Adófórum

Adózási és számviteli információk

12T201T B01-es lap

Elektronikus bevallás

12T201T B01-es lap

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Meg tudná valaki mondani, hogy mit kell beírni a társaságok változásbejlentőjének B01-es lap 5. rovatába? Közös vállalat? A kontakt centeresek mást mondanak. Az egyik szerint ugyanúgy a tulajdonos változást kell itt bejelenteni, csak a szöveg sikerült félre, egy másik szerint a közös (vagyis kapcsolt) vállalatokat. De akkor minek van a 7-es pont, a kapcsolt vállalkozás?

Örülnék, ha valaki tisztán látna ebben, mert sajnos nekem vannak olyan cégek, ahol cég a cégben tulajdonos, nemcsak a "szokványos" kapcsolt, amikor egyazon magánszemély van benne több cégben, és sajnos ez esetben nem mindegy, hogy akkor melyik rovatban közlöm :-((

Válaszokat előre is köszönöm, Kata

kovalkata

12T201T B01-es lap

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. feb. 10, 2012 1:18 pm

Szia!

A közös vállalat egyfajta gazdasági társasági forma volt. Azért volt, mert a 2006-os Gt életbe lépése óta nem alapítható, igaz a meglévők működhettek (és működhetnek) tovább. A gazd. társaság elnevezése is ez, hogy közös vállalat, amely nem a kapcsolt vállalkozás megfelelője. Tehát nem elírás, csak a navosok nem nem tudják értelmezni a KV fogalmát.

Ebbe a rovatba a kitöltési szerint a KV  tulajdonosait kell beírni, illetve ha nem KV-ról van szó, akkor az olyan gazd. társaság tulajdonosait, akiknek nincs adóazonosító jelük valamilyen oknál fogva.

Szerintem így értelmezendő a B01 5. rovat kitöltése.

Nelly

tothkornelia69

12T201T B01-es lap

HozzászólásSzerző: kovalkata » pén. feb. 10, 2012 1:39 pm

Szia Nelly,

közben én is kutakodtam, és elmondom én is mire jutottam. Végül is arra, amit Te is írsz, csak kicsit bővebben.

Szóval ehhez kapcsolódik az ARt. 16§ e)-je. Annak első részében meghatároz 3 cégformát, a BT, Kft, és a Közös Vállalat (tehát valóban egy régebben létező társasági forma), amelynek akkor itt a 5-ös pontban a tulajdonosait, tulajdonos változásait kell bejelenteni, ill. ahogy mondod, amelyik tulajdonos magánszemélynek nincs még adóazonosító jele, azt itt lehet kérni. Tehát ennek az 5-ös pontnak véleményem szerint SEMMI köze a kapcsolt vállalkozáshoz.

Az ugyanennek a paragrafusnak a második részében van leírva, vagyis, ha valaki többségi tulajdonso, akkor azt a Kft-nek és a Zrt-nek be kell jelenteni, ezt pedig a 7-es pontban, és tök mindegy, hogy ez a többségi tulaj cég avagy magánszemély.

Nos, én ezt hámoztam ki belőle.

Ezekkel a további leírtakkal is egyet értesz?

Üdv. Kata

kovalkata

12T201T B01-es lap

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. feb. 10, 2012 2:40 pm

Elsőre majdnem rávágtam, IGEN, egyet értek, aztán a 7. pont gyanús lett, oda nem írhatjuk a  "csak" többségi tulajdonost, kizárólag a kapcsoltnak minősülőket.

Art 17. §

(2)71 A cégbíróság, illetve az egyéni vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos ügyekben eljáró hatóság az erre a célra szolgáló számítógépes rendszer útján közli az állami adóhatósággal azokat a 16. § (3) bekezdésében felsorolt adatokat, amelyek a cégbejegyzés, vállalkozói tevékenység bejelentése iránt kitöltött nyomtatványon rendelkezésre állnak, ideértve a 16. § (3) bekezdésének j) és k) pontjában megjelölt nyilatkozat, valamint a 17. § (1) bekezdés b) pontja szerinti adózó esetén az adózó főtevékenységéről szóló nyilatkozat adatait is. Az állami adóhatóság az adószám megállapításához szükséges, az adóköteles tevékenységet folytatni kívánó adózó neve (elnevezése), címe (székhelye), cégjegyzék száma, illetve a 22. § (1) bekezdés szerinti nyilatkozat alapján számítógépes rendszer útján közli a cégbírósággal, illetőleg az egyéni vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos ügyekben eljáró hatósággal az adózó adóazonosító számát, illetve az ok megjelölésével értesíti a megkereső szervet az adószám megállapításának akadályáról. Az állami adóhatóság az adószám megállapításának megtagadásáról szóló jogerős határozat egy példányának megküldésével és elektronikus úton is értesíti a cégbíróságot, illetőleg az egyéni vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos ügyekben eljáró hatóságot.

(3)73 Az (1) bekezdés a) pontjában megjelölt adózó a bejelentkezéssel egyidejűleg, az (1) bekezdés b) pontjában megjelölt adózó a bejelentkezés napjától számított 15 napon belül a 16. § (3) bekezdésében felsorolt adatok közül az állami adóhatósághoz írásban bejelenti:

a)74 iratai, elektronikus alapon rendelkezésre álló bizonylatai és nyilvántartásai őrzésének helyét, ha az nem azonos az adózó székhelyével vagy lakóhelyével;

b)75

c) jogelődjének adóazonosító számát;

d)76 a közös vállalat tulajdonosának (tulajdonosainak) adóazonosító számát, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, a korlátolt felelősségű társaság, az egyesülés, a közös vállalat adóazonosító jellel nem rendelkező tulajdonosa esetén az adóazonosító jel közlése végett e törvényben meghatározott adatokat;

e) a magánszemély adózó levelezési címét, ha az nem azonos székhelyével, telephelyével;

f) a ténylegesen végzett tevékenységi köröket az 1893/2006/EK rendelet szerint;

g) székhelyszolgáltatás esetén az ügyvéd, ügyvédi iroda nevét, elnevezését, adószámát, a székhely biztosítására kötött megbízási szerződés időtartamát és a székhelyszolgáltatás kezdő időpontját, valamint azoknak az iratoknak a körét, amelyekre e megbízási szerződés kiterjed;

h)77 a cégbírósághoz be nem jelentett, az e törvény 178. § 27. pontjában foglaltaknak megfelelő telephelyét.

23. § (1)150 Az adózónak az adókötelezettségét érintő olyan változást - a megváltozott természetes személyazonosító adatok, lakcím és a 22. § (2) bekezdésében foglaltak kivételével -, amelyről a cégbíróság, illetve az egyéni vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos ügyekben eljáró hatóság külön jogszabály alapján az adóhatóságot nem köteles értesíteni, annak bekövetkezésétől számított 15 napon belül az előírt nyomtatványon közvetlenül az állami adó- és vámhatóságnak, illetve az önkormányzati adóhatóságnak kell bejelentenie.

Szerintem a tulajdonosváltozás ill. a többségi tulajdonos is a cégbíróságtól kerül át, a többségi tulajdonosnak a 7. pontban nincs helye ha nem minősül kapcsoltnak; azt minden esetre kijelenthetjük, hogy a kapcsolt vállalkozás adatait nem az 5. pontba kell beírni.

tothkornelia69

12T201T B01-es lap

HozzászólásSzerző: kovalkata » pén. feb. 10, 2012 3:52 pm

Jogos, kicsit hiányosan fogalmaztam én is. Tehát, ha többségi tulaj van, és a szerződéses kapcsolatuk miatt már kapcsolt vállalkozásnak minősülnek, akkor kell bejlenteni őket. Amíg nem számláznak, vagy nem létesítenek egyéb gazdasági-szerződéses kapcsolatot egymással, addig még nem minősülnek kapcsolt vállalkozásnak. Én most ezt a részét így értem, tehát az a tény, hogy többségi tulaj, még önmagában nem jelenti azt, hogy le is kell kapcsoltként jelenteni, de amennyiben már van szerződéses kapcsolatuk, akkor igen.

kovalkata

Vissza: Elektronikus bevallás