Adófórum

Adózási és számviteli információk

06084 beadása

Elektronikus bevallás

06084 beadása

HozzászólásSzerző: gariv » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Van egy BT, ahol a beltag saját jogú nyugdíjas, a kültag pedig tavalyi évben máshol 36 órát meghaladóan foglalkoztatott augusztusig, illetve utána  a saját Kft.-ben ügy. ként tagi jogviszonyos, és úgy fizeti meg a járulékokat.Akkor a 06084 bevallást be kell e adni a Bt-nek O-san?

Koszi.Évi 

gariv

06084 beadása

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. jan. 15, 2007 3:12 pm

Évi!

A Bt-nek be kell adnia nullásan is a 06084-et. Csak az A jelű lapot kell küldeni (miután magánszemélyhez köthető bevallás nincs).

madora100

06084 beadása

HozzászólásSzerző: zspotorke » hétf. jan. 15, 2007 3:45 pm

Szia Garív és Madora!

Garívnak nem értem az ügy.ként tagi jogviszonyos  és úgy fizeti meg a járulékokat. A kettő együtt nem lehet szerintem. Továbbá, ha ügyvezetőként fizet, mert elérte a 30%-os minimálbért, akor az meg nem számít 36 órás jogviszonynak. Ezért a Bt-ben ha munkavégzésre kötelezett, nem mentesül a járulékfizetés alól.
Mi az igazság Évi? 

P.Zsuzsa 

zspotorke

06084 beadása

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. jan. 15, 2007 3:58 pm

A kérdező azt írta, hogy augusztus után tagi jogviszonyos a kültag a saját KFT-jében és ott fizeti meg a járulékokat. A BT-ben ha nem volt személyes közreműködésre kötelezett, illetve nem vállalt személyes közreműködést, akkor nem kellett utána semmit sem fizetni.

A beltag pedig saját jogú nyugdíjas.

Ha volt kifizetés, akkor személyhez kötötten és bontva kell beadni a 06084 beallás A és M lapjait is, ha nem volt kifizetés, akkor pedig nullásan az A lapot. De a beltag után mindenképpen legalább a havi 195o,-Ft eü.hozzájárulási kötelezettségnek jelentkeznie kellett, tehát M lapos bevallásnak is kell lennie.

madora100

06084 beadása

HozzászólásSzerző: zspotorke » hétf. jan. 15, 2007 4:02 pm

Oké Madora! Nekem csak az nem egyértelmű, hogy az ügy.ként tagi jogviszonyos mit takat. Ha ügyvezetőként tagi jogviszonyos, akkor ezt tovább kéne boncolgatni, mert úgy nem lehet ügyvezető. Azért írtam, hogy válaszoljon Évi.

P. Zsuzsa 

zspotorke

06084 beadása

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. jan. 15, 2007 4:17 pm

Zsuzsi!

A kérdésfeltevésből nekem az jött le, hogy a kültag a saját KFT-jében végez tevékenységet. A kérdés szempontjából nekünk ez közömbös, mert a kérdésfeltevő a BT-vel kapcsolatban vár választ. Szerintem csak a BT felállása miatt említette a kültagot, illetve annak stáruszát. Abban igazad van, hogy az ügyvezetés és a tagi jogviszony ellentétes.

De Évi majd pontosítja a kérdését, egyenlőre én így értelmeztem a kérdést.

madora100

06084 beadása

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » hétf. jan. 15, 2007 4:50 pm

Zsuzsa, Madora! 

Szerintem most már szegény Évinek fogalma sincs, hogy mit tegyen, úgyhogy megpróbálom kicsit összefoglalni amit írtatok!

A bt. beltag után küldj M-es bevallást. A kültag nem vesz ki pénzt és saját választása szerint a járulékait személyes közreműködés címén egy másik társaságban fizeti meg előtte pedig 36 órás munkaviszonnyal rendelkezik. Így nem kell utánna M-est küldeni. Csak azok után a személyek után kell M-est küleni, akinek az irányadó időszakban adó és járulékköteles jövedelmet juttatott a kifizető.

A kft küld M-est is a tagról.

Járulékot csak abban az esetben kell fizetni kötelező jelleggel, ha a tagi jogviszony a TB törvény szerinti tagi jogviszony vagyis személyes közreműködés is van nemcsak ügyvezetői teendőket lát el ingyen.

Így O.K. szerintetek is?!

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan

06084 beadása

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. jan. 15, 2007 5:06 pm

István!

Szerintem oké, mi is ezt írtuk, bár a KFT-s dolog a kérdező szemszögéből nem volt érdekes, ő a BT teendői után érdeklődött. A BT beltag után pedig minimum eü.hozzájár.bevall. kötelezettségnek kell lennie. Ezesetben viszont küldeni kell az M és A lapot is. Ha a nyugdíjas beltagnak van másutt 36 órát elérő munkaviszonya ahol megfizetik utána a havi 195o,-Ft-ot, s a BT-ben nem vesz fel jövedelmet, akkor a 06084 bevallása nullás (az ő esetében ezt is be kell küldeni). Ezsesetben csak az A bevallási lapot küldi a BT.

madora100

06084 beadása

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » hétf. jan. 15, 2007 5:13 pm

Ha már szóba jött. Nem tudom néztétek-e az Art-nak a módosítását a 2007-es járulékbevallásokat illetően. Ha olyan vállalkozásról van szó, ahol nincs kifizetés magánszemélynek és a nyugdíjasokat kizárva pl. egy teljesen átlagos adózási feltételekkel megáldott kft-ről lévén szó, ahol a személyesen közreműködő tag 36 órás munkaviszonnyal rendelkezik máshol, akkor kell-e a kft.-nek bevallást küldeni. Az M-es nem kérdés, mert azt eddig sem kellett, de az A-st be kell-e küldeni?

Szándékosan nem mondom, hogy én mit olvastam ki, hogy ne befolyásoljak egyenlőre senkit.

Üdvözlettel: Gyergyói István

Ui: Jogszabályi hely Art 31.§ (6)-től.

gyergyoiistvan

06084 beadása

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. jan. 15, 2007 5:59 pm

István!

Én úgy értem, hogy csak a munkáltatónak kell havonta bevallást adni. Aki nem minősül munkáltatónak, de kifizető, csak azokról a hónapokról köteles adó és járulékbevallást beadnia, amely hónapban magánszemély részére adó és járulékalapot képező kifizetést teljesít. Ha a KFT-nek nincs alkalmazottja, a tag részére személyes munkavégzés alapján tagi jövedelmet fizet, csak abban a hónapban kell bevallást adnia, amikor  kifizetés történik.

madora100

Következő

Vissza: Elektronikus bevallás