Adófórum

Adózási és számviteli információk

Önellenőrzés 0908 formai hibás!

Elektronikus bevallás

HozzászólásSzerző: Finken » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Szervusztok! Segítségre lenne szükségem! Beküldtem több hónapot érintő 0908-as önellenőrzést, mert a kedves dolgozó mégsem magánynyugdíjpénztári tag, ezért 2009. 09.10.11.és 12. hóra önellenőriztem magamtól. egyformán csináltam a 4 hónapot, elküldtem 02.25-én, de csak a 12. havira jött hibaüzenet.Újra megcsináltam az önellenőrzés önellenőrzését, ráírtam az Apeh kiértesítésben szereplő vonalkódot, most újabb kiértesítés jött: Hibakód: F009: javító bizonylat formai hibás!

Kérdésem: 1.) nem tudjátok, hogy ez mit takar, mert az Apehnél nem tudják megmondani?

2.) Ha újra elküldöm az önellenőrzést, vonalkódnak az első kiértesítésben szereplőt kell           feltüntetni, vagy az utolsó kiértesítésben feltüntett vonalkódot?

3.) Jöhet-e még a többi hónapra is hibaüzenet?  Köszönöm: Ági

Finken

HozzászólásSzerző: emzéperix » szer. márc. 03, 2010 9:47 am

Szia!

A 12. havira milyen hibaüzenet jött ? mert az a gyanum, nem kellett volna újra megcsinálni az önellenőrzést, hanem esetleg csak javítani kellett volna a vonalkód alapján.

emzéperix

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. márc. 03, 2010 1:26 pm

Szia!  ha eredetileg javításra szólítottak fel, akkor javítást kellett volna jelölni és akkor beírni az értesítésen szereplő azonosítási/hivatkozási számot...

Ha saját magadtól önellenőrizted a már befogadott, korábban benyújtott bevallásokat.. akkor az A-lapon önellenőrzés és nem írhatsz rá semmiféle azonosító/vonalkódot.. adott embernek az M-esére pedig, amit önellenérzésként már helyesen állítottál ki azon jelölni kellett, hogy helyeshíbtés.. és csak arról kellett az M-eset kitölteni az önellenőrzéshez, akié hibás volt..

De nem igazán lehet eldönteni, hogy mi történt, mert azt írod, hogy az önellenőrzésedre ráírtad az APEH kiértesítésben szereplő vonalkódot...    Ha TE az APEH értesítést kaptál javításra, akkor nem adhattál volna be önellenőrzést, mert a beküldött bevallásodat hiba miatt nem dolgozták fel.. a be nem fogadott bevallást pedig nem lehet önellenőrizni, mert nincs milyen alapbevalláshoz képest önellenőrizni--hiszen nincs alapbevallás.  Ha eredetileg javításra kaptál értesítést, akkor igen az APEH által közölt kódszámot szerepeltetni kellett a javító bevalláson és minden M-eset helyesen kitöltve hozzá kellett rendelni az A-hoz, de nem lehetett volna jelölni rajta önellenőrzést,...  mivel JAVÍTÁS, s amit "javító" bevallásként küldöl az az alapbevallás..  amiről, ha később kiderül, hogy hibás volt, akkor jöhet a helyesbítés, vagy, ha adó, járulék különbözet is keletkezik  (magánnyugd.tag, nem mag.nyugdíj tag --) akkor önellenőrzés.-- de azon meg nem lehet "vonalkód" hivatkozás.

Üdv.

melcsi62

HozzászólásSzerző: Finken » szer. márc. 03, 2010 1:54 pm

Szia Melcsi!  Saját magam önellenőriztem a korábban már befogadott bevallást, nem írtam rá semmiféle vonalkódot, 0908 A lapon önellenőrzést tüntettem fel, 1 dolgozó M lapja volt hibás, ezen  H-t írtam. Erre jött az első felszólítás Hibakód M064( a0908M lapot nem kellett volna kitöltenem, mert nem magánnyp.-i tag.Ezt javítottam, de önellőrzést írtam a 0908A-ra, az M.re H.-t, s itt feltüntettem a kiértesítésben lévő vonalkódot.Elfogadó ebev nyugtám van.( a dokumentum elfogadásra került, a tartalmi feldolgozás megkezdődött...)

Erre kaptam a következő hibaüzenetet: F009 (javító bizonylat formai hibás...

Nem kellett volna az önellenőrzést beírni? Megcsinálom újra, és nem írok rá semmit?

Finken

HozzászólásSzerző: Finken » szer. márc. 03, 2010 1:58 pm

Szia! M064 a hibaüzenet, jogos, mert nem kellett volna kitöltenem a 0908-03-03-as lapot, mert ezt csak a mnyp.-i tagoknál kell!
Finken

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. márc. 03, 2010 7:57 pm

Szia!  Én logikusan  ha eredeti bevallásban valakit magánnyugdíjpénzt.tagnak vallottom volna, akiről kiderül, hogy nem az és akkor önellenőrzés... én bizony a 0908A-03-03-as lapon szerepeltettem volna adatot, de a kötelezettség alapnál és a tagdíjnál is mínusszal...  valamint plusz kötelezettségként írtam volna a 9,5%-os ny.jár alaphoz és 9,5% járulékhoz, mínusszal pedig az 1,5%-os ny.jár.alaphoz és járulékhoz..   az önellenőrzéses lapokon.

Ha önellenőrzést kell javítani.. akkor igen kell a javító kód és kénytelen kelletlen muszály jelölni az A-lapon az önellenőrzés esedékességét és hogy önellenőrzés, mert különben nem adja az önellenőrzési lapokat és akkor elég nehéz a beadott önellenőrzést (jól ktölteni) javítani.. 

nem volt még ilyen jellegű önellenőrzésem, sem pedig önellenőrzés javításom .. így nem állítom neked tutira, hogy már pediglen így kell........ de hátha valaki olyan is csatlakozik válaszolni, aki már javított önellenőrzést, ami önellenőrzés azért volt, mert eredetileg magánnyugd.p.tagként lett vallva az M-esen az illető, miközben nem az.

Üdv.

melcsi62

HozzászólásSzerző: Finken » csüt. márc. 04, 2010 7:16 am

Szia Melcsi! Bár nem volt még ilyen jellegű önellenőrzésed, mégis TUDTÁL SEGÍTENI! Most reggel, hogy elolvastam a válaszodat, és ahogy írásban gondolkodtál rájöttem, hogy - alapot és - kötelezettséget beírtam az önellenőrzési lapon, a 01-esen, de || kötelezettség alapot és  a || kötelezeséget a 9.5 %-ról nem tüntettem fel.

Ez volt a formai hiba! Köszönöm szépen, most már jó lesz, mert már kezdtem belezavarodni és pánikba esni. Üdv: Ági

Finken

Vissza: Elektronikus bevallás