Adófórum

Adózási és számviteli információk

0808-as bevallás gépkocsi magánhasználat

Elektronikus bevallás

HozzászólásSzerző: toti883 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok,

hova kell beírni a 0808-as bevallásba azt a kifizetést (2008 decemberében volt kifzetve), amit Bt teljesít a beltag részére személygépkocsi magán használat után (norma+9 Ft km)? Kell erről igazolást adni most januárban, kell a beltagnak nyilatkoznia?? A beltagnak ezt be kell vallania az szja bevallásában?

köszönöm a válaszokat

toti

toti883

HozzászólásSzerző: Panni49 » hétf. jan. 05, 2009 7:41 pm

Szia! A 0808-04-lap 386-os sorába kell betenni.A megfelelő kóddal lehet csak,ami a sornál van.
Ha útnyilvántartás szerint történik a kifizetés,ahogy írod,akkor nincs jövedelme.
a 0853-asban is be kell vallani a magánszemélynek.Üdv.panni 

Panni49

HozzászólásSzerző: Panni49 » hétf. jan. 05, 2009 7:43 pm

A leírtak alapján önadózó a polgár,tehát a 01. 31-ig kiadott 30-asra rá kell vezetni.Nem tudom a válaszomat módosítani,azért tettem be külön.Üdv.

Panni49

HozzászólásSzerző: kovalkata » hétf. jan. 05, 2009 7:52 pm

Sziasztok!

Panninak teljesen igaza van. A 2008-ban elszámolt gépkocsi költségtérítéseket akkor kell a bevallásba tenni, amikor az kifizetésre került. És a 2008-as elszámolásokat még be kell írni a tagnak, a megfelelő sorba, amit Panni is ír. Ez még ugye érvényes lesz arra a kifizetésre is, amit költségként decemberre számolunk el, de csak januárban veszi fel a tag. Viszont ugye 2009-ben már figyelni kell! Majd valahogy a kiküldetési rendelvény keretébe kell beleszúrni ezt az apeh normás elszámolást, ezt lehet ugyanugy a tagnak is fizetni, viszont azt már nem fog kellene szerepeltetni sem a 0908-ban, sem a magánszemély szja bevalásában (amiből ugye jövedelme nem keletkezik).

Üdv. Kata

U.I. Panni, tényleg nem lehet szerkeszteni, sem közvetlenül válaszra válaszolni, valamit megint kekeckedik a Fórum ördöge...

kovalkata

HozzászólásSzerző: mazsi5 » hétf. jan. 05, 2009 8:09 pm

Szia Kata!  Ha a decemberi gépkocsi km térítés, akár jogszabályi mértékkel a nem önálló tevékenységre (tagi közreműk.) tekintettel 2009. januárban kerül kifizetésre,  az az adóbevallás szempontjából már 2009-es, ez nem olyan mint a munkabér, vagy az tagi közreműködői díj, amire a tag azt kérte, hogy a munkaviszonyra vonatkozó szabályok legyenek rá alkalmazva.   A munkabér is akkor vallandó az előző hónapra szóló bevallásban, ha annak kifizetése a t.hónapot követő hó 12-ig megtörtént.    Az a költségtérítés, amit a tag 2009-ben kap kézhez, az már 2009-es bevétele   .. szerintem,  függetlenül attól, hogy egy ilyen költséget a kettősben az időbeli elhatárolás okán, időbeli elhatárolással költségként 2008-as költségként számolunk el.

Toti!  A 2008.01.01-08.12.31. között kifizetett ilyen költségtérítés a magánszemélynél bevételnek minősül, amire a kifizetéskor nyilatkozhatott, hogy mennyi abból az az összeg (akár az egész), ami költségként veendő figyelembe.  ha mondjuk az egész, mert a jogszabályi mértékkel vette fel az x km-rére a költségtérítés, akkor ahogy Panni is írja a 0808M-esen szerepeltetni kell nála mint nem önálló tev.költségtéírés összeget, ugyanannyit, mint elszámolható költséget, jelölni, hogy költségnyilatkozat alapján, s jövedelme nem keletkezik rajta, tehát SZJA-t nem fog keletkeztetni.

