Kedves Fórumozók!
A 1108A-s bevallás "||/-1 a piros sarkú kocka segítségével" mezőt mikor kell használni? Miért van rá szükség?
Kitöltési útmutatóban semmit nem találtam.
Köszönöm, Imre
Kedves Fórumozók!
A 1108A-s bevallás "||/-1 a piros sarkú kocka segítségével" mezőt mikor kell használni? Miért van rá szükség?
Kitöltési útmutatóban semmit nem találtam.
Köszönöm, Imre
Köszönöm! Akkor a kerekítésnél a lényeg, hogy a december 31-ig göngyölített összeget kell 1000 Ft-ra kerekítenem? Azaz a havi bevallásoknál úgy odafigyelni a kerekítésekre, hogy év végére a göngyölített összegre vonatkozóan kijöjjön az 1000 Ft-ra történő kerekítés.
Üdv. Imre
Igen, nem a havi összeget kell kerekíteni, hanem a göngyölítettet. Ha a havit kellene, akkor nem volna értelme a kis kockának.
A példánál maradva 12 hó x 12690 Ft=152280 Ft, tehát évvégére 152e Ft-ot kell befizetni. Nekem egyértelmű, hogy havonta gönygyölöm és így 13,12,13,13,12,13,13,13,12,13,13,13,12e-t vallok, vagyis 4 hónapban lesz "eltérő" a kerekítés. Lehet, hogy az sem gond, ha az első 8 hónapban 13-at fizetsz és az utolsó 4 hónapban 12e-t. Igazából ezt akkor tudod megcsinálni, ha mindig ugyanannyi a fizetni való.
Ha havonta más összeg, akkor én mindig az előző havi göngyölítetthez hozzáadom a tárgyhavi tényt, kerekítem, levonom az előző göngyölített-kerekített összeget és úgy kapom meg a havi kerekített fizetni valót....Azt hiszem, már megint túlmagyarázom, biztosan érted.
(Van egy Imre nevű unokatestvérem, aki a segítő családtagjáról saját maga adja be a 08-as bevallást...évek óta próbálom meggyőzni, hogy ha 501 Ft-ot kell fizetni havonta, akkor nem kell havonta 1000 Ft-ot fizetni, vagyis évi 12000 Ft-ot az évi 6000 Ft helyett! Ugye nem Te vagy az az Imre :)?
Üdv. Rozi
Igen, értem és köszönöm, ráadásul logikus az egész.
Illetve ott nem értem a NAV logikáját, hogy a 1108A-01-es oldalon nem csináltak kis piros kockát (négyzetet :-) ), bár ez most nekem jó, mert éppen lefele kell kerekítenem.
Nem az az Imre vagyok. :-) Bár egyelőre botcsinálta, kotnyeles számviteles és bérszámfejtő vagyok. Nem ez a szakmám, de szerintem már sok mindent ügyesen és nagyon precizen csinálok. :-) Hosszú távon nem akarok ezzel foglalkozni, de az alapokat meg kell ismernem és tanulnom.
Üdv. Imre
A 01-es lapon Te már eleve kerekítve adhatod meg az adatokat, azok nem szerepelnek az M lapon. A többi oldalon az M lapról veszi át az adatokat forintban és ezért kell kerekíteni.
Elnézést, szerintem rosszul tettem fel a kérdést.
Az esetemben egy munkavállaló után készítem a bevallást. Ő egyrészt kapja a bérét, amihez kapcsolódóan az adót és a járulékokat az M-es lap adatai alapján számítja, majd összegzi, kerekíti az A-02-es lapokon.
Viszont ugyanez az ember kap ebédjegyet béren kívüli juttatásként, amit direktben az A-01-es lapon kell megadnom. A kérdésem az, hogy éves szinten a kerekítést itt is göngyölítetten kell majd az év végén 1000-re kihoznom? Vagy itt havonta kell kerekítenem és kész.
