Adófórum

Adózási és számviteli információk

Elektronikus együttes adóigazolás

Elektronikus bevallás

HozzászólásSzerző: Polar7 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Szeretnék kérni nemleges adó- és vámigazolást NEM közbeszerzési eljáráshoz kapcsolódóan. Kutatásaim során arra jutottam, hogy ezt 2008-tól megtehetem a 08UK12 számú nyomtatvány (kérelem együttes adóigazolás kiadásához) elektronikus benyújtásával egy lépésben. Az Art. 85/A § (1) bekezdéséből kivették azt a szöveget, hogy "Az adózó a közbeszerzési eljárásban történő részvételhez együttes adóigazolás kiállítását kérheti." Helyette "Az adózó együttes adóigazolás kiállítását kérheti." Egy kissé tanácstalan vagyok, mert az eddig elolvasott kitöltési útmutatók nem sokat segítettek. Cikk sem jelent meg még az APEH honlapon ezzel kapcsolatban. Jól gondolom, hogy ezentúl nem csak közbeszerzéshez lehet kérni együttes adóigazolást? Nagyon jó lenne!

Segítségeteket előre is köszönöm!

Polar7

HozzászólásSzerző: kaloczy » csüt. jan. 10, 2008 1:33 pm

Szia!

Én úgy tudom, hogy csak március 1 után lesz lehetőség az elektronikus lekérésre. Hogy teljeskörű lesz-e, azt nem tudom, de akkortól pont a közbesz eljárásoknál lesz egy olyan változás, hogy ehhez kapcsolódó kifizetést csak 15 napnál nem régebbi nemleges igazolással rendelkező részére lehet indítani.

Közelebbit én sem tudok. Egyébként mit mond a 08UK12 nyomtatvány kitöltésije?

Zsuzsa 

kaloczy

HozzászólásSzerző: kaloczy » csüt. jan. 10, 2008 1:38 pm

Folyt: na, én megnéztem a kitöltésit. Abból az jön le, hogy már mehet. Sőt, be vannak kódolva a különféle jogcímek is.  Miért nem próbálod ki? Miért vársz cikkeket?

Zsuzsa 

kaloczy

HozzászólásSzerző: Polar7 » csüt. jan. 17, 2008 7:17 pm

Miért várok cikkeket? Még jó, hogy nem próbáltam ki! Azóta egy-két dolog kiderült! Igen, lehet kérni elektronikusan, de akkor csakis elektronikus formában használható fel az igazolás. Tehát, ha valamely szervezet nincs felkészülve elektronikus fogadásra, akkor az igazolás semmit sem ér, mert kinyomtatva nem hiteles. Én például egy bank hitelezési eljárásához szerettem volna kérni, de a bank azt mondta, hogy azt sem tudják egyelőre, hogy eszik, vagy isszák az elektronikus igazolást, de mivel nincs még rá elkészített belső szabályzatuk sem, így inkább próbálkozzak a hagyományos papír formával. Egyik kollegámnak az Apeh ügyfélszolgálaton is azt ajánlották, hogy inkább ne kérjen senki sem elektronikus igazolást, mert ha egyszer úgy kérte, akkor csakis elektronikus formában kaphat a továbbiakban.

Polar7

Vissza: Elektronikus bevallás