Adófórum

Adózási és számviteli információk

Hibásan átfordított TEÁOR 08!

Elektronikus bevallás

HozzászólásSzerző: monili » vas. jan. 27, 2008 5:01 pm

Sziasztok!

Lehet, hogy kicsit buta a kérdésem: de honnan fogjuk tudni, hogy mit nem tudtak automatikusan átfordítani, vagyis hogy miről kell beadni változásbejelentőt?

Üdv: Mónika

monili

HozzászólásSzerző: kohnmari » hétf. jan. 28, 2008 6:23 am

Szia Mónika!

Egy APEH-os előadáson az hangzott el, hogy minden vállalkozást értesíteni fognak az átfordításról. Azt nem tették hozzá, hogy az elektronikus bevallóknak az lesz az értesítés, hogy kutakodjunk a törzsadatában, s onnan fogjuk látni (ez az én véleményem).

Üdv. Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: kispiktorbt » hétf. jan. 28, 2008 8:24 am

Sziasztok. Ebben a zűrzavarban nekem is adódott problémám. Egyén i vállalkozó 1984-ben kezdte a vállalkozását szennyvíz szippantóként, 2002-től az új vállalkozási igazolványban szerepel  az előbbi fő tgevékenysége mellett a 6023 TEAOR számú "nem menetrendszerű közúti távolsági személyszállítás", melyre az Apeh 2004-ben közösségi adószámot is adott.

Most a KSH adatokban azt látom, hogy szippantóként van továbbra is feltüntetve, de azt már nem is végzi.

A személyszállítást át tudom fordítani, de most látom, hogy én az 58-as bevallásnál az autóbuszvezető FEOR számát írtam végig. No most mi legyen?

1. A főtevékenységre elég-e, ha az új TEAÍOR08-ast írom, vagy változásbejelentőt küldjek, de kinek? Az apehnak, vagy Központi okmányirodának, vagy ezt a helyi önkormányzatnál vezettesse be a vállalkozó?

Köszi a választ, üdv. Ágnes

kispiktorbt

HozzászólásSzerző: kohnmari » hétf. jan. 28, 2008 8:36 am

Szia Ági!

Nézd meg a vállalkozói igazolványát, hogy mi szerepel benne főtevékenységként. Egyéni vállalkozónál csak az okmányirodánál lehet tevékenység változást bejelenteni, majd az okmányiroda jelenti át az APEH-nak. Üdv.

kohnmari

HozzászólásSzerző: garbo50 » hétf. jan. 28, 2008 9:08 am

Szia!

A www.ksh.hu oldalon megtudod nézni, ha beírod az ügyfeled adószámát, mi szerepel főtevékenységként a nyílvántartásban. Nekem volt olyan esetem, hogy más volt a nyílvántartásban és más a vállalkozó főtevékenysége ( v.ig szerinti) általam adatszolgáltatásként közölt. Erre levélben küldött felszólítást az apeh az ügyfélnek a legelején, melyet levélben is kellett módosítani. Azóta , már ezeket a hibákat csak a bevallás helyesbítésével lehet lerendezni.

Üdv.

garbo50

HozzászólásSzerző: kutacska » hétf. jan. 28, 2008 9:15 am

Garbo! Segítenél, pontosabban hol van ez a ksh-n? Nem találom sajnos. Itt már az átfordítottak szerepelnek? Köszi. Zsuzsa
kutacska

HozzászólásSzerző: kutacska » hétf. jan. 28, 2008 9:16 am

Garbo! Segítenél, pontosabban hol van ez a ksh-n? Nem találom sajnos. Itt már az átfordítottak szerepelnek? Köszi. Zsuzsa
kutacska

HozzászólásSzerző: garbo50 » hétf. jan. 28, 2008 9:35 am

Szia!

http://portal.ksh.hu/pls/portal/vb.teaor_main.gszr_main1

Ha így nem sikerül a balodalon a teáor-ra rákkattintasz és a bejövő oldal tetején van, ha jól emlékszem egy olyan link, hogy segítség az átfordításhoz. Ennek az oldalnak a legalján van egy olyan, hogy be kell írni az első nyolc karaktert az adószámból és így kihozza a már átfordítottat is és a régit is.

Üdv.

garbo50

HozzászólásSzerző: kohnmari » hétf. jan. 28, 2008 9:36 am

Szia Zsuzsa!

A www.ksh.hu-n bal oldalon lent "Szolgáltatások" alatt osztályozások (SZJA, TEÁOR). Ezen belül a TEÁOR 08 alatt kék színnel: TEÁOR 08-ra való áttérést segítő oldalak. Itt csak beírod az adószámot és keresés gomb. Üdv. Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: kispiktorbt » hétf. jan. 28, 2008 9:37 am

Kohnmarinak nagyon köszönöm a választ, közben letöltöttem a változásbejelentési adatlapot, amit az okmányiroda felé bead a vállalkozó (csak azt nem tudom, hogy a helyi, vagy a központi Okmán yiroda, de a vállalkozó biztos megtudja).Szerintem mostmár az az ésszerű, hogy az új TEAOR 08 számmal töltsem ki, ugye?

Még légyszives erre válaszolj nekem. Köszi Ági 

kispiktorbt

ElőzőKövetkező

Vissza: Elektronikus bevallás