Esetemben az ember 12.000 Ft étkezési jegyet kap havonta. Ezután 2.285 Ft/hó adót kell fizetnem, kerekítve 2.000 Ft/hó. Azaz 12x2eFt fizessek, vagy a göngyölített kerekítésnek (12*2285=27.420 kerekítve 27.000) megfelelően: 2;2;2;3;2;2,2,3;2,2,2;3eFt-ot?
Egyébként melyik törvényben, rendeletben kellene megtalálnom erre vonatkozóan a választ?
Üdv. Imre
Én az étkezési jegy utáni adót is göngyölítem és a szerint kerekítem, ahogy írtad is, és ahogy az M lapról átadott adatokkal is csináljuk. (Csak ezeket az adatokat nem tüntetjük fel Ft-ban a bevallásban és mivel nem az M-es lapról jön át, a gép sem ajánl fel egy kerekített összeget amit módosíthatnánk...a "kockáspapiron" kiszámított göngyölített-kerekített összeget írom be.)
Az adózás rendjéről (2003. évi XCII tv.) 1. számú melléklet I.A) "1. Az adózónak a bevallás adatait - a 31.§ (2) bekezdésben meghatározott bevallást...az adónemenként meghatározott összesített sorokban 1000 Ft-ra kerekítve, 1000 Ft-ban kell feltüntetni...A kerekítésből származó különbözetet az adózó csak az adóéven belül, a következő adómegállapítási időszak ugyanazon adó vagy költségvetési támogatás összegénél a kerekítést megelőzően korrekciós tételként veszi figyelembe..... "
A rendelet (itt a kerekítésnél) nem tér ki levont vagy munkáltatót terhelő adóra, személyenként kimutatott vagy külön összesített adóra, járulékra....ebben a pontban van az is, hogy az 1000 Ft el nem érő adót addig kell göngyölni, míg el nem éri az 1000 Ft-ot és majd az akkori (akár a következő évi) adóbevallásban bevallani...mint ahogy a havi 501 Ft esetén sem kell 6000 Ft helyett 12000 Ft-ot fizetni, a havi 400 Ft esetében sem lehet az, hogy semmit nem fizetünk egész évben a havi kerekítés miatt, a göngyölítés miatt az 5000 Ft-ot meg kell fizetni.
( A példádnál maradva, az étkezési jegy adóját ha nem göngyölítetten kerekítenéd, akkor 12x2000 Ftot=24000 Ftot fizetnél a 27000 Ft helyett! Az első havi különbözetet -285 Ft a következő havinál korrekcióként veszed figyelembe: 2285+285=2570 ft és most kerekíted és lesz 3e Ft a 2e Ft helyett-de ezt csak biztosan elírtad...de ez uyganaz, mint a 2285+2285=4570 kerekítve 5e, az előző havi kerekítés 2e, tehát most lesz 3e Ft)
http://www.ertek.hu/tarsashaz.html
Adók, járulékok kezelése, mérlegkészítés
A különbözõ adók, járulékok rögzítésével kimutatás készíthetõ a kötelezettségekrõl, azok összevethetõk a tényleges átutalással. Havonta bevallandó adók és járulékok kerekített, göngyölített eljárással kimutathatók, utalások készíthetõk. A rendszerrel éves (egyszerûsített) beszámoló, mérleg illetve negyedéves, éves SZJA bevallás készíthetõ.
http://www.apeh.hu/print/adoinfo/art/art_regisztracio.html
2. Kérdés: Hogyan lehet a kerekítési és göngyölítéses szabályokat a bevallásban érvényesíteni?
Válasz: A 0608 bevallás 02 lapjáról, mely forintban tartalmazza a magánszemélyek összesített adatait, a 01 lapra átemelt - a program által - 1000 forintra kerekített adónemenkénti kötelezettségek összegét, a göngyölítéses szabályokra tekintettel az adózó korrigálhatja a 01-lapon az A) tábla mellett található segédmező használatával 1 ezer forint erejéig + - előjellel.
Köszönöm! Imre
Köszönöm! Imre
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég