Adófórum

Adózási és számviteli információk

Startkártyás bevallása

Elektronikus bevallás

Startkártyás bevallása

HozzászólásSzerző: tepimail » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! A következőkben kérném a segítségeteket. Társaságunk startkártyával foglalkoztat egy munkavállalót. A 0708M-s bevallás 10-01-es lapon melyik sorokat kell kitölteni, ha 25%-os kötelezettség megfizetésére vagyunk kötelezettek? Erről állandóan hibaüzenetet kapok az APEH-től. A többi lap rendben van. Köszönöm tepimail
tepimail

Startkártyás bevallása

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd márc. 20, 2007 2:23 pm

Szia!

Mivel már a 25%-os kötelezettségről kérdezel, feltételezem, hogy  a 15%-os fizetésekről az adtszolgáltatást a 2006K81-en teljesítetted.(2006-ra vonatkozóan)

A kiszámítás módja a fent bevalláson az első sorban a bér amit a kedvezmény kiszámításához  alapul veszel.

Kiszámítottad a munkaadói járulékot, a Tb járulékot  rendesen kedvezmény nélkül.

Ezt a két adatot összeadtad ez a 15% alapja, most pedig a 25 % alapja.

Magyarul a 641 sorba ezt az alapot írod be a 0708 M lapon és a 650. sorba a 25 %-át.

Más sorba ( a 640-n és az alk.min., kedvezménykód kivételével ) adatot nem írsz.

A 8-01 lapon azokat a sorokat kell kitölteni amelyik a dolgozót terhelő levonásokat tartalmazza,

ny.járulék stb.

A 8-02 lapon pedig a biztosításban töltött időt, figyelj arra, hogy az alk.min. és a kedvezmény kód

megegyezzen a 10 lapon szerplővel.

Elég bonyolult, de talán azért érthetően írtam le. 

Üdv. 

garbo50

Startkártyás bevallása

HozzászólásSzerző: tepimail » kedd márc. 20, 2007 4:55 pm

Garbo! Újra és újra olvasom a válaszod de sajna még mindig nem értem. Szerinted a bér általános TB és munkaadói járulék összege lesz az alapja a kedvezménynek? A válaszodból most ezt olvasom. Az APEH útmútató a kereset 25%-t írja köztehernek. Tehát a kedvezmény alapja a kifizetett bér.  

Nálam az APEH a 648-as sor kitöltését keresi. Töltöttem a 640-es sort az időszakról, 641-est B bér, 642-est EHO, 644-est munkaadóit, (szerintem ezeket nem kell megfizetni csak tájékoztató jellegű), illetve a 650-est a fizetendő 25%-ról. Ezen sorok kitöltése bizonyult kevésnek. Én úgy értelmezem tölteni kellett volna az általános TB járulékokra vonatkozó sorokat is. (646-t 21%, 647-t 5%, és 648-t 3%) Ha így van miért csak a 648-as sort jelzi hibának az APEH és nem keresi az előző két sort?

Te azt írod a 641 és a 650 es soron kívül értékadatot ne írjak, teljes a káosz, bocsi az értetlenségemért de javítanom kellene.

tepimail

Startkártyás bevallása

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd márc. 20, 2007 5:37 pm

A kedvezmény a bér alapján számitott járulék ( Tb és munkaadói) 15, illetve 25 %-a, plusz az egész tételes eho de ez nem alap.

Tehát Ha kiszámítod a ténylegesen jelentkező járulékot, annak a 15 %- a a kedvezmény.(25)

Üdv. 

garbo50

Startkártyás bevallása

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd márc. 20, 2007 7:02 pm

Nem tudom töltöttél e ki 2006K81-et ott valóban végig kellett vezetni a bruttó bért a program kiszámította a 3% madj-ot és a 29%-ot, be kellett írni az 1950 Ft-ot, majd a kedvezmény alapját szintén be kellett írni,

és ez volt a 15 %, v. 25% amit szintén a program számított.

Nos a 0708-as on a 641 sor a kedvezmény alapját kéri, ez pedig a ténylegesen kifizetett bér alapján kiszámított járulék ( 3% munkaadói és a 21+5+3 % járulék)

Ennek az alapnak viszont nem kell mégegyszer számítani a járulékait, mivel ez maga a járulék. Ezért nem írok adatot a 646-647-648 sorokba, csak a 641- be ( ha 65500 a bér, akkor )20960 ft-ot és a 650 sorba pedig a 25%-át 5240 ft-ot.

A start kártyás foglalkozatót 15-illetve 25% járulékkedvezmény illeti meg és itt a járulékkedvezményen van a hangsuly, tehát nem a bruttó bér után és járuléknak nem számítok járulékait.

nem tudom érthetően írtam e le, de majd megírod.

Üdv. 

garbo50

Startkártyás bevallása

HozzászólásSzerző: tepimail » kedd márc. 20, 2007 8:54 pm

Garbo! Nem a kedvezmény a 15% illetve 25%, hanem a fizetési kötelezettség. APEH tájékoztató "Október elsejével indul a Start program" : "........A kedvezményt a munkáltató havonta érvényesítheti oly módon, hogy a munkabért terhelő munkáltatói járulékfizetési kötelezettség (29 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulék, 3 százalékos mértékű munkaadoó járulék, továbbá 3 450 Ft, majd november 1-től 1 950 Ft tételes egészségügyi hozzájárulás) helyett, a program első évében mindösszesen a fiatal bruttó keresetének 15%-át, míg a második évben a 25%-át kell közteherként lerónia."

Ugyan ezt mondja a 2004. évi CXXIII trv. 4/a §. illetve az ezt módosító 2005. évi LXXIII. trv. 1/A fejezete.

Szerintem a kedvezmény alapja a kifizetett bruttó bér. A minimálbér után fizetendő teher így 16.375 Ft.

Azt hiszem nem egyformán számolunk.

üdv:tepimail 

tepimail

Startkártyás bevallása

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd márc. 20, 2007 9:51 pm

A kedvezmény alapja, mértéke

5. § (1) A kedvezmény alapja: a munkaadó által az 1. § (2) bekezdésének 1. pontjában meghatározott személyek után megfizetett társadalombiztosítási járuléknak a társadalombiztosítás ellátásairól és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 19. §-ának (1) bekezdésében meghatározottak alapján számított összege,

4/A. § (1) Pályakezdő fiatal foglalkoztatása után a munkaadót járulékkedvezmény illeti meg a következők szerint:

a) a tételes egészségügyi hozzájárulás alóli mentesség;

b) az Flt. 40. §-ának (1) bekezdésében meghatározott három százalékos munkaadói járulék és a Tbj. 19. §-ának (1) bekezdésében meghatározott huszonkilenc százalékos társadalombiztosítási járulék együttes összege helyett a foglalkoztatás első évében a bruttó munkabér tizenöt százalékának, második évében huszonöt százalékának megfelelő fizetési kötelezettség.

4) A Pftv. 4/A. §-ának (1)-(2) bekezdése alapján a pályakezdő fiatal foglalkoztatására tekintettel igénybe vehető kedvezmény érvényesítése céljából a munkaadó 2005-ben a Pftv. szerint, a foglalkoztatás hónapját követő hó tizenötödik napjáig köteles az adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon adatot szolgáltatni

a) a START-kártyával rendelkező pályakezdő fiatal után a kedvezmény figyelembevétele nélkül számított munkaadói járulék alapjáról és összegéről,

b) a társadalombiztosítási (nyugdíj- és egészségbiztosítási) járulékok alapjáról és összegéről,

c) a Pftv. 4/A. §-a (1) bekezdésének b) pontja szerinti bruttó munkabér alapján számított tizenöt százalékos mértékű fizetési kötelezettség alapjáról és összegéről.

