) a) alapján ebben az esetben sem számít figyelembe vehető jövedelemnek.

Ha meg akarja venni a gépjárművet a cég nevére, akkor elméletileg mentesül a cégautó adó alól, ha nem a lakóhelyén tárolja és a nyílvántartások szerint teljes mértékben csak hivatali célra használja. Ugyanakkor más szempontokat is figyelembe kell venni mielőtt nyélbe üti a tranzakciót!

Üdvözlettel:

Gyergyói István

gyergyoiistvan

HozzászólásSzerző: saldo » csüt. nov. 02, 2006 5:45 pm

Kedves István,

köszönöm válaszát.
Két kérdésem azonban még lenne. Mivel tudom alátámasztani a nem a lakóhelyen való tárolás tényét?
Milyen más szempontokra gondolt?

Köszönettel
saldo

saldo

HozzászólásSzerző: zspotorke » csüt. nov. 02, 2006 8:07 pm

Szia István!

Én vitatkoznék Veled! Szerintem a hivatkozott paragrafus a nem önálló tevékenységgel kapcsolatban kapott költségtérítésekről rendelkezik A kérdező ügyvezetői megbízáshoz kapcsolódó költségtérítésről beszél. Az ügyvezetés miután csak megbízásban végezhető, szerintem önálló tevékenység és mint ilyen a költségtérítés része a bevételnek, illetve az egy más kérdés, hogy amennyiben csak a törvényben meghatározott mértéket fizetik ki a járműhasználatért - nem keletkezik adóköteles jövedelem. A végeredmény az amit írtál, csak nem azon az indokon. Vagy rosszul gondolom?

A cég nevére történő megvétel  egyetértve Veled, szerintem is megfontolandó, mert nagyon alapos nyilvántartás kell ahhoz, hogy a magánhasználat kivédhető legyen. Mint tudjuk még a "lehetőséget" is adóztatják és cégautó adótételei elég drasztikusak + vannak még egyéb kapcsolódó terhek is, nem beszélve arról, ha majd egyszer el kell adni ezt a kocsit ÁFÁ-val terhelve.

A magáncél egyébként egy bérelt garázzsal kivédhető.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » csüt. nov. 02, 2006 10:16 pm

Kedves Zsuzsa!

Velem lehet vitatkozni!

Megmondom őszintén, hogy mivel a tulajdonos ügyvezető 51%-os tulajdonnal rendelkezik a kft.-ben fel sem merülhetett hogy nincs személyes közreműködés.

Azonban az általad felvetett probléma érdekes azokban az esetekben amikor a tulajdonos nem rendelkezik szavazati többséggel vagy pedig egyáltalán nem tulajdonos az ügyvezető.

A választott tisztségviselő tevékenysége nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül az SZJA tv. szerint. Attól még, hogy ezt a Gt. szerint csak megbízással lehet végezni még az SZJA szerint nem önálló tevékenységnek minősül.

Abban az esetben viszont, ha a tag külön szerződés alapján mellékszolgáltatást teljesít, de akkor is csak akkor, ha a tag bevétele érdekében felmerült költségét a vállalkozás nem számolja el költségként akkor az így végzett tevékenységből származó jövedelem önálló tevékenységnek minősül. Tehát, ha úgy döntenek, hogy elszámolják költségként, akkor továbbra is nem önálló tevékenységből származó jövedelemről van szó.

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » csüt. nov. 02, 2006 10:24 pm

Egyébként szerintem a bérelt garázshoz kéne egy bérelt iroda is és be kellene jegyezni telephelynek. De lehet, hogy egyszerűbb, ha az illető és mindenki más is aki oda van bejelentve "elköltözik otthonról" és egy másik címre helyezi át a lakóhelyét. Ekkor a vállalkozásban minden további nélkül elszámolhatja csaknem valamennyi rezsi költségét.

Ez viszont meg azért ez macerás, mert valamennyi számlát át kell íratni a vállalkozás nevére és mivel kft.-ről van szó bérbe is kellene adni a lakást. Mivel saját cégnek adja bérbe EHO köteles is lesz a jövedelem. Úgyhogy nem hiszem, hogy tényleg megéri. A költségeket ÁFÁ-san úgyse tudja elszámolni személygépjármű után. Így meg egy egyszerű útnyilvántartással megoldható a ktg. elszámolás.

gyergyoiistvan

HozzászólásSzerző: zspotorke » csüt. nov. 02, 2006 10:51 pm

Szia István!

Na már majdnem meggyőztél, de a bérelt irodá-t én nem tartom szükséges "Kelléknek." Miért is nem lehetne csak garázsbérlet? nem haza viszi a kocsit, hanem bérelt garázsba. Bár nekem rémlik, csak nem tudom, hogy hol keressem: egy olyan állásfoglalás, ha a cég telephelye, de lehet hogy székhelye  az ügyvezető lakása, akkor az nem minősül magáncélnak ellentétben az alkalmazott által "hazavitt" autóval. Megkeresem az emlékeimben, de úgy rémlik, mintha a Génius Klubban hallottam volna egy előadáson és akkor meg helyben vagyunk. Kiderítem. Továbbá úgy tudom -bár mint írod macerás-, hogy idén még a házastárs - közös megegyezés alapján ő váltja ki az adószámot- bérbeadhatja a közös tulajdonú lakást  EHO mentesen, amennyiben nem tagja a vállalkozásnak. Úgy oktatták, hogy jővőre ez is változik, már a házastárs sem adhatja EHO mentesen bérbe. Az átjelentkezés -ha van hová- egyszerűbb eset, az utnyilvántartásos elszámolás pedig még rizikómentes is.

Egyébként az APEH 2006/11 információs füzet részletesen taglalja a járműhasználat  témákört. - ezt inkább a kérdező figyelmébe ajánlom természetesen.

Üdv.: Zsuzsa

zspotorke

Vissza: Juttatások, költségtérítések