Oldal: 1 / 1

mellékfoglalkozásban foglalkoztatás

HozzászólásElküldve: csüt. jan. 01, 1970 1:00 am
Szerző: sz.judit
Sziasztok  Egy munkáltató mellékfoglalkozásban, heti 3 x 1 óra időtartamra foglalkoztat egy dolgozót, a kifizetett munkabér nem éri el a minimálbér 30 %-át. Ebben az esetben a dolgozótól nem kell levonni csak a szja-t, de a munkáltató sem fizet utánna járulékot. Kérdésem: a 1008-as bevallást be kell e küldeni a dolgozóról. Más alkalmazottja nincs a vállalkozónak. Üdv.: Judit

mellékfoglalkozásban foglalkoztatás

HozzászólásElküldve: kedd feb. 09, 2010 5:03 pm
Szerző: gyorkosolga

Szia Judit!

Ha a munkáltató munkaviszonyban heti 3x1 órát foglalkoztat munkavállalót akkor az részmunkaidős foglalkoztatás és az első forinttól mindent fizetni kell utána. Te is kifizetett munkabérről írsz.A munkadíja  a részmunkaidőnek megfelelően a minimálbér arányos része. Ebben az esetben a 10T1041-es nyomtatványon is be kell jelenteni. Az adójóváírásról nyilatkoztatni kell.

Ahol a minimálbér 30%-át el nem érő jövedelemről van szó az megbízásos jogviszony. Ebben az esetbe ha a jövedelme (megbízási díj) időarányosan nem éri el a minimálbér 30%-át akkor nem lesz biztosított és csak szja-t kell tőle levonni, és 27% EHO-t megfizetni utána. Adójóváírást nem vehet igénybe. Ekkor a 10T1041-en nem kell bejelenteni.

Mindkét esetben a 1008-on kell jelenteni.

Üdv. Olga