IV. A Start-kártyával rendelkező pályakezdő fiatal járulékainak adatai
Az adatokat forint összegben kell közölni.
A 11. sorban: a START-kártyával rendelkező pályakezdő fiatal után a kedvezmény igénybevétele nélkül számított munkaadói járulék alapját kell közölni.
A 12. sorban: a 11. sorból számított munkaadói járulék összegét kell közölni.
A 13. sorban: a START-kártyával rendelkező pályakezdő fiatal után a kedvezmény igénybevétele nélkül számított 29 százalék mértékű társadalombiztosítási járulék alapját kell közölni.
A 14. sorba: a 13. sor összegéből számított 18 százalék mértékű nyugdíjbiztosítási járulék összegét kell beírni.
A 15. sorban: a 13. sor összegéből számított 11 százalék mértékű egészségbiztosítási járulék összegét kell közölni.
A 16. sorba: a START-kártyával rendelkező személy teljes munkaidőben történő foglalkoztatása utáni tételes egészségügyi hozzájárulás számított összegét kell beírni.
A 17. sorba: a START-kártyával rendelkező személy részmunkaidőben történő foglalkoztatása utáni tételes egészségügyi hozzájárulás számított összegét kell beírni.
A 18. sorban a Pftv. 4/A. § (1) bekezdésének b) pontja szerinti bruttó munkabér alapján számított 15 százalékos mértékű fizetési kötelezettség alapját kell közölni.
A 19. sorba: a Pftv. 4/A. § (1) bekezdésének b) pontja szerinti bruttó munkabér alapján számított 15 százalékos mértékű fizetési kötelezettség összegét kell beírni.
A 20. sorban a Pftv. 4/A. § (1) bekezdésének b) pontja szerinti bruttó munkabér alapján számított 25 százalékos mértékű fizetési kötelezettség alapját kell közölni.
A 21. sorba: a Pftv. 4/A. § (1) bekezdésének b) pontja szerinti bruttó munkabér alapján számított 25 százalékos mértékű fizetési kötelezettség összegét kell beírni.

Az én olvasatomban most is: a kötelezettség a járulék és ennek a 15 illetve 25 %- a a fizetendő, kedvezményes járulék.

Üdv 

garbo50

Startkártyás bevallása

HozzászólásSzerző: tepimail » szer. márc. 21, 2007 9:39 am

Garbo! Nagyon köszönöm, hogy bemásoltad  a trv. helyeket és, hogy ennyit foglalkozol a kérdéssel. A 4/A §. (b) pontjának értelmezése miatt reggel felhívtam az APEH-t. Azt a felvilágosítást kaptam a bruttó bér 25%-t kell megfizetni járulékként. Szerintem neked is megér egy telefont, mert vagy én fizettem túl, vagy te fizetted alul. Egyik sem jó! A javítással még várok, ezek után pláne nem tudom mit töltsek és mennyit.

Üdv:tepimail

tepimail

Startkártyás bevallása

HozzászólásSzerző: bobbyboy » szer. márc. 21, 2007 9:54 am

Sziasztok!

Nálam a könyvelő/bérszámfejtő program adja át az adatokat a 0708 kitöltéséhez, megnéztem mind a januárra szóló mind a februárra beadott bevallásokban a 641 sorba került a bruttó bér, 642-be az EHO, 644-648 sorokba a számított járulékok és a 650-be a 641 sor 25%-a mint fizetendő kötelezettség (ezt viszi át a 0708-01-01 lap 12 sorába ezerre kerekítve.

Remélem ez így segít!

Egyébként szerintem teljes a káosz az APEHban is ezzel, a januári bevallásra kiküldtek egy olyan hibalistát amin hiányolták a 10-es laphoz a 08-01, 08-02 lapokat -> pedig ezek is be lettek adva és minden általuk hibásnak jelölt tétel ki volt töltve és az ABEV hibátlannak találta.

Üdv: BobbyBoy

bobbyboy

Startkártyás bevallása

HozzászólásSzerző: emese83@freemail.hu » szer. márc. 21, 2007 1:21 pm

Kedves Tepimail!

A 10-01-es lapon a következő sorokat kell kitöltened.

640. A foglalkoztatási idő az adott hónapban, pl. 2007.02.01-2007.02.28.

641 - bruttó bér (ha a minimum járulékalapra van bejelentve, akkor 131000)

642. - eho 1950, ha teljes munkaidőben van foglalkoztatva

643. - eho, ha részmunkaidőben van foglalkoztatva (csak az egyiket kell kitölteni a kettő közül)

644 - a 641. sorba írt összeg 3%-a

645. - a 641. sorba írt összeg 29%-a

646. - 645.sor /29*21

647. - 645.sor /29*5

648. - 645.sor/29*3

649. - ha 15%-os start-os vagy akkor ezt kell kitöltened

650. - ha 25%-os startos vagy, akkor ezt kell kitöltened.

Tehát, Minden sort ki kell töltened, kivéve kettőt. Ezeknél választanod kell. A 642,643. sor közül, hogy teljes, vagy részmunkaidőben foglalkoztatott aszerint, a 649.650. sornál pedig, hogy 15, vagy 25%-os a kötelezettség.

Ne felejtsd el feltüntetni fönt az alkalmazás minőségét és a járulékfizetés kódját (01-es).

Remélem segítettem.

Üdv: Emese

emese83@freemail.hu

Vissza: Elektronikus bevallás