A 08M30-as, ill. SZJA bevalláshoz szükséges kifizetői igazoláson is szerepeltetni kell nála a kifizetett összeget, amivel szemben már majd ő állíthatja be költségként azt az összeget, amit útnyilvántartással igazolni tud. Tehát a tagnak is szerepeltetnie kell a 0853-on.  Üdv.

mazsi5

HozzászólásSzerző: kovalkata » hétf. jan. 05, 2009 8:20 pm

Szia Mazsi!

2009-től úgy szól a törvény, hogy a cégautó adó alanya, ha abban a hónapban költséget számol el. Tehát amit decemberben számol el költséget, az még nem lesz a cégautó adó alapja, azt még ugyanugy adómentesen elszámolhatja az apeh norma szerint. Ezért énszerintem ezt még ugyanúgy kell majd kezelni, hogy be kell írni ugyanabba a sorba ahova 2008-ban írtuk a 08-asba és szja-ba is, jövedelem nulla feltüntetéssel. Nekem ez a logikus, attól függetlenül, hogyha januárban fizeti ki, az valóban januári jövedelem lesz, de nullás jövedelem.

Üdv. Kata

kovalkata

HozzászólásSzerző: mazsi5 » hétf. jan. 05, 2009 8:43 pm

Szia Kata! Az lehet, hogy a cégautó adó-s helyiadó tv. az a cégautó adóval kapcsolatban úgy fogalmaz, ahogy írod,  de a kérdező kérdésében nem látok cégautó adóra vonatkozó részt.

Te pedig azt írod, hogy:".... Ez még ugye érvényes lesz arra a kifizetésre is, amit költségként decemberre számolunk el, de csak januárban veszi fel a tag."   Erre reagáltam neked, hogy az SZJA bevallás, a jövedelem igazolás.. szempontjából, amit januárban  fizet a társaság a tagnak költségtérítést, azt nem lehet neki a 2008-as 0808M-es bevallásban, valamint a 2008-ról szóló jövedelemigazolásban szerepeltetni, az már 2009-es költségtérítés bevétele lesz az illetőnek..., 2009. januári bevallásban kell szerepeltetnie a társaságnak....   és majd a 2009-es bevallásában szerepelteti a magánszemély is.  

Hogy az a december hónapra járó, de már 2009-ben kézhezkapott költségtérítés, ami jövedelmet tekintve akár nulla is lehet, amit a hozzászólásodban írsz - minek minősül a cégautó adós dolognál a gk. költségtérítést kapónál, arról a cégautóadós tv. vagy majd valami értelmezés, átmeneti rendelkezés, vagy valami biztosan szabályozza. Bár ha januárban fizetődik ki, akkor olyan nagyon nem is érdekes, hiszen 2009. januárra, ha  jól tudom a cégautó adót még az SZJA tv. 2008-as szabályai szerint kell megfizetni, a helyiadós tv.szerinti cégautó adót, ami a feltételek fennállása esetén a magánszemélyeket is érinti már,  majd csak 2009.február 01-től kell alkalmazni.  Tehát ha januárban kapja meg valaki az előző évi költségtérítését, az a magánszemélyt tekintve a cégautó adónál még nem játszik. De még nem mélyültem el az új cégautó adóban.  Üdv.

mazsi5

HozzászólásSzerző: kovalkata » hétf. jan. 05, 2009 9:50 pm

Szia Mazsi!

Ok, így kerek a dolog, az hogy az már 2009-es jövedelem, én is úgy gondoltam, csak ezek szerint az első válaszban nem volt egyértelmű a dolog, így viszont remélem már a kérdező is tisztán lát.

Üdv. Kata

kovalkata

HozzászólásSzerző: toti883 » kedd jan. 20, 2009 4:26 pm

Köszönöm a válaszokat
toti883

Vissza: Elektronikus bevallás