Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kieg. az "elektronikus v. papír alapú bevall."

Elektronikus bevallás

HozzászólásSzerző: Kovatsne » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kiegészítés!

Én úgy értelmeztem, hogy az Art. fenti bekezdéseiben nem említett adózók  (illetve az Art. 52.§.(4) bekezdésének c,d,f,g,i,j,k.m,n,o., pontjában meghatározottak) papír alapon tesznek bevallást.

Helyesen értettem-e?

Kovatsne

HozzászólásSzerző: garbo50 » pén. ápr. 20, 2007 5:39 am

Szia!

Szerintem nem jól értelmezted,  olvasd el hozzá a 31§(2)bekezdést is. A kiegészítő tevékenységes, azaz

nyugdíj mellett vállalkozókra vonatkozik a papíralapú bevallás, bár lehet erre vonatkozik a kérdésed a fő

címből itélve?

Üdv. 

garbo50

HozzászólásSzerző: Kovatsne » pén. ápr. 20, 2007 6:40 am

Kedves "garbo50"!

Köszönöm, hogy említetted a nyugdíj mellett vállalkozókat. Én az Art. 31.§.(2) bekezdésében csak az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemély munkáltatóról olvastam, akik elektronikus úton nyújtják be bevallásaikat és adatszolgáltatásaikat. Gondolom ez nem ugyanaz a kategória.

Egyébként az előző kérdésemben említett Art. 52.§ (4) bekezdésének c., pontja szerinti biztosítóintézet pl. papír alapon nyújthatja be a bevallásait és az adatszolgáltatásait? Vagy mi van a fenti paragrafus d,f,g,i,j,k,n és o pontjában meghatározottakkal? Ők is benyújthatják papír alapon?

Üdvözlettel: Mariann

Kovatsne

HozzászólásSzerző: garbo50 » pén. ápr. 20, 2007 7:11 am

Szia!

A 31§( 2) 26 pontban sorolja fel, hogy mely adatokról kell elektronikusan bevallani

( A munkáltató, a kifizető (ideértve az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemély

munkáltatót is), illetőleg az 52. § (4) bekezdésének l), p), r), s) és t) pontjaiban

meghatározottak a rájuk vonatkozó bevallási gyakoriságtól függetlenül, havonként,

a tárgyhót követő hó 12-éig elektronikus úton bevallást tesznek az adó- és/vagy

társadalombiztosítási kötelezettséget eredményező, magánszemélyeknek teljesített

kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő valamennyi adóról, járulékról és az alábbi

adatokról:.......)

Az általad emlitett kitételek a törvény 3.mellékletében nevesített adatszolgáltatásokról szólnak, ahol

külön fel van tüntetva, hogy miről - mivel - milyen adatot kell szolgáltatni a betüjelek alatt felsorolt

intézményeknek.

Szerintem, ha a regisztráció során minden adónemre és ügyre meghatalmazást írt alá az ügyfél az

elektronikus bevallásra  akkor  mnidenről elektronikusan  kell bevallást adni, nem csak a 26 pontban

felsoroltakról.

Üdv. 

garbo50

HozzászólásSzerző: Kovatsne » pén. ápr. 20, 2007 9:11 am

Szia "garbo50"!

Végigolvastam az Art. tv. 3.számú mellékletét. Most már teljesebb lett a kép, hogy a törvényben említett adózói körök közül, melyik intézménynek van előírva az elektronikus adatszolgáltatás, illetve hogy kik nyújthatják be továbbra is papír alapon.

Köszönöm, hogy tájékoztattál erről.

Üdvözlettel: Mariann

Kovatsne

Vissza: Elektronikus bevallás