Adófórum

Adózási és számviteli információk

ügyv. iroda megszűnés

Elektronikus bevallás

ügyv. iroda megszűnés

HozzászólásSzerző: tpataki » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok,

a következő a kérdésem:

Ügyvédi iroda jan. 05-én megszűnt, a 0908-as bevallás a 01.01.-01.05. időszakra be lett adva. Most elkészült a 01.05-i fordulónapú zárómérleg, a megszűnt társaságból a jegyzett tőkén felül megmaradt egy bizonyos összeg, ami a tagot illeti meg (gyakorlatilag a szabad eredménytartalék). Ez után szja-t és eho-t kell fizetni. Kérdésem: milyen nyomtatványon kell ezt bevallani? Ki adja be a bevallást, a (már megszűnt) ügyvédi iroda vagy esetleg a magánszemély?

A segítséget előre is köszönöm!

tpataki

ügyv. iroda megszűnés

HozzászólásSzerző: M.Éva » hétf. márc. 02, 2009 5:54 am

A kifizetett osztalékról az Ü.Irodának igazolást kellett kiadnia (a pü.fedezet meg volt, azt a pt-ból ki kellett fizetnie)

A magánszemély a bevallását a 0853-on teheti meg, ahol a jövedelmét is vallja.

Üdv:Éva

M.Éva

ügyv. iroda megszűnés

HozzászólásSzerző: tpataki » kedd márc. 03, 2009 7:46 am

KEdves Éva,

köszönöm a választ. Itt a megszűnés után, az összes kötelezettség kifizetését követően megmaradt vagyonról van szó, ez részben pénzt, részben tárgyi eszközöket jelent. Jól értem hogy elegendő egy igazolást kiadni és semmilyen bevallási és adóelőleg-levonási kötelezettség nem terheli az ügyvédi irodát?

Üdv. Tamás

tpataki

ügyv. iroda megszűnés

HozzászólásSzerző: M.Éva » kedd márc. 03, 2009 8:51 am

Tamás!

Ezeket a megszűnés előtt kellett volna rendezni, pl. a tagi hozzájárulást- visszaadni- ez nem adóköteles, az osztalékot kifizetni- az eredmény tartalékban levőt is- ebből szja-t vonni, vallani, befizetni apehnak- erről az igazolást kiadni a magánszemélynek.Ha a maradék te az Ő tulajdonába kerül, akkor azt a piaci értéken ki kellett volna számlázni neki,-ha a beszerzéskori áfa le lett vonva, akkor áfá-san, áfát befizetni....

Gyakorlatilag az iroda lezárását nullán kellett volna megtenni!

Az igazolásnak pont erről kellene szólnia- kifizetés-szja levonás-apeh felé 08-ason vallani ,  stb.

Az eho-t a magánszemély is vallhatja és fizetheti.

Hát kérhetnél egy apeh állásfoglalást az egészről!

Üdv:Éva

M.Éva

ügyv. iroda megszűnés

HozzászólásSzerző: tpataki » kedd márc. 03, 2009 12:49 pm

Kedves Éva,

ez elég életszerűtlennek hangzik (persze lehet hogy így van). Osztalékot szerintem csak mérleg alapján tudok előírni aminek 01.05. a fordulónapja. Ha jól tudom, 90 vagy 150 napom van ezt elkészíteni. A megszűnés napján ráadásul voltak még kifizetetlen számlák (ezt semmi nem tiltja) ill. később érkeztek be későbbi kiállítású, de a megszűnés előtti időszakra vonatkozó számlák. A megszűnés előtt nem tudom megmondani pontosan mennyit vehet majd ki a tag ha lezárult a történet. Ráadásul voltak követelések is (APEH túlfizetés), amik még nem folytak be addig.

Nem várhattam meg amíg minden szépen kifut 0-ra, mert az ügyvédi törvény szerint ha egy ügyvéd alkalmazottként elhelyezkedik, azonnal felfüggesztik a tagságát így tag hiányában megszűnik az iroda is...

A tárgyi eszköz áfa-vonzatában egyetértek veled, csak azt sem tudom hogy mikor/hogyan kell bevallani (az ügyvédi iroda evá-s volt). Lehet hogy ez esetben eva-t kell fizetni?

Jó lenne valami törvényi hivatkozás ami ezt szabályozza.

Feldobtam a kérdést az Apeh-nak is, kíváncsian várom mit válaszolnak csak az eltart egy darabig.

Üdv.: Tamás

tpataki

Vissza: Elektronikus bevallás