Kiegészítés!
Én úgy értelmeztem, hogy az Art. fenti bekezdéseiben nem említett adózók (illetve az Art. 52.§.(4) bekezdésének c,d,f,g,i,j,k.m,n,o., pontjában meghatározottak) papír alapon tesznek bevallást.
Helyesen értettem-e?
Kiegészítés!
Én úgy értelmeztem, hogy az Art. fenti bekezdéseiben nem említett adózók (illetve az Art. 52.§.(4) bekezdésének c,d,f,g,i,j,k.m,n,o., pontjában meghatározottak) papír alapon tesznek bevallást.
Helyesen értettem-e?
Szia!
Szerintem nem jól értelmezted, olvasd el hozzá a 31§(2)bekezdést is. A kiegészítő tevékenységes, azaz
nyugdíj mellett vállalkozókra vonatkozik a papíralapú bevallás, bár lehet erre vonatkozik a kérdésed a fő
címből itélve?
Üdv.
Kedves "garbo50"!
Köszönöm, hogy említetted a nyugdíj mellett vállalkozókat. Én az Art. 31.§.(2) bekezdésében csak az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemély munkáltatóról olvastam, akik elektronikus úton nyújtják be bevallásaikat és adatszolgáltatásaikat. Gondolom ez nem ugyanaz a kategória.
Egyébként az előző kérdésemben említett Art. 52.§ (4) bekezdésének c., pontja szerinti biztosítóintézet pl. papír alapon nyújthatja be a bevallásait és az adatszolgáltatásait? Vagy mi van a fenti paragrafus d,f,g,i,j,k,n és o pontjában meghatározottakkal? Ők is benyújthatják papír alapon?
Üdvözlettel: Mariann
Szia!
A 31§( 2) 26 pontban sorolja fel, hogy mely adatokról kell elektronikusan bevallani
( A munkáltató, a kifizető (ideértve az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemély
munkáltatót is), illetőleg az 52. § (4) bekezdésének l), p), r), s) és t) pontjaiban
meghatározottak a rájuk vonatkozó bevallási gyakoriságtól függetlenül, havonként,
a tárgyhót követő hó 12-éig elektronikus úton bevallást tesznek az adó- és/vagy
társadalombiztosítási kötelezettséget eredményező, magánszemélyeknek teljesített
kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő valamennyi adóról, járulékról és az alábbi
adatokról:.......)
Az általad emlitett kitételek a törvény 3.mellékletében nevesített adatszolgáltatásokról szólnak, ahol
külön fel van tüntetva, hogy miről - mivel - milyen adatot kell szolgáltatni a betüjelek alatt felsorolt
intézményeknek.
Szerintem, ha a regisztráció során minden adónemre és ügyre meghatalmazást írt alá az ügyfél az
elektronikus bevallásra akkor mnidenről elektronikusan kell bevallást adni, nem csak a 26 pontban
felsoroltakról.
Üdv.
Szia "garbo50"!
Végigolvastam az Art. tv. 3.számú mellékletét. Most már teljesebb lett a kép, hogy a törvényben említett adózói körök közül, melyik intézménynek van előírva az elektronikus adatszolgáltatás, illetve hogy kik nyújthatják be továbbra is papír alapon.
Köszönöm, hogy tájékoztattál erről.
Üdvözlettel: Mariann
Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 2 vendég