Adófórum

Adózási és számviteli információk

EUs külföldön adózónak kfizetett jogdíj EHOja

Elektronikus bevallás

EUs külföldön adózónak kfizetett jogdíj EHOja

HozzászólásSzerző: Bogika1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Cseh állampolgár küldött hivatalos illetőségi igazolást, adóazonosító jelet nem akart Mo-n kérni, csak otthon kíván adózni, nem Magyarországon, hanem Csehországban alkotott anyagért TBmentes jogdíjat kapott. Erre 11%ot EHOt kellett felszámolnom, de nem tudom, hogy hol valljam be. A 0708M-et adóaz. és Taj szám hiányában nem lehet kitölteni, azonnal hibát jelez. Van valami megoldásotok? Rakjam be a 0708A-ra a személyhez nem kötődő 44. sorba? Oda lehet, de nem teljesen igaz... Köszönettel Bogi
Bogika1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

EUs külföldön adózónak kfizetett jogdíj EHOja

HozzászólásSzerző: opika » vas. jan. 06, 2008 6:47 pm

Jó hírem van, megspórolhatod az eho-t. Eho tv. 2. §  A Tbj. szerinti belföldi személynek juttatott jövedelem után kell eho-t fizetni. Akkor lenne belföldi, ha 3 hónapon túl tartózkodna Magyarországon, és ezért regisztráltatná magát, hogy a szabad mozgás és tartózkodás jogát Mo-on gyakorolja. 
opika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

EUs külföldön adózónak kfizetett jogdíj EHOja

HozzászólásSzerző: Bogika1 » vas. jan. 06, 2008 7:23 pm

Szia Opika! Köszönöm, tényleg jó a hír. Tanulság, olvasgatni kell a törvényeket, pláne, ha olyan területre tévedek, amit még eddig nem csináltam...

Üdv. Bogi

Bogika1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

EUs külföldön adózónak kfizetett jogdíj EHOja

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » hétf. jan. 07, 2008 12:05 pm

Nem látom ilyen egyszerűnek a helyzetet, az adózás helye sajnos nem kívánságműsor. A Cseh- és Magyarország közötti kettős adózást kizáró egyezmény a következőképpen rendelkezik a jogdíjról:  

 

1. A jogdíj, amely az egyik Szerződő Államban keletkezik, és amelyet a másik Szerződő Államban belföldi illetőségű személynek fizetnek, megadóztatható ebben a másik Államban.

2. Mindazonáltal az ilyen jogdíj megadóztatható abban a Szerződő Államban is, és ennek az Államnak a jogszabályai szerint, amelyikben keletkezett, de ha a kedvezményezett a jogdíj haszonhúzója, az így felszámított adó nem haladhatja meg a jogdíj bruttó összegének 10 százalékát. A Szerződő Államok illetékes hatóságai kölcsönös egyetértéssel rendezik ennek a korlátozásnak az alkalmazási módját.

3. E Cikk alkalmazásában a „jogdíj” kifejezés minden olyan jellegű kifizetést jelent, amelyet irodalmi, művészeti vagy tudományos alkotások - beleértve a mozgóképfilmeket és a televíziós vagy rádióközvetítésre szolgáló filmeket vagy kép- vagy hanghordozó szalagokat - szerzői joga, szabadalmak, védjegyek, minták vagy modellek, tervek, titkos formulák és eljárások használatának vagy használati jogának ellenértékeként, ipari, kereskedelmi vagy tudományos felszerelések használata vagy használati joga ellenértékeként, ipari, kereskedelmi vagy tudományos tapasztalatok közléséért fizetnek.

5. A jogdíj akkor tekintendő az egyik Szerződő Államban keletkezőnek, ha a kifizető maga ez az Állam, annak politikai egysége vagy helyi hatósága, vagy egy ebben az Államban belföldi illetőségű személy. Ha azonban a jogdíjat fizető személynek, függetlenül attól, hogy belföldi illetőségű az egyik Szerződő Államban vagy nem, az egyik Szerződő Államban telephelye vagy állandó bázisa van, amellyel kapcsolatban a jogdíj fizetésére vonatkozó kötelezettség felmerült, és ezt a jogdíjat ez a telephely vagy állandó bázis viseli, úgy az ilyen jogdíj abban a Szerződő Államban keletkezőnek tekintendő, amelyben a telephely vagy állandó bázis van.

 

Eszerint Mo. jogosult a jogdíj adóztatására 10 % mértékig. (Nyilván ezt a megfizetett adót majd Csehország mentesíti vagy beszámítja.) Arról, hogy a kedvezményezett a jogdíj haszonhúzója (2. pont), külön nyilatkoztatni kell. Az adóazonosítót pedig a kifizetőnek kell megigényelnie az Art. szerint "a külföldi személy általa ismert adatai" alapján. Persze eho-t ettől még nem kell fizetni, hiszen a személy nem belföldi.

aniko.varga2006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

EUs külföldön adózónak kfizetett jogdíj EHOja

HozzászólásSzerző: Bogika1 » hétf. jan. 07, 2008 10:13 pm

Kedves ANIKÓ! Kösz a válaszod, bár most megint elbizonytalanodtam. Az SZJAt egyátalán nem vontam, mivel van a szerzőnek Cseh illetőségi igazolása, nyilatkozott, h csak otthon adózik, az alkotás folyamata is külföldön történt. Még az ARTISJUSt is felhívtam, ebben ők is megerősítettek. (igaz, hogy azt is ott mondták, hogy a tb terheket a magyar kifizető viseli, bár az eho nevesítetten nem hangzott el). Az általad idézett egyezmény is csak "adóztatható"t tartalmaz, nem azt hogy le kell. Csak nehogy nemzetközi bonyodalmat idézzek elő... Mostmár így marad - csemegének egy majdani revizor számára. (ugyis csupán pár ezer forintról van szó.)  Jócccakát! Bogi
Bogika1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am


Vissza: Elektronikus bevallás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég